Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zuid-Hollands college benoemd, net als vier nieuwe Statenleden

Zuid-Hollands college benoemd, net als vier nieuwe Statenleden

DEN HAAG (ANP) - De provincie Zuid-Holland heeft een nieuw college van Gedeputeerde Staten, al zitten daar slechts twee nieuwkomers in. Frank Rijkaart en Mariëtte van Leeuwen treden namens BBB toe tot het college. De vijf andere gedeputeerden zaten daar al in.

Dat zijn Jeannette Baljeu en Frederik Zevenbergen van VVD, Berend Potjer van GroenLinks, Anne Koning namens de PvdA en Meindert Stolk van CDA. Het college van gedeputeerden werd woensdagavond tijdens de laatste Statenvergadering voor het zomerreces benoemd. De vijf coalitiepartijen presenteerden enkele weken geleden al hun akkoord, genaamd 'Krachtig Zuid-Holland'.

"Dit is een fantastisch team, dat het krachtige Zuid-Holland een mooie periode kan geven", zei BBB-fractievoorzitter Hans Veentjer. BBB, dat bij de Provinciale Statenverkiezingen net als de VVD acht zetels bemachtigde in de Zuid-Hollandse Staten, neemt in het college de plek over van ChristenUnie/SGP. Namens die partij maakte Willy de Zoete deel uit van het college. Zuid-Holland breidt dat bestuur uit van zes naar zeven gedeputeerden.

Stemming

Bij de stemming waren 47 van de 55 Statenleden aanwezig. Alleen Zevenbergen werd unaniem gekozen. Baljeu kreeg één stem tegen, Stolk twee, Koning drie (plus één stem voor een andere kandidaat) en Botjer vier. Van Leeuwen en Rijkaart hadden de steun van 37 Statenleden, tien van hen stemden tegen hun benoeming.

Baljeu, Zevenbergen, Koning en Stolk werden bij de verkiezingen van 15 maart gekozen in de Provinciale Staten, maar zij moeten die plek weer opgeven nu ze opnieuw toetreden tot het college. Francine Heijnen en Erica van Engel vullen de opengevallen plekken in bij de VVD. Lars Klappe treedt toe tot de PvdA-fractie en Bas Nootenboom bij het CDA.

Meer uit Politiek

Jezus Leeft in beroep tegen uitsluiting Europese verkiezingen

DEN HAAG (ANP) - De partij Jezus Leeft stapt naar de Raad van State, omdat ze niet mag meedoen aan de Europese verkiezingen op 6 juni. De Raad van State, de hoogste bestuursrechter, behandelt de zaak komende maandag om 11.00 uur. Uiterlijk volgende week vrijdag moet de raad uitspraak doen.

3 uur geleden
Slob benoemd tot 'bestuurlijk kopstuk' bij kanaaldrama Overijssel

ZWOLLE (ANP) - Oud-minister van Onderwijs Arie Slob (ChristenUnie) is benoemd tot 'bestuurlijk kopstuk' voor het zogeheten drama rond het Kanaal Almelo-De Haandrik in Overijssel. In die rol moet Slob beslissen over gevallen waarbij de provincie en bewoners het onderling niet eens zijn geworden over een vergoeding voor schade die het gevolg is van werkzaamheden aan het kanaal.

2 dagen geleden
Kamer boos over mogelijk versoepelde stikstofregels Schiphol

DEN HAAG (ANP) - Partijen in de Tweede Kamer reageren boos op mogelijk versoepelde stikstofregels voor Schiphol. Minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) heeft volgens NRC de regels zo afgezwakt dat de luchthaven vorig jaar makkelijker een natuurvergunning kon krijgen, waardoor het aantal vluchten niet omlaag hoefde.

3 dagen geleden
Belastingambtenaren hebben 'ruime gelegenheid' om te lekken

DEN HAAG (ANP) - Bij de Belastingdienst bestaat een "ruime gelegenheid" om vertrouwelijke informatie door te spelen aan criminelen. Dat staat in een onderzoek dat demissionair staatssecretaris Marnix van Rij van Financiën vorige week met de Tweede Kamer heeft gedeeld. Het zicht op corruptie is "minimaal", onder meer omdat weinig wordt bijgehouden wie wat deelt.

3 dagen geleden
Twintig partijen doen mee aan Europese verkiezingen

DEN HAAG (ANP) - Twintig partijen mogen meedoen aan de Nederlandse verkiezingen voor het Europees Parlement op 6 juni. Hun aanmeldingen zijn maandag goedgekeurd door de Kiesraad.

3 dagen geleden
Minister wil regeling compensatie beroepsziekten verbeteren

DEN HAAG (ANP) - Het aantal slachtoffers van ernstige beroepsziekten dat zich meldt voor compensatie blijft achter bij de verwachtingen. Dat vindt demissionair minister Karien van Gennip van Sociale Zaken "zorgelijk". Ze wil de regeling onder meer makkelijker maken voor slachtoffers.

3 dagen geleden
Dassen (Volt) aan VVD en NSC: ga niet met Wilders in zee

APELDOORN (ANP) - Door te praten met de PVV over het vormen van een kabinet, maken VVD en NSC volgens Volt-leider Laurens Dassen "normaal wat in een democratie nooit normaal zou mogen zijn". Dat zegt hij op het Volt-congres in Apeldoorn. "Doe. Het. Niet" is Dassens oproep aan VVD-voorvrouw Dilan Yeşilgöz en Pieter Omtzigt (NSC).

4 dagen geleden