Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zuid-Holland houdt weer veel geld over, tot onvrede van politiek

Zuid-Holland houdt weer veel geld over, tot onvrede van politiek

DEN HAAG (ANP) - De Provinciale Staten van Zuid-Holland hebben de jaarstukken van 2023 vastgesteld, maar daar wel kritische kanttekeningen bij gezet. De partijen zijn vooral bezorgd over de aanhoudende problemen die de provincie heeft om alle ambities en doelen waar te maken. Dit leidt er al jaren achtereen toe dat Zuid-Holland geld overhoudt, afgelopen jaar ruim 36 miljoen euro.

"Thuis ben je blij als er geld overblijft", zei Statenlid Rosalie Bedijn van de grootste coalitiepartij GroenLinks-PvdA. "Maar in de provincie niet. Als er geld overblijft, loopt de realisatiekracht achter. De provincie is aan zet om klimaatverandering tegen te gaan en de energietransitie en wooncrisis op te lossen. Dat doen we door budget beschikbaar te stellen. Maar als er geld overblijft, betekent dit dat niet alle ambities zijn waargemaakt."

Volgens het dagelijks bestuur van de provincie komt dat onder meer door de krapte op de arbeidsmarkt, en het tekort aan aannemers en materialen. Ook duurt het verlenen van vergunningen soms lang door juridische procedures en de stikstofproblematiek.

Scherpe keuzes

"Budgetten worden jaar op jaar doorgeschoven", zei Laura Neijenhuis van D66. "Het doel blijft het doel, de eindstreep blijft de eindstreep, maar we komen daar maar niet dichterbij." Luuk Wilson van JA21 wees erop dat Zuid-Holland inmiddels de hoogste provinciale opcenten op de motorrijtuigenbelasting heeft. "De opbrengst bedraagt 45 procent van onze begroting. Het is ongeloofwaardig, ook richting onze inwoners, dat de opcenten volgend jaar opnieuw worden verhoogd terwijl de realisatiekracht van de provincie achterblijft."

Volgens VVD'er Arne Weverling moet Zuid-Holland scherpe keuzes maken. "Het lijkt prima om ieder jaar met een grote plus af te sluiten. Maar laten we elkaar niet voor de gek houden: we hebben te veel ambities of te weinig slagkracht."

Externe inhuur

Gedeputeerde Mariëtte van Leeuwen (financiën, BBB) erkent dat de uitvoering een punt van zorg is. "Jaar in, jaar uit lukt het niet om in voldoende mate geld uit te geven in het belang van de Zuid-Hollanders." Van Leeuwen benadrukte naar "een realistische begroting" toe te willen.

Diverse partijen wezen ook op de hoge kosten voor externe inhuur van personeel. Zuid-Holland gaf hier afgelopen jaar ruim 37 miljoen euro aan uit, terwijl 25 miljoen was begroot. "We moeten taken, knaken en personeel steeds nadrukkelijker als één geheel gaan zien", aldus gedeputeerde Frank Rijkaart (personeel en organisatie, BBB).

Meer uit Politiek

Europese Commissie: EU-landen moeten internet beter beveiligen

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie heeft geen last van de wereldwijde internetstoring, zegt een woordvoerder tegen het ANP. Het is wel van "cruciaal belang" dat de EU-lidstaten hun internetbeveiligingscapaciteit vergroten. Ook vindt de Commissie dat de EU-landen hun inwoners bewuster moeten maken van het belang van internetbeveiliging.

21 uur geleden
Veldkamp belt collega Jordanië na diplomatieke rel om tweet Wilders

DEN HAAG (ANP) - Minister van Buitenlandse Zaken Caspar Veldkamp belt later vrijdag met zijn Jordaanse evenknie naar aanleiding van een tweet van PVV-leider Geert Wilders. Dat zei de minister in het NOS Radio 1 Journaal.

22 uur geleden
BuZa heeft last van storing, geen hinder bij andere ministeries

DEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft last van de wereldwijde computerstoring, bevestigt een woordvoerster na een rondgang door het ANP. Waar het departement precies last van heeft, kon ze nog niet zeggen.

23 uur geleden
Diverse Europese landen willen migratiedeal zoals met Albanië

WOODSTOCK (ANP) - Verschillende Europese landen voelen voor vergelijkbare migratie-overeenkomsten zoals Italië die heeft gesloten met Albanië. Premier Dick Schoof zei na afloop van de top van de Europese Politieke Gemeenschap dat het hem op de top was opgevallen dat ook Albanië duidelijk had aangegeven deze constructie te willen.

1 dag geleden
Premier Schoof had 'leuk gesprekje' met koning Charles

WOODSTOCK (ANP) - Premier Dick Schoof heeft op een top van Europese staatshoofden en regeringsleiders op het Engelse landgoed Blenheim een "leuk gesprekje" gevoerd met koning Charles.

1 dag geleden
Geen boycot van Hongarije: Van Weel gaat naar Boedapest

WOODSTOCK (ANP) - Minister David van Weel van Justitie en Veiligheid (VVD) gaat maandag naar een informeel ministersoverleg in Boedapest. Verschillende partijen in de Europese Unie en ook binnen Van Weels eigen VVD roepen inmiddels op tot een boycot van Hongarije om het solistische optreden van de Hongaarse premier Viktor Orbán. Maar volgens premier Dick Schoof "is hier in het kabinet geen discussie over geweest".

1 dag geleden
Kabinet belooft gedupeerden in oktober opheldering over spaartaks

DEN HAAG (ANP) - Spaarders en beleggers die de afgelopen jaren mogelijk te veel belasting hebben betaald over hun beleggingen, ontvangen in oktober een brief over de stappen die ze kunnen ondernemen om geld terug te vragen. Dat meldt staatssecretaris Folkert Idsinga (Fiscaliteit en Belastingdienst) aan de Tweede Kamer. Hij reageert daarmee op een uitspraak van de Hoge Raad. Die keurde in juni een herstelregeling af voor Nederlanders die zijn gedupeerd door de zogeheten vermogensrendementsheffing in box 3, ofwel de spaartaks.

1 dag geleden