Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zuid-Korea: claim lancering nieuwste raket Noord-Korea is vals

Zuid-Korea: claim lancering nieuwste raket Noord-Korea is vals

SEOUL (ANP/DPA/RTR) - De claim van Noord-Korea dat het vorige week een nieuwe type van een intercontinentale raket heeft gelanceerd is waarschijnlijk vals, zegt het Zuid-Koreaanse ministerie van Defensie. Noord-Korea lanceerde naar eigen zeggen een Hwasong-17, een type dat eind 2020 werd gepresenteerd. Maar volgens Zuid-Korea zijn er aanwijzingen dat het in werkelijkheid ging om het oudere type Hwasong-15.

Zuid-Korea wijst er onder meer op dat het op de beelden die de noorderburen vrijgaven mooi weer is, met een onbewolkte hemel, terwijl het vorige week boven de lanceerplek overwegend bewolkt was. Ook analyses van de vlucht van de intercontinentale raket duiden eerder op het oudere type Hwasong-15. De observaties van de Zuid-Koreaanse militairen bevestigen eerdere twijfels van deskundigen over de claim van Noord-Korea, waar staatsmedia de lancering omschreven als een nooit eerder vertoond "wonder".

Volgens Koreaanse en Japanse functionarissen betrof de lancering donderdag wel de hoogste en de verste tot nu toe. De raket bereikte een hoogte van 6200 kilometer en legde een afstand van 1080 kilometer af. De Noord-Koreaanse raket kwam volgens Japan neer in zijn territoriale wateren.

Zuid-Korea en Japan reageerden woedend op de nieuwe rakettest van Noord-Korea en ook de Verenigde Staten spraken hun ongenoegen uit. Noord-Korea mag volgens resoluties van de VN-Veiligheidsraad geen ballistische raketten lanceren, maar gaat toch door met de ontwikkeling ervan en heeft dit jaar al meer dan tien van deze raketten getest. Eerdere lanceringen hebben geleid tot strenge internationale sancties tegen Noord-Korea.

Meer uit Buitenland

Meta lanceert team tegen AI-misbruik bij EU-verkiezingen

BRUSSEL (ANP/RTR) - Facebook-eigenaar Meta Platforms gaat een team opzetten dat desinformatie en AI-misbruik moet aanpakken in de opmaat naar de EU-verkiezingen in juni. De snelle groei van generatieve AI die op instructie binnen enkele seconden tekst, afbeeldingen en video kan creëren, heeft geleid tot de angst dat deze nieuwe technologie dit jaar zou kunnen worden gebruikt om grote verkiezingen over de hele wereld te verstoren.

48 minuten geleden
Duizenden Brazilianen demonstreren tegen onderzoek staatsgreep

SÃO PAULO (ANP/DPA) - In de Braziliaanse stad São Paulo zijn zondag tienduizenden aanhangers van oud-president Jair Bolsonaro de straat op gegaan om te protesteren tegen het strafrechtelijk onderzoek naar het voormalige staatshoofd.

1 uur geleden
Taliban laten Oostenrijkse rechts-extremist vrij

WENEN (ANP) - Na negen maanden gevangenschap bij de Taliban in Afghanistan is een Oostenrijkse rechts-extremist vrijgelaten. Het Oostenrijkse ministerie van Buitenlandse Zaken zei zondag dat de 84-jarige man in de Qatarese hoofdstad Doha was geland. Hij werd sinds mei 2023 vastgehouden door de Taliban, die Afghanistan regeren.

3 uur geleden
Netanyahu: IDF presenteert plan voor evacuatie Palestijnen

JERUZALEM (ANP) - Het kantoor van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu zegt dat het Israëlische leger een plan heeft gepresenteerd voor de evacuatie van burgers uit gebieden in de Gazastrook waar gevochten wordt, samen met een "operationeel plan".

4 uur geleden
Angst voor cholera-uitbraak: duizenden vast op cruiseschip

PORT LUIS (ANP) - Meer dan 3000 mensen zitten vast op een cruiseschip voor de kust van het Oost-Afrikaanse eiland Mauritius door het vermoeden van een mogelijke cholera-uitbraak op het schip. Na een reeks gevallen van maag-darmziekten aan boord van de Norwegian Dawn weigerden de plaatselijke autoriteiten zondag het schip te laten aanmeren in de haven van de hoofdstad Port Louis.

4 uur geleden
Israël zegt hoe dan ook door te gaan met grondoperatie Rafah

TEL AVIV (ANP/AFP) - Een mogelijk staakt-het-vuren in de oorlog tussen Israël en Hamas zal hoogstens uitstel betekenen voor een grondinvasie van de zuidelijke stad Rafah in Gaza. Dat zei de Israëlische premier Benjamin Netanyahu zondag. In Rafah verblijven inmiddels naar schatting 1,5 miljoen Palestijnen, in overgrote meerderheid ontheemden.

9 uur geleden
Biden: 'goede seks' is reden voor succesvol huwelijk met Jill

WASHINGTON (ANP/RTR) - De sleutel tot het lange huwelijk tussen de Amerikaanse president Joe Biden en zijn vrouw Jill is "goede seks". Dat zou Biden althans hebben gezegd tegen Witte Huis-medewerkers, zo blijkt uit een nieuw boek over first lady Jill Biden dat hun 47-jarige romance belicht.

10 uur geleden