
Zuid-Hollandse Staten willen risico's van PFAS in zeeschuim weten
DEN HAAG (ANP) - Een groot deel van Provinciale Staten in Zuid-Holland heeft het provinciebestuur vragen gesteld over de risico's van PFAS die zijn aangetroffen in zeeschuim langs de Nederlandse kust. Ze willen onder meer dat de provincie zo snel mogelijk laat uitzoeken hoeveel PFAS strandgangers kunnen binnenkrijgen. Het RIVM meldde afgelopen week dat bij metingen langs de kust van Zeeland, Noord- en Zuid-Holland in het zeeschuim veel hogere concentraties PFAS zijn aangetroffen dan in het zeewater.
PFAS is een verzamelnaam voor duizenden stoffen, die schadelijk kunnen zijn voor mens en milieu. Wat de aanwezigheid hiervan in zeeschuim betekent voor de gezondheid van mensen, is volgens het RIVM nog niet duidelijk. In Zuid-Holland wil een meerderheid van de Staten dat hier onderzoek naar wordt gedaan. Op initiatief van Volt hebben in totaal elf partijen (verder SP, SGP, GroenLinks-PvdA, ChristenUnie, D66, Partij voor de Dieren, CDA, JA21, BBB en 50PLUS) schriftelijke vragen hierover gesteld aan het college van Gedeputeerde Staten.
De partijen willen onder meer weten op welke locaties in Zuid-Holland de metingen zijn verricht. Ook vragen ze of het college bereid is nader onderzoek te doen naar "de risico's voor de gezondheid van mens en dier". Daarnaast zijn de partijen benieuwd hoe de provincie strandgangers bewust gaat maken van de aanwezigheid van PFAS in zeeschuim en de mogelijke gezondheidsrisico's hiervan. Ze willen tevens weten wat de verwachte economische impact is op "een van de grootste recreatiegebieden in onze provincie".
Samenwerken
Volt en de medeondertekenaars van de brief vragen Zuid-Holland zoveel mogelijk op te trekken met de andere betrokken provincies en waar nodig ook in Europees verband "om helderheid te krijgen in oorzaak, gevolgen en oplossingen" in deze zaak.
Het RIVM neemt de blootstelling aan PFAS via zeeschuim en zeewater mee in het landelijke PFAS-onderzoek, dat dit jaar is begonnen en in 2025 moet zijn afgerond. Volgens het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat is zwemmen in zee veilig. Wel wordt geadviseerd om na het zwemmen te douchen. Ook is het advies om kinderen en huisdieren niet te laten spelen in zeeschuim.
Dit schuim vormt zich van nature als algen in zee afsterven, maar kan volgens het RIVM ook ontstaan door vervuiling in het water, vooral als het waait. PFAS hopen zich op in het zeeschuim.
Meer uit Gezond
DEN HAAG (ANP) - Het aantal mensen dat gokt, is in 2025 toegenomen ten opzichte van een jaar eerder, meldt het Wetenschappelijk Onderzoek- en Datacentrum (WODC) op basis van onderzoek van Ipsos I&O onder 7600 Nederlanders van 16 jaar en ouder. Zo gaf vorig jaar 65 procent van de Nederlanders aan een kansspel te hebben gespeeld, tegenover 69 procent dit jaar.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Ouderen kunnen zich laten vaccineren tegen gordelroos en er gaat extra geld naar screening op borstkanker voor vrouwen met dicht borstweefsel. Dat is onder meer afgesproken in het Aanvullend Zorg- en Welzijnsakkoord (AZWA). Dinsdagavond konden bronnen al melden dat er een onderhandelaarsakkoord was, maar nu is ook de inhoud bekend.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Mensen die in de buurt van een geitenhouderij wonen, hebben vaker last van longontsteking dan anderen. De Gezondheidsraad concludeert dat de boerderijen waarschijnlijk ook de oorzaak van de klachten zijn en pleit daarom voor maatregelen "om de gezondheidsrisico's voor omwonenden van geitenhouderijen te beperken".
1 dag geledenUTRECHT (ANP) - Huisartsen krijgen steeds vaker patiƫnten met psychische problemen op hun spreekuur, maar het lukt vaak niet om hen door te verwijzen naar de geestelijke gezondheidszorg (ggz). "Dat komt allereerst door de lange wachttijden in de ggz, maar ook door een gebrek aan goede samenwerking", vat de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) de problemen samen. De artsenorganisatie heeft een peiling over de problematiek gehouden onder de leden.
1 dag geledenAMSTERDAM (ANP) - Siliconen borstimplantaten leiden niet tot een grotere kans op klachten zoals vermoeidheid, spier- en gewrichtspijn, hoofdpijn en somberheid. Onderzoekers onder leiding van het Antoni van Leeuwenhoek-ziekenhuis ondervroegen vrouwen die zijn behandeld voor borstkanker. De studie werd gepubliceerd in het medische tijdschrift Journal of the National Cancer Institute.
2 dagen geledenBILTHOVEN (ANP) - Iedereen in Nederland heeft verschillende soorten PFAS in het bloed, concludeert het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) na eigen onderzoek. Bij vrijwel alle mensen ligt de concentratie van de chemische stoffen boven de gezondheidskundige grenswaarde, die als veilige grens wordt beschouwd.
2 dagen geledenUTRECHT (ANP) - Het aantal vergiftigingen met bepaalde afslankmedicatie is vorig jaar toegenomen, meldt het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC). In 2023 kwamen 41 meldingen binnen, terwijl dat aantal in 2024 steeg naar 75 meldingen.
2 dagen geleden