Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zuid-Holland worstelt met vraag hoe het Chemours kan aanpakken

Zuid-Holland worstelt met vraag hoe het Chemours kan aanpakken

DEN HAAG (ANP) - Alsof de provincie Zuid-Holland met een paar emmertjes water een grote bosbrand moet bestrijden. Zo omschrijft Statenlid Djoeki van Woerden-Kerssen van de ChristenUnie de situatie rond de chemische fabriek Chemours in Dordrecht. "Iemand heeft met vuur gespeeld. Het college van Gedeputeerde Staten en milieudienst DCMR staan met een paar emmers water aan de kant om die enorme brand te bestrijden. Dat is goed, maar niet goed genoeg", aldus Van Woerden tijdens het debat over Chemours.

Alle partijen in de Provinciale Staten willen dat er iets gebeurt aan de situatie rond de fabriek in Dordrecht, die door de jaren heen voor ernstige PFAS-vervuiling in de omgeving heeft gezorgd. Een bevolkingsonderzoek, een opruimfonds, een lobby om de wet- en regelgeving aan te passen; van alles kwam voorbij. De fracties dienden ruim twintig moties in met verzoeken aan het college, waarover ze later op de dag gaan stemmen.

"Laten we als provincie het lef tonen om die zo belangrijke eerste stappen vandaag te zetten", zei Ellen Verkoelen van 50PLUS. "We hebben een tsunami aan moties om dit allemaal mogelijk te maken. 50PLUS zal ze allemaal ondertekenen. Ruim zestig jaar DuPont/Chemours, een tijdbomfabriek, is genoeg. Het is tijd dat we verder leven zonder dat antiaanbaklaagje in onze pannen", doelde ze op een van de producten van de fabriek.

De 'zwaarste' motie is een oproep van de Partij voor de Dieren en de SP om te onderzoeken of het juridisch mogelijk is om de vergunning van Chemours in te trekken en de fabriek te sluiten. Het is zeer de vraag of daar een meerderheid in de Staten voor is. De verantwoordelijke gedeputeerden Frederik Zevenbergen en Meindert Stolk hebben al herhaaldelijk aangegeven dat de huidige wet- en regelgeving daar geen mogelijkheden toe geeft.

De BBB, die net als de VVD acht zetels heeft, toonde zich terughoudend. Statenlid Ad Merks pleitte voor een stevig gesprek tussen de gedeputeerden en de directie van Chemours. "Ik heb daar sterk vertrouwen in", aldus Merks. Het leidde tot verbaasde reacties van andere partijen, die zich afvroegen hoe de BBB vertrouwen kan hebben in een bedrijf dat jarenlang heeft gezwegen over de schadelijkheid van de stoffen die werden uitgestoten. "Is dit nu nieuwe politiek? Het lijkt meer oude wijn in nieuwe zakken", aldus Verkoelen. Merks nuanceerde daarna zijn woorden. "Ik heb vertrouwen in onze gedeputeerden en onze zeer deskundige milieudienst."

Meer uit Politiek

Premier Rutte feliciteert koning Willem-Alexander

DEN HAAG (ANP) - In een bericht op X heeft premier Mark Rutte koning Willem-Alexander gefeliciteerd met zijn 57e verjaardag. "Ik wens hem en zijn familie een mooie, feestelijke dag toe in Emmen", schrijft Rutte.

17 uur geleden
Kabinet geeft voorlopig geen geld aan de UNRWA

DEN HAAG (ANP) - Nederland zal voorlopig geen geld geven aan de UNRWA. In de toekomst kan de VN-organisatie voor hulp aan Palestijnen daar wel weer voor in aanmerking komen, maar dan zal wel eerst gekeken worden of ze de aanbevelingen heeft opgevolgd die een recent onderzoek onder leiding van de Franse oud-minister Colonna heeft gedaan, schrijft demissionair minister Liesje Schreinemacher (Ontwikkelingssamenwerking) aan de Tweede Kamer.

1 dag geleden
Lijsttrekkers EU-parlement tegen harde datum toetreding Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - Oekraïne moet perspectief hebben om toe te treden tot de Europese Unie, maar daar moet vooraf geen datum aan worden vastgeplakt, zoals 2034. Het land moet eerst aan alle gestelde voorwaarden voldoen, vinden vijf van de zes Nederlandse lijsttrekkers die vrijdag aan het eerste lijsttrekkersdebat voor de Europese verkiezingen meededen. De SP is tegen verdere uitbreiding van de EU.

1 dag geleden
'Opt-out' migratie splijtzwam bij lijsttrekkers EU-parlement

DEN HAAG (ANP) - Een Nederlandse uitzonderingspositie (opt-out) voor EU-afspraken op het gebied van asiel en migratie is bij de Europese lijsttrekkers net zo'n splijtzwam als in de Haagse politiek. In het eerste lijsttrekkersdebat voor de Europese verkiezingen in Nieuwspoort met zes Nederlandse lijsttrekkers werden de voors en tegens flink aangezet. D66 maakte korte metten met partijen die een opt-out als mogelijkheid zien. "Een opt-out is niet iets dat je in de winkel koopt", zei Gerben-Jan Gerbrandy (D66).

1 dag geleden
Van Gennip laat hoogte boetes voor illegale arbeid onderzoeken

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Karien van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid stelt een onderzoek in naar de maatschappelijke effecten van boetes die worden opgelegd aan werkgevers die werknemers uit het buitenland illegaal laten werken. Uit onderzoek van de Arbeidsinspectie blijkt dat het financiële voordeel dat werkgevers behalen door deze praktijken veel hoger is dan de boete die ze (mogelijk) krijgen.

1 dag geleden
Erdogan spreekt nog geen steun uit voor Rutte als topman NAVO

DEN HAAG/ISTANBUL (ANP) - De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft nog niet zijn steun uitgesproken voor Mark Rutte als nieuwe secretaris-generaal van de NAVO. Na een ontmoeting met de demissionaire premier in Istanbul zei de Turkse president op een gezamenlijke persconferentie dat hij nog een besluit moet nemen.

1 dag geleden
Kabinet en Tata beginnen met onderhandelingen over verduurzaming

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet en Tata Steel beginnen met onderhandelingen over verduurzaming van de staalfabriek in IJmuiden. Demissionair minister Micky Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat) meldt dat zij samen met staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) gesprekken gaat voeren met het bedrijf. Die moeten leiden tot juridisch bindende afspraken.

1 dag geleden