Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zuid-Korea: Noord-Korea vuurt twee ballistische raketten af

Zuid-Korea: Noord-Korea vuurt twee ballistische raketten af

SEOUL (ANP/RTR/AFP/BLOOMBERG) - Noord-Korea heeft twee ballistische raketten afgevuurd, melden de Zuid-Korea autoriteiten. Het zou de eerste test met dit soort raketten zijn sinds maart dit jaar en de tweede grote raketproef in niet eens een week tijd.

De Japanse kustwacht zegt eveneens twee raketten te hebben waargenomen. De raketten zouden in zee zijn beland. Er zijn geen details bekend. De Zuid-Koreaanse en Amerikaanse inlichtingendiensten doen onderzoek.

"Het is een schande en een bedreiging voor de vrede en veiligheid van ons land en de regio", zegt de Japanse premier Yoshihide Suga. "Het is ook in strijd met de resoluties van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties, dus we protesteren krachtig en veroordelen deze actie." Noord-Korea mag van de VN geen ballistische raketten afvuren. De Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in heeft opgeroepen tot een vergadering van de nationale veiligheidsraad.

Kruisraket

De lancering komt op een moment waarop de Chinese buitenlandminister Wang Yi in Seoul is voor gesprekken met zijn Zuid-Koreaanse ambtsgenoot Chung Eui-yong vanwege zorgen over de rakettest van afgelopen weekend. Het ging toen om een nieuw soort kruisraket dat door Noord-Korea zelf werd omschreven als een "strategisch wapen van groot belang".

Voordat het nieuws over de nieuwe lanceringen bekend werd, beloofde Chung door te gaan met het bevorderen van vrede met Noord-Korea en sprak de hoop uit dat China zijn land daarin zal bijstaan. Wang zei te hopen dat alle landen hun steentje zullen bijdragen aan de "vrede en stabiliteit op het Koreaanse schiereiland".

Er vonden gesprekken plaats over de ontmanteling van de Noord-Koreaanse nucleaire en ballistische raketprogramma's in ruil voor de opheffing van Amerikaanse sancties, maar die liepen in 2019 vast. Dinsdag kwamen de belangrijkste nucleaire onderhandelaars van Zuid-Korea, de VS en Japan bijeen in Tokio. Daar toonden ze zich eensgezind over de noodzaak om de dialoog met Nood-Korea voort te zetten en naar manieren te blijven zoeken om de impasse met het land te doorbreken. Ook China, de belangrijkste bondgenoot van Noord-Korea, heeft het land onder druk gezet om zijn nucleaire programma's te ontmantelen.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Buitenland

Minister: Belgische 65-plussers kunnen derde vaccin krijgen

BRUSSEL (ANP/BELGA) - Alle Belgische 65-plussers kunnen als ze dat willen, een derde dosis van het coronavaccin krijgen, meldt de Vlaamse minister van Volksgezondheid Wouter Beke op Twitter na overleg tussen verschillende departementen.

2 uur geleden
Vliegverkeer naar La Palma gehinderd door vulkaanuitbarsting

LA PALMA (ANP/RTR/DPA) - Het vliegverkeer naar La Palma wordt ook zaterdag gehinderd door de vulkaanuitbarsting op het eiland. Exploitant Aena meldt dat het vliegveld op het Spaanse eiland tijdelijk is gesloten omdat vulkanisch as moet worden opgeruimd. "De opruimwerkzaamheden zijn begonnen, maar de situatie kan ieder moment veranderen."

4 uur geleden
Merkel voert campagne voor Laschet: 'stem voor stabiliteit'

AKEN (ANP/DPA/AFP) - De Duitse bondskanselier Angela Merkel voert de dag voor de parlementsverkiezingen nog campagne voor haar partijgenoot Armin Laschet. Ze prees hem in Aken als een "bruggenbouwer" die als deelstaatpremier met succes het aan Nederland grenzende Noordrijn-Westfalen heeft bestuurd.

4 uur geleden
Veel vandalisme voorafgaand aan Duitse verkiezingen

BERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse autoriteiten hebben zo'n 4200 strafbare feiten geregistreerd die verband houden met de verkiezingen van zondag. Het gaat in veel gevallen om vandalisme, bericht de krant Welt am Sonntag. Vooral verkiezingsposters moesten het ontgelden. Minister van Volksgezondheid Jens Spahn zegt dat sprake lijkt te zijn van een soort "pandemie-extremisme".

5 uur geleden
Tegenvaller voor Trump: onderzoek bevestigt nederlaag in Arizona

PHOENIX (ANP) - Donald Trump verloor bij de presidentsverkiezingen van vorig jaar ook in de grootste county in Arizona van zijn rivaal Joe Biden. Dat concludeert een organisatie die door Republikeinen in de staat was gevraagd om de uitslag nog eens tegen het licht te houden. Daarmee lijkt echter geen einde te komen aan de discussie over mogelijke verkiezingsfraude.

7 uur geleden
Duitsers kiezen na zestien jaar 'nieuwe Merkel'

BERLIJN (ANP) - Laschet, Scholz of toch maar Baerbock. Duitse kiezers kiezen zondag een nieuw parlement en beslissen daarmee ook wie het land gaat leiden nu Angela Merkel na zestien jaar stopt als bondskanselier. Peilingen voorspellen een nek-aan-nekrace tussen haar christendemocraten en de sociaaldemocraten.

9 uur geleden
China laat twee Canadezen vrij na deal over Huawei-topvrouw

OTTAWA (ANP/BLOOMBERG/AFP) - China heeft twee Canadezen vrijgelaten die sinds 2018 vastzaten op verdenking van spionage. Het tweetal komt op zaterdagochtend (lokale tijd) aan in Canada, zei premier Justin Trudeau op een persconferentie. De vrijlating volgt kort op de deal die financieel topvrouw Meng Wanzhou van Huawei sloot met de Amerikaanse justitie, dat om haar uitlevering had gevraagd.

9 uur geleden