
Zuid-Holland houdt weer veel geld over, tot onvrede van politiek
DEN HAAG (ANP) - De Provinciale Staten van Zuid-Holland hebben de jaarstukken van 2023 vastgesteld, maar daar wel kritische kanttekeningen bij gezet. De partijen zijn vooral bezorgd over de aanhoudende problemen die de provincie heeft om alle ambities en doelen waar te maken. Dit leidt er al jaren achtereen toe dat Zuid-Holland geld overhoudt, afgelopen jaar ruim 36 miljoen euro.
"Thuis ben je blij als er geld overblijft", zei Statenlid Rosalie Bedijn van de grootste coalitiepartij GroenLinks-PvdA. "Maar in de provincie niet. Als er geld overblijft, loopt de realisatiekracht achter. De provincie is aan zet om klimaatverandering tegen te gaan en de energietransitie en wooncrisis op te lossen. Dat doen we door budget beschikbaar te stellen. Maar als er geld overblijft, betekent dit dat niet alle ambities zijn waargemaakt."
Volgens het dagelijks bestuur van de provincie komt dat onder meer door de krapte op de arbeidsmarkt, en het tekort aan aannemers en materialen. Ook duurt het verlenen van vergunningen soms lang door juridische procedures en de stikstofproblematiek.
Scherpe keuzes
"Budgetten worden jaar op jaar doorgeschoven", zei Laura Neijenhuis van D66. "Het doel blijft het doel, de eindstreep blijft de eindstreep, maar we komen daar maar niet dichterbij." Luuk Wilson van JA21 wees erop dat Zuid-Holland inmiddels de hoogste provinciale opcenten op de motorrijtuigenbelasting heeft. "De opbrengst bedraagt 45 procent van onze begroting. Het is ongeloofwaardig, ook richting onze inwoners, dat de opcenten volgend jaar opnieuw worden verhoogd terwijl de realisatiekracht van de provincie achterblijft."
Volgens VVD'er Arne Weverling moet Zuid-Holland scherpe keuzes maken. "Het lijkt prima om ieder jaar met een grote plus af te sluiten. Maar laten we elkaar niet voor de gek houden: we hebben te veel ambities of te weinig slagkracht."
Externe inhuur
Gedeputeerde Mariëtte van Leeuwen (financiën, BBB) erkent dat de uitvoering een punt van zorg is. "Jaar in, jaar uit lukt het niet om in voldoende mate geld uit te geven in het belang van de Zuid-Hollanders." Van Leeuwen benadrukte naar "een realistische begroting" toe te willen.
Diverse partijen wezen ook op de hoge kosten voor externe inhuur van personeel. Zuid-Holland gaf hier afgelopen jaar ruim 37 miljoen euro aan uit, terwijl 25 miljoen was begroot. "We moeten taken, knaken en personeel steeds nadrukkelijker als één geheel gaan zien", aldus gedeputeerde Frank Rijkaart (personeel en organisatie, BBB).
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - De helft van de Nederlanders heeft minder vertrouwen in de politiek na de val van het kabinet. Bij NSC-kiezers is de impact van de kabinetsval op het vertrouwen het grootst. Dit blijkt uit een enquête van Kieskompas en het ANP die is ingevuld door bijna 20.000 mensen.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Met extra belastingvrijstellingen wil de VVD een koopwoning voor meer mensen bereikbaar maken. Starters moeten wat de liberalen betreft tot 75.000 euro belastingvrij kunnen sparen voor de koop van een eigen woning. Ook wil de partij de mogelijkheden verruimen voor ouders om voor dit doel belastingvrij te schenken aan hun kinderen.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - De petitie van GroenLinks-PvdA tegen de twee strenge asielwetten is ruim 110.000 keer ondertekend. De wetten kregen vorige week steun van een meerderheid van de Tweede Kamer. De opstellers roepen mensen op om de petitie te ondertekenen om de Eerste Kamer - die de wetten na de zomervakantie behandelt - op andere gedachten te brengen.
1 dag geledenPARAMARIBO (ANP) - In het Surinaamse parlement is Jennifer Simons (71) zondagmiddag gekozen tot president. Omdat er geen tegenkandidaat was, gebeurde dat zonder stemming. Gregory Rusland is gekozen tot vicepresident." Op 16 juli neemt Simons de leiding van het land officieel over van Chan Santokhi. Zij zal leiding geven aan een coalitie van zes partijen.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Demissionair staatssecretaris Teun Struycken (Justitie, NSC) weet nog niet wat de strengere asielwet gaat betekenen voor het al nijpende cellentekort. De Tweede Kamer stemde na een chaotische dag in met de asielwet, waarin nu ook staat dat illegaliteit en hulp aan illegalen strafbaar zijn. Illegalen of helpers kunnen tot zes maanden celstraf krijgen, terwijl het kabinet vanwege het cellentekort nu al toestaat dat gevangenen tot twee weken eerder de cel mogen verlaten.
5 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Thierry Aartsen (Milieu) is blij met het voorstel van het bedrijfsleven om jaarlijks minstens 115.000 ton gerecycled plastic in te kopen. Voorafgaand aan de ministerraad zegt de demissionaire VVD-bewindsman dat hij "nu eindelijk een keer die discussie kan gaan voeren."
5 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Een meerderheid van 94 Tweede Kamerleden heeft voor de asielnoodmaatregelenwet gestemd na een avond waarin de fracties van NSC en SGP tot op het laatst onbeslist waren. De partijen hadden veel moeite met het wijzigingsvoorstel van de PVV over de strafbaarstelling van illegaliteit, omdat ze vreesden dat humanitaire hulp aan illegalen daardoor strafbaar zou worden.
5 dagen geleden