Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zuid-Korea: Kim Jong-un heeft drie kinderen, oudste is een zoon

Zuid-Korea: Kim Jong-un heeft drie kinderen, oudste is een zoon

SEOUL (ANP/RTR) - De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft in totaal drie kinderen en de oudste is een zoon. Dat hebben parlementariërs in Zuid-Korea van de inlichtingendiensten te horen gekregen, aldus het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap.

Het tweede kind zou de dochter zijn met wie Kim sinds eind vorig jaar meermaals in het publiek verscheen. Van het derde kind zijn geen details bekend. Pyongyang meldt zelf vrijwel niks over het privéleven van Kim. Het is niet bekend wanneer de kinderen zijn geboren. Zuid-Koreaanse media berichtten eerder 2010, 2012 en 2017 als de vermoedelijke geboortejaren.

Kim kwam in 2011 aan de macht na de dood van zijn vader Kim Jong-il, die zelf de opvolger was van zijn vader Kim Il-sung. Wie de volgende leider wordt, is niet bekend. Dat is niet automatisch het oudste kind van de huidige leider. Vanwege de publieke optredens van Kims dochter ontstonden geruchten dat hij haar voorbereidde als zijn opvolger. Volgens de inlichtingendiensten wil Kim waarschijnlijk de legitimiteit van de vierde generatie bewijzen.

De familie Kim heerst sinds de jaren veertig over Noord-Korea, dat afgesloten is van de rest van de wereld en worstelt met onder meer voedseltekorten en internationale sancties. Onder Kim Jong-un zijn de spanningen in de regio flink opgelopen. Zo liet hij vorig jaar een recordaantal rakettesten uitvoeren en wordt gevreesd voor de eerste Noord-Koreaanse kernproef sinds 2017. De Zuid-Koreaanse inlichtingendiensten denken dat Pyongyang deze of volgende maand grote legeroefeningen zal houden waarbij een nieuwe intercontinentale raket wordt getest, schrijft Yonhap.

Meer uit Buitenland

Franse regering van premier Attal wordt demissionair

PARIJS (ANP/AFP) - De Franse president Emmanuel Macron aanvaardt dinsdag volgens plaatselijke media het ontslag van zijn premier Gabriel Attal. Die blijft wel aan en wijdt zich als demissionaire premier aan de lopende zaken. De Franse politiek verkeert in een impasse sinds de parlementsverkiezingen eind juni en begin deze maand.

7 uur geleden
Bonus Moskou voor soldaten die F-16-jets Oekraïne neerhalen

MOSKOU (ANP) - Russisch militair personeel dat in de strijd tegen Oekraïne als eerste een Amerikaanse F-15- of F-16-gevechtsvliegtuig neerschiet, krijgt 15 miljoen roebel bonus. Dat meldt het Russische staatspersbureau RIA Novosti, dat zich baseert op het Russische ministerie van Defensie. Het gaat omgerekend om een afschotpremie van ruim 150.000 euro.

7 uur geleden
Herkozen voorzitter Europarlement waarschuwt voor polarisatie

STRAATSBURG (ANP) - De voorzitter van het Europees Parlement, Roberta Metsola, heeft in haar eerste toespraak na haar herbenoeming gewaarschuwd voor polarisatie in de samenleving. Die heeft geleid tot "meer confronterende politiek, zelfs tot politiek geweld". Daar moet een einde aan komen, maar daarvoor zijn geen gemakkelijke politieke oplossingen, erkende Metsola in het Europees Parlement.

7 uur geleden
Orbán: Trump gaat meteen na verkiezing vrede sluiten in Oekraïne

BRUSSEL/BOEDAPEST (ANP) - Als Donald Trump de Amerikaanse presidentsverkiezingen wint, gaat hij onmiddellijk proberen een einde te maken aan de oorlog tussen Rusland en Oekraïne, zegt de Hongaarse premier Viktor Orbán. Trump zou hem hebben verteld dat hij gedetailleerde vredesbemiddelingsplannen heeft.

8 uur geleden
Maltese conservatief Metsola herkozen als voorzitter Europarlement

STRAATSBURG (ANP) - De conservatieve Maltese Roberta Metsola blijft aan als voorzitter van het Europees Parlement. Het dinsdag nieuw aangetreden parlement heeft haar herkozen voor nog eens minstens tweeënhalf jaar.

8 uur geleden
Kremlin wil weten wat Zelensky met vredesbijeenkomst bedoelt

MOSKOU (ANP/AFP) - Het Kremlin heeft laten weten dat het eerst wil begrijpen wat de Oekraïense president Volodymyr Zelensky bedoelt met zijn vredesconferentie. De reactie wordt gezien als een voorzichtige. Eerder deed Moskou Zelensky's vredesconferentie als onzin af.

9 uur geleden
Psychiatrische zorg voor verdachte van aanval op Franse militair

PARIJS (ANP/AFP) - De man die verdacht wordt van een mesaanval op een Franse militair, krijgt nu psychiatrische zorg, zegt een politiebron tegen persbureau AFP. Het incident komt op een moment waarop de beveiliging in Parijs is opgeschroefd, mede vanwege de Olympische Spelen die eind juli beginnen.

9 uur geleden