Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zuid-Korea: Kim Jong-un heeft drie kinderen, oudste is een zoon

Zuid-Korea: Kim Jong-un heeft drie kinderen, oudste is een zoon

SEOUL (ANP/RTR) - De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft in totaal drie kinderen en de oudste is een zoon. Dat hebben parlementariërs in Zuid-Korea van de inlichtingendiensten te horen gekregen, aldus het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap.

Het tweede kind zou de dochter zijn met wie Kim sinds eind vorig jaar meermaals in het publiek verscheen. Van het derde kind zijn geen details bekend. Pyongyang meldt zelf vrijwel niks over het privéleven van Kim. Het is niet bekend wanneer de kinderen zijn geboren. Zuid-Koreaanse media berichtten eerder 2010, 2012 en 2017 als de vermoedelijke geboortejaren.

Kim kwam in 2011 aan de macht na de dood van zijn vader Kim Jong-il, die zelf de opvolger was van zijn vader Kim Il-sung. Wie de volgende leider wordt, is niet bekend. Dat is niet automatisch het oudste kind van de huidige leider. Vanwege de publieke optredens van Kims dochter ontstonden geruchten dat hij haar voorbereidde als zijn opvolger. Volgens de inlichtingendiensten wil Kim waarschijnlijk de legitimiteit van de vierde generatie bewijzen.

De familie Kim heerst sinds de jaren veertig over Noord-Korea, dat afgesloten is van de rest van de wereld en worstelt met onder meer voedseltekorten en internationale sancties. Onder Kim Jong-un zijn de spanningen in de regio flink opgelopen. Zo liet hij vorig jaar een recordaantal rakettesten uitvoeren en wordt gevreesd voor de eerste Noord-Koreaanse kernproef sinds 2017. De Zuid-Koreaanse inlichtingendiensten denken dat Pyongyang deze of volgende maand grote legeroefeningen zal houden waarbij een nieuwe intercontinentale raket wordt getest, schrijft Yonhap.

Meer uit Buitenland

Britse rechercheurs zetten nep-ddos-sites op als lokaas

LONDEN (ANP) - Britse cyberrechercheurs hebben meerdere sites opgezet waar criminelen zogenaamd ddos-aanvallen konden bestellen. Duizenden digitale vandalen trapten in de val en maakten accounts aan, waardoor hun gegevens in handen van de politie kwamen. Zij kunnen binnenkort een bezoekje verwachten, maakte de Britse recherche vrijdag bekend. Het is niet bekend of onder de gebruikers ook Nederlanders zijn.

1 uur geleden
Toenemende kritiek op handelen Franse politie bij protesten

PARIJS (ANP/AFP) - In Frankrijk wordt steeds meer kritiek geuit op het optreden van de politie bij de aanhoudende pensioenprotesten in het land. Mensenrechtenorganisaties zeggen zich zorgen te maken over wat zij willekeurige of preventieve arrestaties en buitensporig gebruik van geweld noemen.

1 uur geleden
Media: opkomst gering bij nieuw protest Suriname

PARAMARIBO (ANP) - De opkomst bij een nieuw, groots aangekondigd protest in de Surinaamse hoofdstad Paramaribo is gering, melden media. Ruim een maand geleden liep daar een antiregeringsbetoging volledig uit de hand. Zelfs het parlement werd bestormd.

2 uur geleden
Held uit 'Hotel Rwanda' komt vrij en zou Afrikaanse land verlaten

KIGALI (ANP/AFP) - Een Rwandees die beroemd werd als held in de film Hotel Rwanda en in zijn dictatoriaal geregeerde land 25 jaar cel kreeg wegens 'terrorisme' komt waarschijnlijk zaterdag na meer dan negenhonderd dagen vast te hebben gezeten vrij. Hij zou dan via Qatar uitwijken naar de VS. De celstraf wegens steun aan een terroristische beweging is volgens het Rwandese regime 'omgezet'. Paul Rusesabagina (68) was tijdens de volkerenmoord op de Tutsi-minderheid in Rwanda in 1994 manager in een luxehotel in de hoofdstad Kigali en heeft daar talrijke Tutsi's beschermd en gered.

3 uur geleden
Krant: koning Charles wil minder familie die leunt op koningshuis

LONDEN (ANP) - De Britse koning Charles heeft een plan opgesteld om in de komende vijf jaar de kosten van het koningshuis terug te dringen en om er een moderne monarchie van te maken. Hij wil bijvoorbeeld dat minder familieleden financieel afhankelijk zijn van het koningshuis. Dat schrijft de krant The Evening Standard op basis van bronnen rond de koninklijke familie. Het afpakken van Frogmore Cottage van Harry en Meghan zou "nog maar het begin" zijn geweest.

4 uur geleden
Denemarken wil met Rusland object bij Nord Stream 2 bergen

KOPENHAGEN/MOSKOU (ANP/DPA) - Denemarken heeft een Russische onderneming gevraagd mee te helpen bij het bergen van een onbekend object op de bodem van de Oostzee, vlakbij de gaspijpleiding Nord Stream 2 voor Russisch gas naar Duitsland. De Russische gaspijpleidingen van Nord Stream waren circa een half jaar geleden waarschijnlijk het doelwit van een aanslag en er waren explosies.

5 uur geleden
Frankrijk verbiedt TikTok op werktelefoons van ambtenaren

PARIJS (ANP/RTR) - Frankrijk gaat TikTok verbieden op de werktelefoons van ambtenaren. De app wordt verbannen om de cyberveiligheid van instellingen en ambtenaren te garanderen, aldus de Franse regering.

6 uur geleden