Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zuid-Hollandse coalitie: opheffen adviesraad had netter gemogen

Zuid-Hollandse coalitie: opheffen adviesraad had netter gemogen

DEN HAAG (ANP) - De coalitiepartijen in de provincie Zuid-Holland hebben spijt betuigd voor de gang van zaken rond het opheffen van een onafhankelijke adviesraad. Hoewel het grootste deel van de oppositie eind vorig jaar vroeg om eerst alternatieven te onderzoeken voordat de Provinciale Adviescommissie Leefomgevingskwaliteit (PAL) zou worden opgeheven, drukte de coalitie dat in eerste instantie wel door. Tijdens een commissievergadering waarin het onderwerp opnieuw werd besproken, kwamen er excuses.

"Het verdient niet de schoonheidsprijs", zei fractievoorzitter Sinan Özkaya van GroenLinks-PvdA, de grootste coalitiepartij. "Misschien hebben we als coalitie iets te krachtig opgetreden in dit proces. Het had wel iets netter gemogen. Al past het ook bij een krachtig bestuur dat we vernieuwing moeten durven aangaan. We hadden dat alleen wel met de voltallige Staten moeten doen."

GroenLinks-PvdA, BBB, VVD en CDA hadden afgelopen zomer in hun coalitieakkoord opgeschreven dat de PAL - die de provincie jaarlijks 100.000 euro kost - volgens hen overbodig was geworden. Ze wilden de groep van externe deskundigen, die gevraagd en ongevraagd adviezen geeft, per 1 januari 2024 opheffen. Die datum is inmiddels met een maand verschoven, omdat de coalitie op aandringen van de kritische oppositie toch nog een keer over dit onderwerp wil praten.

Tweede kans

Hans Veentjer van BBB zei "achteraf niet trots te zijn op de gang van zaken". CDA'er Bas Nootenboom had naar eigen zeggen "een rotgevoel" overgehouden aan de vergadering waarin het opheffen van de PAL werd besproken. "Ik ben blij met deze tweede kans en dat we hier nu nog een keer met elkaar over van gedachten kunnen wisselen." VVD-fractievoorzitter Arne Weverling ziet het als een les. "We hebben geconstateerd dat we beter moeten luisteren naar de argumenten die over en weer worden gegeven."

Het is de bedoeling dat de PAL per 1 februari alsnog verdwijnt. Een groot deel van de oppositie komt op initiatief van D66 nog wel met een voorstel om het werk van de PAL te evalueren en op basis daarvan te kijken hoe de advisering aan Gedeputeerde en Provinciale Staten "beter en efficiënter" kan.

Meer uit Politiek

Ex-landbouwminister Veerman: sla in Brussel niet met vuist op tafel

AMSTERDAM (ANP) - Oud-landbouwminister Cees Veerman (CDA) waarschuwt voor een al te grote mond van een nieuwe landbouwminister in Brussel. Nederland moet bij de Europese Commissie niet met de vuist op tafel slaan om op die manier te proberen uitzonderingen voor Nederlandse boeren af te dwingen. Een nieuwe landbouwminister moet "met de pet in de hand" vragen om in goed overleg bepaalde maatregelen te mogen verzachten. Dat zei Veerman in het tv-programma WNL op Zondag.

3 uur geleden
Rutte vindt dat premierschap niet te groot moet worden gemaakt

NIEUWEGEIN (ANP) - Het premierschap moet niet te groot worden gemaakt, zei demissionair premier Mark Rutte in de wandelgangen van het VVD-congres. Hij ging niet in op vragen van de pers over wie de premier moet worden in het nieuwe kabinet van de liberalen met PVV, NSC en BBB. "Ik ga daar helemaal niets over zeggen."

20 uur geleden
Dijkstra hoopt dat nieuw kabinet oog houdt voor vrouwengezondheid

UTRECHT (ANP) - Demissionair zorgminister Pia Dijkstra roept het nieuwe kabinet op om oog te blijven houden voor vrouwengezondheid. Daarbij moet breder worden gekeken dan naar zorg alleen, zei Dijkstra op de eerste editie van de Dag van de Vrouwengezondheid in Utrecht.

23 uur geleden
Yeşilgöz wilde persoonlijk geen samenwerking met PVV, NSC, BBB

NIEUWEGEIN (ANP) - VVD-partijleider Dilan Yeşilgöz vindt dat de onderhandelingen voor een nieuw kabinet met PVV, NSC en BBB "echt zwaar" waren. "Maar het is gelukt. Niet omdat ik deze samenwerking persoonlijk graag wilde, dat is niet aan de orde", zei ze tijdens haar toespraak op de algemene ledenvergadering van de liberalen in Nieuwegein.

23 uur geleden
Man die Baudet sloeg in België komt niet voor de rechter

GENT (ANP) - De Oekraïner die Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet vorig jaar sloeg met een paraplu in België, hoeft volgens de Belgische krant Het Nieuwsblad niet voor de rechter te verschijnen. De 33-jarige man krijgt wel een waarschuwing en mag de komende tijd geen andere strafbare feiten plegen.

1 dag geleden
Kabinet houdt vast aan eigen wet voor strikter gevangenisregime

DEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet houdt vast aan zijn eigen wetsvoorstel om het regime in de zwaarst bewaakte gevangenissen aan te scherpen. Daarin staan maatregelen die moeten tegengaan dat criminelen vanuit hun cel alsnog illegale activiteiten kunnen voortzetten, zoals nu soms gebeurt. De Tweede Kamer vond de aanscherping niet ver genoeg gaan en had op enkele punten nog wijzigingen ingediend en aangenomen. Maar die toevoegingen zijn volgens minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) in strijd met de Grondwet en Europees recht.

2 dagen geleden
Doorzoeking bij Van Strien na aangifte universiteit

ARCEN (ANP) - De woning van PVV-senator en oud-verkenner Gom van Strien wordt doorzocht door de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD). Het Functioneel Parket bevestigt dat er doorzoekingen plaatsvinden, maar wil niet zeggen dat het gaat om het huis van Van Strien in het Limburgse Arcen. Volgens kadastrale gegevens staat de woning waar de doorzoeking plaatsvindt op naam van Van Strien.

2 dagen geleden