Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zuid-Korea en VS steggelen over kosten troepen

Zuid-Korea en VS steggelen over kosten troepen

SEOUL (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Verenigde Staten hebben het overleg met Zuid-Korea opgeschort over de verdeling van de kosten van de stationering van Amerikaanse troepen in dat land. Amerikaanse onderhandelaars verlieten het overleg in Seoul eerder dan gepland, volgens onderhandelaar James DeHart om de Zuid-Koreanen tijd te geven hun standpunt te heroverwegen.

De Verenigde Staten hebben bijna 30.000 manschappen gelegerd in Zuid-Korea. Ze willen dat hun Aziatische bondgenoot daar meer voor gaat betalen. Zuid-Koreaanse parlementariërs hebben gezegd dat de VS aansturen op een bijdrage van 5 miljard dollar (ruim 4,5 miljard euro) per jaar, ruim vijf keer meer dan Seoul nu betaalt voor de aanwezigheid van de Amerikaanse troepen.

De Amerikaanse onderhandelaars zouden het overleg dinsdag na ongeveer anderhalf uur hebben beëindigd. Onderhandelaar DeHart klaagde dat het aanbod van de Zuid-Koreanen tekortschoot. Hij stelde dat VS een "eerlijk en billijke" verdeling van de kosten wil.

Verhoging ligt gevoelig

De geëiste verhoging van de bijdrage ligt gevoelig in Zuid-Korea. Het is de vraag of president Moon Jae-in bereid is grote concessies te doen in het jaar voor de parlementsverkiezingen.

De Amerikaanse minister Mark Esper (Defensie) weigerde dinsdag te zeggen of de VS overwegen om troepen terug te halen als het niet lukt een deal te sluiten. Hij herhaalde tijdens een bezoek aan de Filipijnen dat Zuid-Korea een "rijk land" is dat best meer kan betalen voor de aanwezigheid van de Amerikaanse strijdkrachten. Die helpen bij de bescherming van het land tegen Noord-Korea.

Meer uit Buitenland

Youtuber die vliegtuigje bewust liet neerstorten moet de cel in

LOS ANGELES (ANP) - De Amerikaan Trevor Jacob, die opzettelijk zijn vliegtuigje liet neerstorten om het aantal kijkers op zijn YouTube-kanaal op te krikken en daarover vervolgens tegenover onderzoekers loog, is veroordeeld tot zes maanden celstraf. Die straf is onderdeel van een deal die Jacob met de openbare aanklagers sloot, waarbij hij schuld bekende.

8 minuten geleden
Israël treft doelwitten Hezbollah in Libanon

JERUZALEM/BEIROET (ANP) - Het Israëlische leger heeft in de nacht van maandag op dinsdag luchtaanvallen uitgevoerd op doelwitten in Libanon. In een bericht op X en Telegram zegt het leger dat het Hezbollah onder vuur heeft genomen. Dat zou zijn gebeurd in reactie op raketten die eerder op de dag vanuit Libanon naar Israël waren afgeschoten.

38 minuten geleden
Britse minister naar Rwanda om nieuwe migrantendeal te tekenen

LONDEN (ANP) - De Britse minister van Binnenlandse Zaken James Cleverly zal dinsdag in Rwanda een nieuw verdrag met dat Afrikaanse land tekenen over de deportatie van illegale immigranten, meldt het Britse persbureau PA. Het Verenigd Koninkrijk is al enige tijd van plan om bootvluchtelingen die illegaal het land binnenkomen naar Rwanda te sturen. Dat plan moet een afschrikwekkende werking hebben op potentiële nieuwe migranten.

1 uur geleden
Recordaantal massaschietpartijen in VS in 2023

WASHINGTON (ANP) - Niet eerder telden de Verenigde Staten in één jaar tijd zoveel massaschietpartijen als in 2023, meldt de krant The Washington Post maandag. Het gaat daarbij om schietpartijen met vier of meer dodelijke slachtoffers. Zondag kreeg zowel de politie in de stad Dallas (Texas) als agenten in de plaats Vancouver (Washington) een melding binnen van zo'n schietpartij. Het ging om nummer 37 en 38 van het jaar.

2 uur geleden
Kritische zus van Fidel en Raúl Castro overleden

MIAMI (ANP) - Juanita Castro, de jongere zus van de vroegere Cubaanse leiders Fidel en Raúl Castro, is maandag overleden in Miami. Zij woonde al tientallen jaren in ballingschap in de Amerikaanse staat Florida door haar verzet tegen haar communistische broers. De co-auteur van haar autobiografie maakte het nieuws bekend op Instagram. Juanita Castro is 90 jaar geworden.

2 uur geleden
Israël: elke gedode Hamasstrijder kost twee burgers het leven

TEL AVIV (ANP/AFP) - Voor elke dode Hamasstrijder in de Gazastrook zijn ongeveer twee burgers gedood, erkennen Israëlische militaire topfunctionarissen. Ze zeggen dat het Israëlische leger hoogtechnologische software inzet om te proberen het aantal doden onder niet-strijders te verminderen.

4 uur geleden
Rode Kruis bezorgd over hulp Gaza na uitval telefoon en internet

GAZA-STAD (ANP) - Het Rode Kruis maakt zich zorgen over de hulpverlening in de door Israël belegerde Gazastrook na de uitval van telefoon en internet. De collega's van de Palestijnse Rode Halve Maan melden opnieuw dat ze het contact met de collega's in Gaza compleet zijn verloren, aldus het Rode Kruis.

5 uur geleden