
Zuid-Hollandse coalitie: opheffen adviesraad had netter gemogen
DEN HAAG (ANP) - De coalitiepartijen in de provincie Zuid-Holland hebben spijt betuigd voor de gang van zaken rond het opheffen van een onafhankelijke adviesraad. Hoewel het grootste deel van de oppositie eind vorig jaar vroeg om eerst alternatieven te onderzoeken voordat de Provinciale Adviescommissie Leefomgevingskwaliteit (PAL) zou worden opgeheven, drukte de coalitie dat in eerste instantie wel door. Tijdens een commissievergadering waarin het onderwerp opnieuw werd besproken, kwamen er excuses.
"Het verdient niet de schoonheidsprijs", zei fractievoorzitter Sinan Özkaya van GroenLinks-PvdA, de grootste coalitiepartij. "Misschien hebben we als coalitie iets te krachtig opgetreden in dit proces. Het had wel iets netter gemogen. Al past het ook bij een krachtig bestuur dat we vernieuwing moeten durven aangaan. We hadden dat alleen wel met de voltallige Staten moeten doen."
GroenLinks-PvdA, BBB, VVD en CDA hadden afgelopen zomer in hun coalitieakkoord opgeschreven dat de PAL - die de provincie jaarlijks 100.000 euro kost - volgens hen overbodig was geworden. Ze wilden de groep van externe deskundigen, die gevraagd en ongevraagd adviezen geeft, per 1 januari 2024 opheffen. Die datum is inmiddels met een maand verschoven, omdat de coalitie op aandringen van de kritische oppositie toch nog een keer over dit onderwerp wil praten.
Tweede kans
Hans Veentjer van BBB zei "achteraf niet trots te zijn op de gang van zaken". CDA'er Bas Nootenboom had naar eigen zeggen "een rotgevoel" overgehouden aan de vergadering waarin het opheffen van de PAL werd besproken. "Ik ben blij met deze tweede kans en dat we hier nu nog een keer met elkaar over van gedachten kunnen wisselen." VVD-fractievoorzitter Arne Weverling ziet het als een les. "We hebben geconstateerd dat we beter moeten luisteren naar de argumenten die over en weer worden gegeven."
Het is de bedoeling dat de PAL per 1 februari alsnog verdwijnt. Een groot deel van de oppositie komt op initiatief van D66 nog wel met een voorstel om het werk van de PAL te evalueren en op basis daarvan te kijken hoe de advisering aan Gedeputeerde en Provinciale Staten "beter en efficiënter" kan.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - De petitie van GroenLinks-PvdA tegen de twee strenge asielwetten is ruim 110.000 keer ondertekend. De wetten kregen vorige week steun van een meerderheid van de Tweede Kamer. De opstellers roepen mensen op om de petitie te ondertekenen om de Eerste Kamer - die de wetten na de zomervakantie behandelt - op andere gedachten te brengen.
19 uur geledenPARAMARIBO (ANP) - In het Surinaamse parlement is Jennifer Simons (71) zondagmiddag gekozen tot president. Omdat er geen tegenkandidaat was, gebeurde dat zonder stemming. Gregory Rusland is gekozen tot vicepresident." Op 16 juli neemt Simons de leiding van het land officieel over van Chan Santokhi. Zij zal leiding geven aan een coalitie van zes partijen.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Demissionair staatssecretaris Teun Struycken (Justitie, NSC) weet nog niet wat de strengere asielwet gaat betekenen voor het al nijpende cellentekort. De Tweede Kamer stemde na een chaotische dag in met de asielwet, waarin nu ook staat dat illegaliteit en hulp aan illegalen strafbaar zijn. Illegalen of helpers kunnen tot zes maanden celstraf krijgen, terwijl het kabinet vanwege het cellentekort nu al toestaat dat gevangenen tot twee weken eerder de cel mogen verlaten.
3 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Thierry Aartsen (Milieu) is blij met het voorstel van het bedrijfsleven om jaarlijks minstens 115.000 ton gerecycled plastic in te kopen. Voorafgaand aan de ministerraad zegt de demissionaire VVD-bewindsman dat hij "nu eindelijk een keer die discussie kan gaan voeren."
3 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Een meerderheid van 94 Tweede Kamerleden heeft voor de asielnoodmaatregelenwet gestemd na een avond waarin de fracties van NSC en SGP tot op het laatst onbeslist waren. De partijen hadden veel moeite met het wijzigingsvoorstel van de PVV over de strafbaarstelling van illegaliteit, omdat ze vreesden dat humanitaire hulp aan illegalen daardoor strafbaar zou worden.
4 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Een ruime meerderheid van 95 Kamerleden heeft voor de wet gestemd over een tweestatusstelsel. Hierin wordt geregeld dat vluchtelingen worden opgedeeld in twee groepen, waarvan er één minder rechten krijgt. Het is nog allerminst zeker of de wet ook op voldoende steun kan rekenen in de Eerste Kamer. Daar is de steun van het CDA belangrijk en die partij is tegen.
4 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Justitie- en asielminister David van Weel (VVD) is bereid het artikel uit de asielnoodmaatregelenwet dat de strafbaarstelling van illegaliteit regelt, niet meteen in werking te laten treden. Hij laat eerst de Raad van State advies uitbrengen en bespreekt dit vervolgens met de Tweede Kamer.
4 dagen geleden