Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zuid-Korea luidt chaotisch verlopen Wereldjamboree feestelijk uit

Zuid-Korea luidt chaotisch verlopen Wereldjamboree feestelijk uit

SEOUL (ANP) - De door weersomstandigheden chaotisch verlopen 25e Wereldjamboree in Zuid-Korea wordt vrijdagavond feestelijk uitgeluid met een groot popconcert met bijna twintig K-popartiesten in het Wereldcup Stadion in het westen van Seoul. Het twaalfdaagse evenement voor scouts werd door hitte geplaagd, om een dreigende tyfoon verplaatst en uiteindelijk een dag ingekort. Circa 2000 van de 43.000 deelnemers zijn Nederlanders.

Onder de artiesten die hun opwachting maken op "K-pop super live" zijn die van NewJeans, NCT Dream, ITZY, The Boyz, Kang Daniel en fromis_9, melden Zuid-Koreaanse media. Het publiek wordt op circa 40.000 scouts en vrijwilligers uit meer dan 150 landen geschat. Een deel van de deelnemers aan de jamboree was eerder al vertrokken vanwege de erg hoge zomertemperaturen en de soms gebrekkige onderkomens in het polderlandschap van Saemangeum.

In politiek en media worden talrijke verwijten gemaakt over de organisatie. Er wordt ook om het aftreden van een minister geroepen. De organisatie van het evenement zou voor het land een blamage zijn geweest. Afgelopen weekeinde besloot de regering inderhaast in te grijpen en kosten noch moeiten te sparen om de deelnemers in meer dan duizend bussen van de bedreigde lage westkust naar de regio Seoul te verplaatsen. En daar werden snel onderdak en een alternatief programma geregeld. Het mega-concert wordt de climax van die inspanningen.

Daarna komt voor een aantal betrokken Koreanen mogelijk een kater, want de regering wil tot de bodem uitzoeken wat er is misgegaan en wie daar verantwoordelijk voor zouden zijn. Er komt ook een onderzoek naar de vraag waarom de polders van Saemangeum als kampterrein zijn uitgekozen. Dat gebeurde onder de vorige regering, waarvan de voornaamste partij nu in de oppositie zit. En die zegt dat enkel de huidige regering verantwoordelijk is voor de problemen.

Meer uit Buitenland

Derde Duitse Patriot-luchtafweersysteem aangekomen in Oekraïne

KYIV (ANP/DPA) - Het derde door Duitsland verstrekte Patriot-luchtafweersysteem is aangekomen in Oekraïne. Dat meldt president Volodymyr Zelensky, die de laatste weken benadrukte dat zijn land de luchtafweer nodig moest uitbreiden om het luchtruim veilig te houden.

1 uur geleden
Trump: Harris is makkelijker te verslaan dan Biden

NEW YORK (ANP) - Donald Trump denkt dat Kamala Harris bij de presidentsverkiezingen in november makkelijker te verslaan is dan Joe Biden was geweest. Dat zei de oud-president zondag op CNN. Trump en zijn campagne vielen na de terugtrekking van Biden zowel de president als vicepresident Harris aan op social media.

2 uur geleden
Ook Californische gouverneur Newsom schaart zich achter Harris

SACRAMENTO (ANP) - De gouverneur van de staat California Gavin Newsom heeft zijn steun uitgesproken voor Kamala Harris als de Democratische kandidaat voor de presidentsverkiezingen in november. Newsom gold de afgelopen weken als de belangrijkste rivaal voor Harris in het geval dat Joe Biden uit de race zou stappen. Dat deed de president zondag.

4 uur geleden
Team Kamala Harris begonnen met campagnetelefoontjes

WASHINGTON (ANP) - Medewerkers en medestanders van de Amerikaanse vicepresident Kamala Harris zijn zondag direct begonnen met het voeren van gesprekken om de steun van gedelegeerden te krijgen voor haar nominatie in aanloop naar de Democratische partijconventie in augustus. Een bron meldt aan persbureau Reuters dat een flink team direct na de terugtrekking van Joe Biden is gestart met telefoontjes voor Harris.

6 uur geleden
Zelensky respecteert 'moeilijke, maar sterke beslissing' Biden

KYIV (ANP) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft zondagavond gereageerd op het nieuws dat Joe Biden zich terugtrekt uit de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Zelensky prees Biden om deze "moeilijke, maar sterke beslissing".

6 uur geleden
Witte Huis benadrukt dat Biden termijn als president afmaakt

WASHINGTON (ANP) - Het Witte Huis heeft zondag benadrukt dat Joe Biden zijn termijn als president afmaakt. "President Joe Biden kijkt er naar uit om zijn termijn af te maken en om meer historische resultaten te behalen voor het Amerikaanse volk", zegt een woordvoerder in een verklaring aan de Amerikaanse nieuwszender CNN. "Hij zal blijven vechten om de vrijheden van Amerikanen te beschermen", aldus de woordvoerder.

8 uur geleden
Vicepresidentskandidaat Vance bekritiseert Biden en Harris

WASHINGTON (ANP) - James David (J.D.) Vance, de Republikeinse kandidaat voor het vicepresidentschap, heeft de Amerikaanse president Joe Biden zondag "de slechtste president" genoemd die hij in zijn hele leven heeft meegemaakt. In zijn bericht op X stelt hij ook dat vicepresident Kamala Harris "met iedere stap naast Biden stond".

8 uur geleden