Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zuid-Korea redt inlichtingendeal met Japan

Zuid-Korea redt inlichtingendeal met Japan

SEOUL (ANP) - Zuid-Korea heeft op de valreep besloten nog geen streep te halen door een pact met Japan over het uitwisselen van militaire inlichtingen. Seoul maakte bekend dat het akkoord niet zoals gepland om middernacht zal verlopen. Een regeringsfunctionaris waarschuwde wel dat de inlichtingendeal "op iedereen moment" alsnog kan worden opgezegd.

Het besluit is een opluchting voor de Verenigde Staten, dat fel tegen het opzeggen van het akkoord was. Zuid-Korea en Japan zijn allebei bondgenoten van de VS, maar hun onderlinge relatie is het afgelopen jaar verslechterd. Japan hield het Koreaanse schiereiland in de vorige eeuw tientallen jaren bezet en er wordt nog steeds geruzied over zaken als dwangarbeid en seksslavernij in die periode.

Washington heeft Seoul en Tokio herhaaldelijk opgeroepen de strijdbijl te begraven. De Amerikaanse minister Mark Esper (Defensie) zei onlangs dat alleen China en Noord-Korea ervan profiteren als de inlichtingendeal sneuvelt.

Het akkoord uit 2016, dat GSOMIA heet, stelt de landen in staat geheime informatie uit te wisselen, bijvoorbeeld over Noord-Korea en het nucleaire en raketprogramma van die dictatuur. Het kwam als een verrassing toen Zuid-Korea dit jaar aankondigde af te willen van de deal.

Meer uit Buitenland

Media: ex-president Bolsonaro komt deze maand terug naar Brazilië

BRASILIA (ANP) - De omstreden Braziliaanse oud-president Jair Bolsonaro keert binnenkort terug naar zijn land, nadat hij eind vorig jaar naar de Verenigde Staten was uitgeweken. Volgens Braziliaanse media kocht hij een vliegticket voor 30 maart. Het kan nog zijn dat hij zich op het laatste moment bedenkt.

1 uur geleden
Zelensky zweert wraak na jongste aanvallen

BACHMOET (ANP/AFP) - Oekraïne zal reageren op alle Russische aanvallen, bezwoer de Oekraïense president Volodymyr Zelensky na onder meer een droneaanval ten zuiden van de Oekraïense hoofdstad Kyiv. Daarbij vielen minstens acht doden. Een beschieting van een flatgebouw in Zaporizja had zeker één dode tot gevolg.

4 uur geleden
Japanse commerciële lander komt in baan rond maan

TOKIO (ANP) - Een onbemande commerciële lander uit Japan is met succes in een baan rond de maan gebracht. Dat is een belangrijke stap op weg naar de eerste landing van een bedrijf op de maan. Eind april zou dat moeten gebeuren, meldt bouwer ispace.

6 uur geleden
Nog geen besluit over vervolging ex-president Trump

NEW YORK (ANP) - Een mogelijk besluit over de vervolging van de Amerikaanse oud-president Donald Trump om zwijggeld voor een pornoster valt in ieder geval niet deze woensdag. Een speciale jury in New York die dit besluit moet nemen, komt niet bijeen, aldus Amerikaanse media.

6 uur geleden
Parlement Zweden geeft groen licht voor NAVO-toetreding

STOCKHOLM (ANP/RTR) - Het Zweedse parlement heeft zoals verwacht formeel ingestemd met de toetreding van het land tot de NAVO. De wetswijzigingen die nodig zijn voor deelname aan de militaire alliantie, zijn woensdag goedgekeurd. Het blijft echter onzeker of en wanneer Zweden lid kan worden van de NAVO.

7 uur geleden
Brits parlement akkoord met nieuwe Brexit-deal over Noord-Ierland

LONDEN (ANP/DPA) - Het Britse parlement heeft ingestemd met het nieuwe akkoord tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie over het Brexit-geschil rond Noord-Ierland. Een duidelijke meerderheid van het Lagerhuis toonde zich voorstander van een mechanisme dat het Noord-Ierse parlement inspraak geeft bij de toepassing van nieuwe Europese regels in deze Britse regio.

7 uur geleden
Johnson houdt vol: ik heb niet gelogen tegen parlement

LONDEN (ANP/RTR) - De Britse oud-premier Boris Johnson houdt vol dat hij het parlement niet bewust heeft misleid over het 'partygate'-schandaal. Hij verdedigde zichzelf woensdag voor een parlementaire commissie die onderzoekt of er sprake was van bewuste misleiding toen Johnson zei dat er geen regels waren overtreden in zijn kantoor en ambtswoning, waar het personeel feestjes hield tijdens de coronalockdowns. "Hand op mijn hart, ik heb niet gelogen tegen het Lagerhuis."

8 uur geleden