Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zuid-Korea meldt lancering ballistische raketten door Noord-Korea

Zuid-Korea meldt lancering ballistische raketten door Noord-Korea

SEOUL (ANP/AFP/RTR) - Noord-Korea heeft vrijdag minstens twee ballistische korteafstandsraketten gelanceerd, veronderstelt het Zuid-Koreaanse leger. Het gaat om de derde rakettest dit jaar.

De raketten werden vanuit een provincie aan de grens met China richting het oosten afgevuurd. Ze hadden volgens het Zuid-Koreaanse leger 430 kilometer afgelegd en bereikten een hoogte van 36 kilometer. De Japanse omroep NHK meldt dat de raketten in zee zijn neergekomen.

Ook de Japanse kustwacht heeft vrijdag een lancering waargenomen en denkt dat het mogelijk om een of meerdere ballistische raketten gaat. Het afvuren van dit soort raketten door Noord-Korea is in strijd met resoluties van de VN-Veiligheidsraad.

Tegenreactie

Noord-Korea voerde op 5 en 11 januari al twee rakettesten uit. Het land zei toen dat het hypersonische raketten waren. Dat zijn raketten die vijf keer sneller zijn dan het geluid, waardoor bestaande afweersystemen ze niet of nauwelijks kunnen onderscheppen. Ze hebben een minder ver bereik dan ballistische raketten.

De laatste lancering komt twee dagen nadat de Verenigde Staten sancties hadden opgelegd aan Noord-Koreanen die betrokken zijn bij het wapenprogramma. Ook had het land de VN-Veiligheidsraad opgeroepen tot nieuwe sancties tegen Noord-Korea. Het Noord-Koreaanse ministerie van Defensie heeft volgens staatsmedia gezegd dat de VS de situatie bewust willen laten escaleren. Het verklaarde verder dat Noord-Korea het recht heeft zichzelf te verdedigen en waarschuwde voor een sterke tegenreactie.

Meer uit Buitenland

Laatste vermiste dood gevonden na vulkaanuitbarsting Indonesië

JAKARTA (ANP/AFP) - Indonesische reddingswerkers hebben het lichaam gevonden van de laatste persoon die nog vermist werd na een vulkaanuitbarsting op Sumatra. Het dodental stijgt daarmee naar 23.

47 minuten geleden
Kremlin waarschuwt NAVO over inzet F-16's door Oekraïne

MOSKOU (ANP) - Het eventueel leveren van F-16-gevechtsvliegtuigen door westerse landen aan Oekraïne vergroot de kans op een directe confrontatie tussen Rusland en de NAVO, waarschuwt het Kremlin. Onder meer Nederland is van plan een aantal van deze gevechtsvliegtuigen naar Oekraïne te sturen.

59 minuten geleden
Hoekstra op top: COP28 moet 'begin van einde' zijn voor fossiel

DUBAI (ANP) - Als het aan de Europese Unie ligt, is deze klimaattop het "begin van het einde" van fossiele brandstoffen. Dat benadrukt Eurocommissaris Wopke Hoekstra woensdag op zijn eerste persconferentie op de COP28 in Dubai.

1 uur geleden
Britse oud-premier Johnson biedt excuses aan in corona-onderzoek

LONDEN (ANP/RTR) - De Britse oud-premier Boris Johnson heeft zijn excuses aangeboden aan de nabestaanden van overleden coronapatiënten. Dit deed hij woensdag aan het begin van zijn verhoor door een parlementaire commissie die onderzoek doet naar het regeringsbeleid tijdens de coronapandemie.

1 uur geleden
Erdogan eist F-16's voor akkoord NAVO-lidmaatschap Zweden

ANKARA (ANP/RTR) - De Turkse president Recep Tayyip Erdogan wil dat het Amerikaanse Congres de verkoop van F-16-gevechtsvliegtuigen aan Turkije goedkeurt en dan kan tegelijkertijd het Turkse parlement instemmen met de toetreding van Zweden tot de NAVO. Erdogan zei dat hij als president in deze kwestie "alles wat hij moest doen, heeft volbracht en dat hij nu wel verwachtingen heeft". Hij vindt dat nu het Congres aan zet is.

1 uur geleden
Poetin begint aan bezoek Verenigde Arabische Emiraten

ABU DHABI (ANP/RTR) - De Russische president Vladimir Poetin is in Abu Dhabi begonnen aan een kort bezoek aan de Verenigde Arabische Emiraten. Hij gaat woensdag ook nog naar Saudi-Arabië. Hij zal het tijdens zijn zeldzame bezoek aan het buitenland hebben over onder meer olie en de oorlog in Oekraïne.

2 uur geleden
VN halverwege klimaattop: goed begonnen, maar nog veel meer nodig

DUBAI (ANP) - De klimaattop is goed begonnen, maar "we nemen onszelf in de maling als we denken" dat daarmee het belangrijkste behaald is op de COP28. Dat benadrukt Simon Stiell, baas van VN-klimaatorganisatie UNFCCC, woensdag op de top in Dubai.

2 uur geleden