Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zuid-Korea en VS steggelen over kosten troepen

Zuid-Korea en VS steggelen over kosten troepen

SEOUL (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Verenigde Staten hebben het overleg met Zuid-Korea opgeschort over de verdeling van de kosten van de stationering van Amerikaanse troepen in dat land. Amerikaanse onderhandelaars verlieten het overleg in Seoul eerder dan gepland, volgens onderhandelaar James DeHart om de Zuid-Koreanen tijd te geven hun standpunt te heroverwegen.

De Verenigde Staten hebben bijna 30.000 manschappen gelegerd in Zuid-Korea. Ze willen dat hun Aziatische bondgenoot daar meer voor gaat betalen. Zuid-Koreaanse parlementariërs hebben gezegd dat de VS aansturen op een bijdrage van 5 miljard dollar (ruim 4,5 miljard euro) per jaar, ruim vijf keer meer dan Seoul nu betaalt voor de aanwezigheid van de Amerikaanse troepen.

De Amerikaanse onderhandelaars zouden het overleg dinsdag na ongeveer anderhalf uur hebben beëindigd. Onderhandelaar DeHart klaagde dat het aanbod van de Zuid-Koreanen tekortschoot. Hij stelde dat VS een "eerlijk en billijke" verdeling van de kosten wil.

Verhoging ligt gevoelig

De geëiste verhoging van de bijdrage ligt gevoelig in Zuid-Korea. Het is de vraag of president Moon Jae-in bereid is grote concessies te doen in het jaar voor de parlementsverkiezingen.

De Amerikaanse minister Mark Esper (Defensie) weigerde dinsdag te zeggen of de VS overwegen om troepen terug te halen als het niet lukt een deal te sluiten. Hij herhaalde tijdens een bezoek aan de Filipijnen dat Zuid-Korea een "rijk land" is dat best meer kan betalen voor de aanwezigheid van de Amerikaanse strijdkrachten. Die helpen bij de bescherming van het land tegen Noord-Korea.

Meer uit Buitenland

Verdachte geïdentificeerd van steekpartij schrijver Rushdie

BUFFALO (ANP/RTR) - De politie heeft de identiteit bekendgemaakt van de verdachte die de vermaarde schrijver Salman Rushdie neerstak vlak voor een lezing in Chautauqua, circa 470 kilometer ten noordwesten van de stad New York. Het gaat om een 24-jarige man uit New Jersey. Over de toestand van Rushdie is verder niets bekend.

2 uur geleden
Trump onderzocht voor schending Spionagewet

WASHINGTON (ANP/RTR) - Er loopt een onderzoek naar de Amerikaanse oud-president Donald Trump wegens mogelijke belemmering van de rechtsgang en schendingen van de Spionagewet. Dat blijkt uit het vrijdag vrijgegeven huiszoekingsbevel op basis waarvan de FBI maandag het buitenhuis van Trump in Florida doorzocht.

3 uur geleden
WSJ: 'topgeheime' documenten gevonden bij inval in huis Trump

NEW YORK (ANP/AFP) - De FBI heeft tijdens de doorzoeking van het landgoed van Donald Trump in Florida documenten aangetroffen die als "topgeheim" waren gemarkeerd, meldt The Wall Street Journal. Volgens de krant ging het om elf verzamelingen documenten.

4 uur geleden
Eerste graanschip voor Afrika in Oekraïense haven sinds invasie

KIEV (ANP/RTR) - Het eerste graanschip naar Afrika sinds de Russische invasie van Oekraïne is vrijdag aangemeerd in de haven van Pivdennyi, ten noordoosten van Odessa. "Het vrachtschip Brave Commander is aangekomen in de zeehaven van Pivdennyi. Zeer binnenkort zal (Oekraïens) graan worden geleverd aan Ethiopië", schrijft de Oekraïense minister Oleksandr Koebrakov van Infrastructuur op Twitter.

5 uur geleden
Actrice Anne Heche (53) van beademing gehaald en overleden

LOS ANGELES (ANP) - De Amerikaanse actrice Anne Heche is van de beademing gehaald. Dat laat een woordvoerder van de familie van Heche, die vorige week bij een auto-ongeluk ernstige hersenschade opliep en in coma lag, weten, meldt The Guardian. Heche werd 53 jaar.

5 uur geleden
Hof regio Donetsk berecht weer buitenlandse krijgsgevangenen

MOSKOU/DONETSK (ANP) - Het gerechtshof in de pro-Russische Oost-Oekraïense regio Donetsk berecht volgens Russische media maandag opnieuw buitenlanders die "als huurling of terrorist" aan de zijde van de Oekraïense strijdkrachten zouden hebben deelgenomen aan de oorlog in het land. Het gaat volgens meldingen van het hof om drie Britten (John Harding, Andrew Hill en Dylan Healy), een Kroaat (Vekoslav Prebeg) en een Zweed (Matthias Gustavsson).

6 uur geleden
Vermaarde schrijver Salman Rushdie neergestoken in staat New York

NEW YORK (ANP) - De vermaarde schrijver Salman Rushdie is neergestoken vlak voor een lezing die hij zou geven in Chautauqua, circa 470 kilometer ten noordwesten van de stad New York. Ooggetuigen melden dat hij op het podium werd behandeld en later, weliswaar met hulp, in staat was lopend het podium te verlaten. Over de dader die het podium bestormde is nog niets bekend. Hij is wel aangehouden.

8 uur geleden