Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zuid-Korea: claim lancering nieuwste raket Noord-Korea is vals

Zuid-Korea: claim lancering nieuwste raket Noord-Korea is vals

SEOUL (ANP/DPA/RTR) - De claim van Noord-Korea dat het vorige week een nieuwe type van een intercontinentale raket heeft gelanceerd is waarschijnlijk vals, zegt het Zuid-Koreaanse ministerie van Defensie. Noord-Korea lanceerde naar eigen zeggen een Hwasong-17, een type dat eind 2020 werd gepresenteerd. Maar volgens Zuid-Korea zijn er aanwijzingen dat het in werkelijkheid ging om het oudere type Hwasong-15.

Zuid-Korea wijst er onder meer op dat het op de beelden die de noorderburen vrijgaven mooi weer is, met een onbewolkte hemel, terwijl het vorige week boven de lanceerplek overwegend bewolkt was. Ook analyses van de vlucht van de intercontinentale raket duiden eerder op het oudere type Hwasong-15. De observaties van de Zuid-Koreaanse militairen bevestigen eerdere twijfels van deskundigen over de claim van Noord-Korea, waar staatsmedia de lancering omschreven als een nooit eerder vertoond "wonder".

Volgens Koreaanse en Japanse functionarissen betrof de lancering donderdag wel de hoogste en de verste tot nu toe. De raket bereikte een hoogte van 6200 kilometer en legde een afstand van 1080 kilometer af. De Noord-Koreaanse raket kwam volgens Japan neer in zijn territoriale wateren.

Zuid-Korea en Japan reageerden woedend op de nieuwe rakettest van Noord-Korea en ook de Verenigde Staten spraken hun ongenoegen uit. Noord-Korea mag volgens resoluties van de VN-Veiligheidsraad geen ballistische raketten lanceren, maar gaat toch door met de ontwikkeling ervan en heeft dit jaar al meer dan tien van deze raketten getest. Eerdere lanceringen hebben geleid tot strenge internationale sancties tegen Noord-Korea.

Meer uit Buitenland

Hamas accepteert voorstel bestand van bemiddelaars

CAÏRO (ANP/RTR) - Hamas heeft Egyptische en Qatarese bemiddelaars laten weten dat de Palestijnse beweging hun voorstel voor een staakt-het-vuren in de Gazastrook heeft geaccepteerd. Hamas meldde dat in een verklaring, kort nadat de Qatarese zender Al Jazeera het nieuws had gebracht op basis van een vooraanstaande Hamasfunctionaris.

41 minuten geleden
VN over massagraven Gaza: wellicht mensen levend begraven

GENÈVE (ANP) - Deskundigen van de Verenigde Naties zeggen geschokt te zijn over de details van de massagraven die onlangs zijn opgegraven in de Gazastrook. Er zijn meer dan 390 lichamen ontdekt bij twee ziekenhuizen, ook van vrouwen en kinderen. Veel lijken zouden tekenen vertonen van marteling. Ook lijkt het erop dat mensen zijn geëxecuteerd of mogelijk levend begraven.

1 uur geleden
Moskou wil met nucleaire dreiging 'westerse heethoofden afkoelen'

MOSKOU (ANP/RTR) - Met de aankondiging dat het zal oefenen met tactische nucleaire wapens, wil Moskou "heethoofden in de westerse hoofdsteden afkoelen", stelt het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken. Volgens het ministerie zijn westerse leiders bewust uit op een militaire confrontatie tussen Rusland en de NAVO.

1 uur geleden
Moskou dreigt met aanval op Britse doelen in Oekraïne en elders

MOSKOU (ANP/AFP) - Als Oekraïne Rusland raakt met Britse raketten, zal Moskou overwegen Britse militaire doelen in Oekraïne, maar ook elders te beschieten, heeft het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken gezegd tegen de Britse ambassadeur in Moskou.

2 uur geleden
Test met toegangsticket levert Venetië al bijna 1 miljoen euro op

ROME (ANP/DPA) - Het toegangsticket voor dagjesmensen in Venetië heeft de Italiaanse stad de eerste elf testdagen 975.000 euro opgeleverd. De vijf euro entreegeld gold van 25 april tot 5 mei. De stad meldde dat er in totaal 195.000 kaartjes werden verkocht, iets boven de verwachtingen. De maatregel is bedoeld om de toeristenstroom te beteugelen.

2 uur geleden
Trump riskeert celstraf als hij spreekverbod nog eens overtreedt

NEW YORK (ANP/AFP/RTR) - Als de voormalige Amerikaanse president Donald Trump opnieuw zijn spreekverbod overtreedt, zegt Juan Merchan, de rechter die de strafzaak tegen hem behandelt, "een celstraf te overwegen".

3 uur geleden
EU waarschuwt China dat zij economie zal beschermen

PARIJS (ANP) - China moet bedacht zijn op stevige maatregelen van de Europese Unie als die nodig zijn om haar economie en veiligheid te beschermen, waarschuwt de Europese Commissie. Voorzitter Ursula von der Leyen sprak dat uit in een "open en eerlijk" gesprek met de Chinese president Xi Jinping, die op bezoek is in Europa.

3 uur geleden