Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zuid-Holland worstelt met vraag hoe het Chemours kan aanpakken

Zuid-Holland worstelt met vraag hoe het Chemours kan aanpakken

DEN HAAG (ANP) - Alsof de provincie Zuid-Holland met een paar emmertjes water een grote bosbrand moet bestrijden. Zo omschrijft Statenlid Djoeki van Woerden-Kerssen van de ChristenUnie de situatie rond de chemische fabriek Chemours in Dordrecht. "Iemand heeft met vuur gespeeld. Het college van Gedeputeerde Staten en milieudienst DCMR staan met een paar emmers water aan de kant om die enorme brand te bestrijden. Dat is goed, maar niet goed genoeg", aldus Van Woerden tijdens het debat over Chemours.

Alle partijen in de Provinciale Staten willen dat er iets gebeurt aan de situatie rond de fabriek in Dordrecht, die door de jaren heen voor ernstige PFAS-vervuiling in de omgeving heeft gezorgd. Een bevolkingsonderzoek, een opruimfonds, een lobby om de wet- en regelgeving aan te passen; van alles kwam voorbij. De fracties dienden ruim twintig moties in met verzoeken aan het college, waarover ze later op de dag gaan stemmen.

"Laten we als provincie het lef tonen om die zo belangrijke eerste stappen vandaag te zetten", zei Ellen Verkoelen van 50PLUS. "We hebben een tsunami aan moties om dit allemaal mogelijk te maken. 50PLUS zal ze allemaal ondertekenen. Ruim zestig jaar DuPont/Chemours, een tijdbomfabriek, is genoeg. Het is tijd dat we verder leven zonder dat antiaanbaklaagje in onze pannen", doelde ze op een van de producten van de fabriek.

De 'zwaarste' motie is een oproep van de Partij voor de Dieren en de SP om te onderzoeken of het juridisch mogelijk is om de vergunning van Chemours in te trekken en de fabriek te sluiten. Het is zeer de vraag of daar een meerderheid in de Staten voor is. De verantwoordelijke gedeputeerden Frederik Zevenbergen en Meindert Stolk hebben al herhaaldelijk aangegeven dat de huidige wet- en regelgeving daar geen mogelijkheden toe geeft.

De BBB, die net als de VVD acht zetels heeft, toonde zich terughoudend. Statenlid Ad Merks pleitte voor een stevig gesprek tussen de gedeputeerden en de directie van Chemours. "Ik heb daar sterk vertrouwen in", aldus Merks. Het leidde tot verbaasde reacties van andere partijen, die zich afvroegen hoe de BBB vertrouwen kan hebben in een bedrijf dat jarenlang heeft gezwegen over de schadelijkheid van de stoffen die werden uitgestoten. "Is dit nu nieuwe politiek? Het lijkt meer oude wijn in nieuwe zakken", aldus Verkoelen. Merks nuanceerde daarna zijn woorden. "Ik heb vertrouwen in onze gedeputeerden en onze zeer deskundige milieudienst."

Meer uit Politiek

Schoof: kabinet tornt niet aan geld voor verlaging eigen risico

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet gaat gewoon door met het plan om het eigen risico te halveren, zoals de ingekrompen coalitie destijds met de PVV had afgesproken. Volgens demissionair en partijloos premier Dick Schoof zijn de financiële aspecten hiervan onderdeel van het nieuwe zorgakkoord dat begin juli werd gesloten met veel zorgpartijen. Schoof zei dat vrijdag tijdens zijn persconferentie na de laatste ministerraad voor de zomer na aantijgingen van oud-zorgminister en vicepremier Fleur Agema (PVV) op X.

1 dag geleden
Kabinet in beroep tegen vernietiging natuurvergunning Schiphol

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet gaat in hoger beroep tegen de gerechtelijke uitspraak die de natuurvergunning van Schiphol vernietigde. Dat schrijft staatssecretaris Jean Rummenie (Natuur) in een Kamerbrief. De staatssecretaris moet opnieuw de vergunningaanvraag beoordelen, ook nu een hoger beroep is ingesteld.

1 dag geleden
Ambtelijk advies aan nieuw kabinet: verbeter saldo met 7 miljard

DEN HAAG (ANP) - Het volgende kabinet moet het begrotingssaldo richting 2030 structureel met 7 miljard euro verbeteren, door te bezuinigen of belastingen te verhogen. Dat adviseert de Studiegroep Begrotingsruimte (SBR), een groep topambtenaren die in de aanloop naar Tweede Kamerverkiezingen in kaart brengt hoeveel bestedingsruimte de nieuw te vormen regering heeft.

1 dag geleden
Keijzer wil woningdelen en tijdelijke huizen voor statushouders

DEN HAAG (ANP) - Minister Mona Keijzer (Volkshuisvesting, BBB) heeft een plan gemaakt om statushouders die door woningnood nog steeds in een asielzoekerscentrum (azc) verblijven aan een huis te helpen. Ze wil tijdelijke locaties inrichten waar deze statushouders, maar ook andere groepen terechtkunnen. Bovendien wil ze alleenstaanden vaker een woning laten delen.

1 dag geleden
Wiersma komt met wet om stikstofdoelen te vervangen

DEN HAAG (ANP) - Het stikstofdoel in de wet wordt vervangen door een norm voor emissie, als het aan landbouwminister Femke Wiersma ligt. Ze komt met een wetsvoorstel om de zogeheten kritische depositiewaarde (KDW) te vervangen door uitstootdoelen. De demissionaire BBB-minister wil hiermee tegemoetkomen aan een langgekoesterde wens van boeren, die juridisch ingewikkeld ligt.

1 dag geleden
Schoof ziet bij 'coalition of the willing' eendracht met VS

LONDEN (ANP) - De vooral Europese bondgenoten die Oekraïne na een staakt-het-vuren willen beschermen zaten donderdag veel op één lijn met hun Amerikaanse gesprekspartners, constateert demissionair premier Dick Schoof. Hij zag bij een videovergadering van de zogenoemde coalitie van bereidwillige landen "brede overeenstemming dat de druk op Rusland verder opgevoerd moet worden". Voor het eerst schoven vertegenwoordigers van de Amerikaanse regering en kringen rond president Donald Trump aan.

2 dagen geleden
Heinen blij met CPB-raming: laat ruimte voor 'rustige' begroting

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Eelco Heinen (Financiën) is blij met de nieuwe economische ramingen van het Centraal Planbureau (CPB). Die laten zien dat de economie ondanks alle geopolitieke spanningen blijft groeien, al gaat het wel langzamer dan eerder gedacht. Ook de nog altijd stijgende koopkracht stemt de VVD-bewindsman tevreden.

2 dagen geleden