Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zuid-Holland wil antisemitisme 'op volle kracht' bestrijden

Zuid-Holland wil antisemitisme 'op volle kracht' bestrijden

DEN HAAG (ANP) - De provincie Zuid-Holland heeft een plan gemaakt om antisemitisme aan te pakken. "We hebben nu de handvatten om aan de slag te gaan, met als doel om antisemitisme op volle kracht te bestrijden", zei gedeputeerde Meindert Stolk (cultuur, CDA) tijdens een commissievergadering. Daarin werd de uitwerking besproken van het verzoek dat de leden van Provinciale Staten begin vorig jaar deden aan het college.

Het dagelijks provinciebestuur kreeg via een unaniem aangenomen motie de opdracht om te onderzoeken hoe Zuid-Holland kan bijdragen aan bewustwording en het terugdringen van antisemitisme. Het college van Gedeputeerde Staten kwam afgelopen zomer met een eerste voorstel. Dat werd op aandringen van de volksvertegenwoordigers recentelijk aangescherpt, met name op het gebied van educatie. De andere actiepunten zijn ontmoetingen faciliteren rond dit thema, iets wat bijvoorbeeld op Bevrijdingsdag al gaat gebeuren in het provinciehuis, en onderzoek laten doen.

"Het zijn kleine stapjes en het is nooit genoeg", zei Stolk. "Maar we zijn wel echt de goede dingen aan het doen. Wat ons betreft, is er geen ruimte voor antisemitisme. Punt. Of nog beter: een uitroepteken." Jaap Smit, de commissaris van de Koning in Zuid-Holland, las begin deze maand in de Statenvergadering al een statement voor met daarin namens het provinciebestuur "een hartgrondige veroordeling" van "groeiend antisemitisme in onze samenleving".

Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) meldde vorige week dat het afgelopen jaar bijna 2,5 keer meer incidenten van Jodenhaat in Nederland heeft geregistreerd dan het jaar ervoor. Vooral na de aanval van Hamas op Israël op 7 oktober en de daaropvolgende oorlog in Gaza nam het aantal "explosief" toe. Vrijwel alle partijen in de Zuid-Hollandse Staten maken zich hier zorgen over. "Ik weet dat wij dit hier vanavond niet even gaan oplossen. Maar deze drie actielijnen zijn wel een goed begin", zei fractievoorzitter Arne Weverling van de VVD.

Meer uit Binnenland

OM eist zes jaar cel en tbs voor onlinemisbruik minderjarigen

DEN HAAG (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft dinsdag een celstraf van zes jaar en tbs met dwangverpleging geëist tegen een 37-jarige man uit Noordwijk voor onlinemisbruik van achttien minderjarige slachtoffers.

1 uur geleden
3,5 jaar cel voor verkeersruzie met dodelijke afloop in Lith

DEN BOSCH (ANP) - De rechtbank in Den Bosch heeft dinsdag een 71-jarige vrouw 3,5 jaar cel opgelegd voor een fataal afgelopen verkeersruzie in haar woonplaats Lith, op 13 juli 2022. Het incident kostte een 38-jarige Poolse vrouw het leven.

1 uur geleden
Lichaam in afgebrande schuur Berkel is van 20-jarige Rotterdammer

BERKEL EN RODENRIJS (ANP) - Het lichaam dat maandag door een minderjarige jongen werd gevonden in een afgebrande schuur in Berkel en Rodenrijs is van een 20-jarige man uit Rotterdam. Woensdag wordt sectie verricht op het lichaam van het slachtoffer, om de doodsoorzaak te achterhalen. In het pand zijn ook spullen gevonden voor de productie van verdovende middelen, meldt de politie dinsdag.

1 uur geleden
Binnen halve dag ruim 800 kandidaten voor First Dates-barmens

HILVERSUM (ANP) - Omroep BNNVARA heeft binnen een halve dag al 805 aanmeldingen binnen van mensen die achter de bar willen staan van het populaire datingprogramma First Dates. Dat heeft een woordvoerder van de omroep laten weten. "En elke minuut komen er nieuwe bij", voegt ze eraan toe.

1 uur geleden
Celstraf voor frauderende pakketbezorgster

LEEUWARDEN (ANP) - De rechtbank in Leeuwarden heeft een celstraf van dertig maanden, waarvan twaalf voorwaardelijk, opgelegd aan een frauderende pakketbezorgster. De 27-jarige Miranda W. uit het Friese Sint Jacobiparochie verduisterde duizenden euro's in haar dienstbetrekking als pakketbezorgster van DHL en een koeriersdienst die werkte voor Post NL.

2 uur geleden
Jubilerend Rotterdams Zomercarnaval gaat op de schop

ROTTERDAM (ANP) - Het Zomercarnaval Rotterdam, dat dit jaar het 40-jarig jubileum en de bijschrijving van het evenement op de UNESCO-lijst voor immaterieel erfgoed viert, zal dit jaar anders van opzet zijn dan in de voorgaande jaren. Dat meldt Rotterdam Unlimited, de organisator van het Zomercarnaval.

2 uur geleden
Vrouw in Spijkenisse omgekomen, vermoedelijk doodgestoken

SPIJKENISSE (ANP) - Een vrouw is dinsdag aan het begin van de middag om het leven gekomen in Spijkenisse, vermoedelijk door een steekincident, meldt de politie. Dit gebeurde in een huis aan de Parklaan in de Zuid-Hollandse plaats.

2 uur geleden