Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zuid-Korea: Spelen in Tokio zijn kans voor gesprek met Pyongyang

Zuid-Korea: Spelen in Tokio zijn kans voor gesprek met Pyongyang

SEOUL (ANP/AFP) - De Olympische Spelen in Tokio zijn mogelijk een kans om de dialoog tussen Noord-Korea en Zuid-Korea te hervatten, heeft de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in gezegd.

"De Spelen die voor dit jaar zijn gepland, kunnen dienen als gelegenheid voor dialoog tussen Zuid-Korea en Japan, Zuid- en Noord-Korea, Noord-Korea en Japan, en Noord-Korea en de Verenigde Staten", zei Moon in Seoul op een herdenking van een protest tegen de Japanse koloniale overheersing van zijn land begin vorige eeuw.

Ook stelde Moon dat hij Japan zoveel mogelijk wil ondersteunen om de Spelen tot een goed einde te brengen. "Ik hoop dat zowel Korea als Japan in staat zal zijn onze door Covid-19 getroffen economie te herstellen", aldus Moon. "En dat wij gezamenlijk een nieuwe orde kunnen creëren in het tijdperk na Covid-19."

Nieuw leven

Zuid-Korea heeft hoge diplomatieke verwachtingen van de Olympische Spelen. De regering hoopt dat die een opening kunnen bieden om de betrekkingen met Noord-Korea nieuw leven in te blazen. De relatie tussen beide landen is verzuurd sinds de onderhandelingen tussen de Verenigde Staten en Pyongyang over de ontmanteling van Noord-Korea's nucleaire programma vastliepen in 2019.

Volgens waarnemers wil Moon een herhaling van het 'succes' van de Winterspelen in Pyeongchang, drie jaar geleden. Toen was er sprake van toenadering tussen Seoul en Pyongyang. Sporters van beide landen liepen bij de openingsceremonie onder een gezamenlijke vlag het stadion binnen, onder de naam 'Korea'. Ook bestond het vrouwenijshockeyteam uit speelsters van beide landen.

Meer uit Sport

Visser moeiteloos door naar halve finales 60 meter horden op WK

GLASGOW (ANP) - Nadine Visser heeft zich moeiteloos geplaatst voor de halve finales van de 60 meter horden bij de wereldkampioenschappen indooratletiek in Glasgow. De Noord-Hollandse won haar serie in 7,85 seconden en kan zich opmaken voor de volgende ronde. De halve finales en ook de finale zijn zondagavond.

34 minuten geleden
Opblaasbadje met ijsklontjes hielp Bol aan goud en wereldrecord

GLASGOW (ANP) - Een opblaasbad gevuld met ijsklontjes uit de supermarkt heeft een belangrijke rol gespeeld bij het wereldrecord van Femke Bol op de 400 meter bij de WK indooratletiek in Glasgow. "Er waren hier geen ijsbaden voor ons, dus we moesten zelf iets regelen. Gelukkig konden we hier terecht in de Lidl", zei Bol na het behalen van de gouden medaille op de 400 meter in de beste tijd ooit: 49,17.

1 uur geleden
Judoka's Van Heemst en Dijkstra buiten medailles in Tasjkent

TASJKENT (ANP) - Judoka's Yael van Heemst en Carmen Dijkstra zijn er op het Grand Slam van Tasjkent niet in geslaagd een medaille te veroveren.

1 uur geleden
Tennisser De Minaur prolongeert titel in Acapulco

ACAPULCO (ANP) - De Australische tennisser Alex de Minaur heeft het ATP-toernooi van Acapulco op zijn naam geschreven. De Minaur was in Mexico te sterk voor Casper Ruud uit Noorwegen: 6-4 6-4. Voor De Minaur is het zijn tweede zege op rij in Acapulco. Vorig jaar was hij er ook al de beste.

4 uur geleden
LeBron James eerste NBA-speler die 40.000 punten scoort

LOS ANGELES (ANP/RTR/AFP) - LeBron James heeft zaterdag (lokale tijd) als eerste NBA-speler ooit 40.000 punten gescoord tijdens zijn basketbalcarrière. De 39-jarige speler van de Los Angeles Lakers deed dat door negen punten te maken tegen titelverdediger Denver Nuggets.

8 uur geleden
Hassan moet in marathon Tokio genoegen nemen met vierde plaats

TOKIO (ANP) - Sifan Hassan heeft haar derde marathon geen glans kunnen geven met een overwinning. De Nederlandse topatlete eindigde in de marathon van Tokio als vierde bij de vrouwen in een tijd van 2.18.05.

8 uur geleden
Klaver vervult 'diepe wens' met 'tastbare zilveren medaille'

GLASGOW (ANP) - Lieke Klaver wist voor de finale van de 400 meter op de WK indoor in Glasgow al dat ze Femke Bol niet zou kunnen verslaan. "Maar ik wilde wel iets tastbaars, iets om vast te kunnen pakken en mee te nemen naar huis. Liefst een zilveren medaille en die heb ik nu", zei de atlete na de race, waarin Bol naar het goud liep in een wereldrecord en Klaver een seconde later over de meet kwam.

10 uur geleden