Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zuid-Korea stuurt voor het eerst eigen raket naar de ruimte

Zuid-Korea stuurt voor het eerst eigen raket naar de ruimte

SEOUL (ANP/AFP/BLOOMBERG) - Zuid-Korea heeft voor het eerst een ruimteraket gelanceerd die in eigen land is ontwikkeld. De tientallen meters lange KSLV-II, die ook wel de Nuri wordt genoemd, is gelanceerd in het gebied Goheung en bereikte binnen enkele minuten een hoogte van 600 kilometer. De raket moest als proef een satelliet in een baan om de aarde brengen, maar dat mislukte.

De ontwikkeling van de ruim 47 meter lange raket heeft ongeveer tien jaar geduurd en zo'n 2 biljoen won (1,4 miljard euro) gekost. De lancering is een mijlpaal voor Zuid-Korea. Dat groeide de afgelopen decennia uit tot de twaalfde economie van de wereld, maar bleef achter op ruimtevaartgebied. Aziatische landen als China, Japan en India hadden al wel geavanceerde ruimtevaartprogramma's.

Ook buurland Noord-Korea heeft al eens een satelliet in een baan om de aarde gebracht. Dat gebeurde in 2012 en was door westerse landen met argwaan gevolgd. Die zagen de lancering als een verkapte rakettest. Het stalinistisch bestuurde Noord-Korea zorgt met enige regelmaat voor internationale onrust door ballistische raketten te testen en dreigende taal te uiten richting andere landen.

Flinke stappen

De Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in volgde de lancering van donderdag vanuit ruimtevaartcentrum Naro, waar de raket opsteeg. Hij beloofde dat flink geïnvesteerd zal worden in de ruimtevaartsector. Zo moet zijn land flinke stappen vooruit kunnen zetten als "ruimtemacht".

Moon moest evenwel toegeven dat de lancering van de Nuri geen onverdeeld succes was. Hij verklaarde volgens plaatselijke media dat hij trots is op het verloop van de missie, maar zei ook dat het niet lukte om een satelliet in een baan om de aarde te brengen. Zuid-Koreaanse functionarissen zeggen dat ze nog uitzoeken wat precies is misgegaan.

Meer uit Buitenland

NAVO vergoot aanwezigheid in Kosovo met 600 Britse militairen

BRUSSEL/LONDEN (ANP/DPA) - Ongeveer 600 Britse soldaten zullen worden ingezet in Kosovo, meldt de NAVO. Ze zijn afkomstig van een reservetroepenmacht die het Verenigd Koninkrijk beschikbaar stelt aan KFOR, de strijdmacht die de NAVO in Kosovo inzet om het hoofd te bieden aan de gespannen situatie in de regio. In het noorden van Kosovo vielen zondag zwaarbewapende Serviërs de Kosovaarse politie aan, waarbij een agent omkwam.

1 uur geleden
Turkije voert vergeldingsaanvallen uit op PKK-doelen in Irak

ANKARA (ANP/RTR) - Turkije heeft tientallen luchtaanvallen uitgevoerd in Noord-Irak, meldt het Turkse ministerie van Defensie. Bij die aanvallen werden twintig doelen van de Koerdische Arbeiderspartij PKK vernietigd, waaronder bunkers en opslagplaatsen. Er zijn "meerdere terroristen" bij de aanvallen omgekomen, aldus het ministerie, dat tevens verklaarde: "Terroristen kunnen niet ontsnappen aan het einde dat hen te wachten staat."

2 uur geleden
Oekraïne rekent ook tijdens noodfinanciering overheid VS op steun

KYIV (ANP/AFP) - Oekraïne zegt in gesprek te zijn met de Amerikaanse regering om nieuwe hulp in oorlogstijd veilig te stellen, nu het Huis van Afgevaardigden zaterdag heeft ingestemd met noodfinanciering om een overheidssluiting te voorkomen. Die 45 dagen geldende regeling betekent onder meer dat hulp aan Oekraïne wordt bevroren.

5 uur geleden
PKK eist verantwoordelijkheid zelfmoordaanslag in Ankara op

ANKARA (ANP/AFP/RTR) - De Koerdische Arbeiderspartij (PKK) heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de zelfmoordaanslag zondag in de Turkse hoofdstad Ankara, waarbij twee agenten gewond raakten. "Er is een opofferingsactie gepleegd tegen het Turkse ministerie van Binnenlandse Zaken door een team dat onderdeel is van onze Brigade van Onsterfelijken", laat de PKK weten aan persbureau ANF, dat dicht bij de Koerdische beweging staat.

7 uur geleden
Miljoen mensen demonstreren tegen regering in Warschau

WARSCHAU (ANP/AFP/RTR) - Ongeveer een miljoen mensen zijn op de been in de Poolse hoofdstad Warschau om te demonstreren tegen de conservatieve overheid, zegt een woordvoerder van de gemeente. "Dit is absoluut de grootste demonstratie in de geschiedenis van Warschau."

9 uur geleden
Winnaar Slowaakse verkiezingen: grotere problemen dan Oekraïne

BRATISLAVA (ANP/AFP/RTR) - Robert Fico, die met zijn partij Smer-SD de Slowaakse verkiezingen heeft gewonnen, zegt in een eerste reactie dat zijn land "grotere problemen heeft" dan hulp bieden aan Oekraïne. Ook zegt Fico dat als zijn partij een kabinet mag vormen, "hij zijn best zal doen om zo snel mogelijk vredesgesprekken op te starten".

10 uur geleden
Meer dan tien doden door brand Spaanse nachtclub

MURCIA (ANP/AFP/RTR) - Het aantal dodelijke slachtoffers door een brand in een nachtclub in het Spaanse Murcia is opgelopen tot zeker dertien. De politie waarschuwt dat reddingswerkers zich nog steeds door het puin aan het werken zijn en dat het dodental daarom nog niet definitief is.

11 uur geleden