Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zuid-Korea: Noord-Korea vuurt twee ballistische raketten af

Zuid-Korea: Noord-Korea vuurt twee ballistische raketten af

SEOUL (ANP/RTR/AFP/BLOOMBERG) - Noord-Korea heeft twee ballistische raketten afgevuurd, melden de Zuid-Korea autoriteiten. Het zou de eerste test met dit soort raketten zijn sinds maart dit jaar en de tweede grote raketproef in niet eens een week tijd.

De Japanse kustwacht zegt eveneens twee raketten te hebben waargenomen. De raketten zouden in zee zijn beland. Er zijn geen details bekend. De Zuid-Koreaanse en Amerikaanse inlichtingendiensten doen onderzoek.

"Het is een schande en een bedreiging voor de vrede en veiligheid van ons land en de regio", zegt de Japanse premier Yoshihide Suga. "Het is ook in strijd met de resoluties van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties, dus we protesteren krachtig en veroordelen deze actie." Noord-Korea mag van de VN geen ballistische raketten afvuren. De Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in heeft opgeroepen tot een vergadering van de nationale veiligheidsraad.

Kruisraket

De lancering komt op een moment waarop de Chinese buitenlandminister Wang Yi in Seoul is voor gesprekken met zijn Zuid-Koreaanse ambtsgenoot Chung Eui-yong vanwege zorgen over de rakettest van afgelopen weekend. Het ging toen om een nieuw soort kruisraket dat door Noord-Korea zelf werd omschreven als een "strategisch wapen van groot belang".

Voordat het nieuws over de nieuwe lanceringen bekend werd, beloofde Chung door te gaan met het bevorderen van vrede met Noord-Korea en sprak de hoop uit dat China zijn land daarin zal bijstaan. Wang zei te hopen dat alle landen hun steentje zullen bijdragen aan de "vrede en stabiliteit op het Koreaanse schiereiland".

Er vonden gesprekken plaats over de ontmanteling van de Noord-Koreaanse nucleaire en ballistische raketprogramma's in ruil voor de opheffing van Amerikaanse sancties, maar die liepen in 2019 vast. Dinsdag kwamen de belangrijkste nucleaire onderhandelaars van Zuid-Korea, de VS en Japan bijeen in Tokio. Daar toonden ze zich eensgezind over de noodzaak om de dialoog met Nood-Korea voort te zetten en naar manieren te blijven zoeken om de impasse met het land te doorbreken. Ook China, de belangrijkste bondgenoot van Noord-Korea, heeft het land onder druk gezet om zijn nucleaire programma's te ontmantelen.

Meer uit Buitenland

10.000 demonstranten in Brussel vragen meer respect voor politie

BRUSSEL (ANP/BELGA) - In Brussel trekken volgens de officiële telling van de politie van de Belgische hoofdstad 10.000 mensen door de stad om meer respect te eisen voor de politie. De actiedag is georganiseerd door de politievakbonden.

33 minuten geleden
Iran werkt niet mee met onderzoekscommissie VN-mensenrechtenraad

TEHERAN (ANP/AFP) - Iran is niet van plan mee te werken met een onderzoekscommissie die de VN-mensenrechtenraad afgelopen week in het leven heeft geroepen naar aanleiding van het neerslaan van protesten in Iran. Volgens een woordvoerder van het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken is het een politiek gemotiveerd comité waar het land niets mee van doen wil hebben. Teheran wil wel 'een nationale onderzoekscommissie' instellen.

1 uur geleden
Acht doden geborgen na aardverschuiving Ischia

CASAMICCIOLA (ANP) - Op het Italiaanse eilandje Ischia in de Golf van Napels zijn inmiddels acht doden geborgen na de aardverschuiving afgelopen vrijdag. Naar vier mensen wordt nog gezocht, bericht persbureau ANSA. Noodweer met hevige regens veroorzaakte een enorme modderstroom richting de kust. Er werden ook mensen meegesleurd. Volgens lokale media zijn vooral twee gezinnen met veel kinderen zwaar getroffen.

3 uur geleden
Nog steeds stroomuitval in heel Oekraïne

KIEV (ANP/AFP) - De Russische aanvallen op de Oekraïense energievoorziening leiden in heel Oekraïne nog steeds tot problemen, ondanks alle herstelwerkzaamheden. Door een capaciteitstekort van 27 procent komt het in heel het land tot stroomonderbrekingen, melden Oekraïense media die zich baseren op netbeheerder Ukrenergo.

3 uur geleden
Minister: rellen Brussel hadden niets met voetbal te maken

BRUSSEL (ANP/BELGA) - De rellen in Brussel na de door België verloren WK-voetbalmatch tegen Marokko zijn onaanvaardbaar, maar hadden niets met voetbal te maken. Dat zei minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden op de Vlaamse radio. De oplossing ligt voor haar niet bij de politie, maar vereist een ruimere aanpak.

4 uur geleden
Aidsfonds: in steeds meer landen groeit de hiv-epidemie weer

DEN HAAG (ANP) - Op steeds meer plekken in de wereld groeit de hiv-epidemie weer, meldt het Aidsfonds maandag in aanloop naar Wereld Aids Dag op 1 december. In 45 landen liepen in 2021 meer mensen hiv op dan in het jaar daarvoor. Terwijl met de toenemende beschikbaarheid van medicijnen en steeds grotere kennis over hiv de epidemie eigenlijk juist zou moeten afnemen.

6 uur geleden
China's coronamaatregelen dwingen boeren gewassen te vernietigen

BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - China's strenge coronamaatregelen laten veel boeren in het land geen andere keuze dan de gewassen te vernietigen die zij niet langer weten te verkopen. Er ontstaan daardoor steeds meer zorgen over voedseltekorten, die leiden tot woede op sociale media. Het vervoer van gewassen wordt bemoeilijkt door quarantaineverordeningen en door coronagerelateerde verkeerscontroles op de wegen.

7 uur geleden