Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zuid-Korea redt inlichtingendeal met Japan

Zuid-Korea redt inlichtingendeal met Japan

SEOUL (ANP) - Zuid-Korea heeft op de valreep besloten nog geen streep te halen door een pact met Japan over het uitwisselen van militaire inlichtingen. Seoul maakte bekend dat het akkoord niet zoals gepland om middernacht zal verlopen. Een regeringsfunctionaris waarschuwde wel dat de inlichtingendeal "op iedereen moment" alsnog kan worden opgezegd.

Het besluit is een opluchting voor de Verenigde Staten, dat fel tegen het opzeggen van het akkoord was. Zuid-Korea en Japan zijn allebei bondgenoten van de VS, maar hun onderlinge relatie is het afgelopen jaar verslechterd. Japan hield het Koreaanse schiereiland in de vorige eeuw tientallen jaren bezet en er wordt nog steeds geruzied over zaken als dwangarbeid en seksslavernij in die periode.

Washington heeft Seoul en Tokio herhaaldelijk opgeroepen de strijdbijl te begraven. De Amerikaanse minister Mark Esper (Defensie) zei onlangs dat alleen China en Noord-Korea ervan profiteren als de inlichtingendeal sneuvelt.

Het akkoord uit 2016, dat GSOMIA heet, stelt de landen in staat geheime informatie uit te wisselen, bijvoorbeeld over Noord-Korea en het nucleaire en raketprogramma van die dictatuur. Het kwam als een verrassing toen Zuid-Korea dit jaar aankondigde af te willen van de deal.

Meer uit Buitenland

Media: reactie Israël later besproken door oorlogskabinet

TEL AVIV (ANP) - Israël heeft nog niet besloten hoe het gaat reageren op de grootschalige Iraanse aanval met drones en raketten, zegt een anonieme functionaris tegen nieuwssite The Times of Israel. Dat bespreekt het oorlogskabinet naar verwachting in de loop van de middag. Die bijeenkomst staat gepland voor 15.00 uur plaatselijke tijd, 14.00 uur in Nederland.

13 minuten geleden
VN-Veiligheidsraad komt zondag bijeen om aanval Iran op Israël

NEW YORK (ANP) - De VN-Veiligheidsraad houdt zondag om 16.00 uur lokale tijd (22.00 uur in Nederland) een spoedvergadering. Dat meldt de huidige voorzitter van de Veiligheidsraad, Vanessa Frazier uit Malta. De bijeenkomst werd gepland vlak na een formeel verzoek van de Israëlische VN-gezant voor een spoedbijeenkomst over de Iraanse drone- en raketaanvallen op Israël.

3 uur geleden
Dader dodelijke steekpartij Sydney had psychische problemen

SYDNEY (ANP) - De man die zaterdag in een winkelcentrum in Sydney zeven mensen met een mes doodstak en zeven anderen verwondde, had psychische problemen. Dat zei adjunct-commissaris van de politie in de deelstaat North South Wales Anthony Cooke zondag. De 40-jarige Joel Cauchi, die door een agent werd doodgeschoten, was bekend bij de politie, zei Cooke, die geen details gaf.

4 uur geleden
Israël: bijna alle drones onderschept, lichte schade aan basis

JERUZALEM (ANP/DPA) - Van de meer dan driehonderd drones en raketten die Iran op Israël heeft afgevuurd, is "99 procent" onderschept door luchtverdedigingssystemen en met hulp van "partners", zegt de Israëlische militaire woordvoerder Daniel Hagari. Wel heeft de militaire basis Nevatim, in de Negev-woestijn, lichte schade opgelopen.

4 uur geleden
Luchtalarm en explosies klinken in meerdere Israëlische steden

TEL AVIV (ANP) - In meerdere plaatsen in Israël klinkt in de nacht van zaterdag op zondag het luchtalarm. Ook worden in onder meer Jeruzalem explosies gehoord, melden Israëlische media. Het is niet duidelijk of het om luchtafweer gaat of om inslagen van Iraanse drones en raketten. Berichten over slachtoffers en schade zijn er nog niet.

5 uur geleden
Frankrijk: Iran riskeert met aanval verdere escalatie

PARIJS (ANP) - De Franse minister van Buitenlandse Zaken Stéphane Séjourné heeft de Iraanse aanval op Israël "met de allergrootste stelligheid" veroordeeld. "Met de beslissing om zo'n niet eerder geziene actie te ondernemen, heeft Iran een nieuw niveau van destabilisatie bereikt en riskeert het militaire escalatie", schrijft Séjourné op X.

6 uur geleden
Ook aanvallen op Israël vanuit Jemen en Libanon

BEIRUT (ANP) - Zowel de Houthi-rebellen in Jemen als militanten van Hezbollah in Libanon voeren zaterdagnacht aanvallen uit op Israëlische doelen. Het maritieme veiligheidsbedrijf Ambrey meldt dat drones van de Houthi's onderweg zijn naar Israël. De aanval zou in coördinatie met Iran worden uitgevoerd. Hezbollah meldt zelf dat het raketten heeft afgevuurd op de Golan, het door Israël bezette deel van Syrië.

6 uur geleden