Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zuid-Europa populair in zomervakantie, ook actieve reizen in trek

Zuid-Europa populair in zomervakantie, ook actieve reizen in trek

DEN HAAG (ANP) - Zon, zee en strand blijven voor veel Nederlanders populaire ingrediënten voor hun aanstaande zomervakantie. Uit een rondgang langs grote reisorganisaties blijkt dat Zuid-Europa dit jaar in trek is als vakantiebestemming. Tegelijkertijd zitten actieve vakanties naar noordelijker landen in de lift, ziet een aantal bedrijven uit de reisbranche.

"Veel mensen gaan op vakantie voor de zon en de mediterrane sfeer", zegt een woordvoerder van reisorganisatie TUI, die vooral vliegvakanties naar Spanje, Griekenland en Turkije dit jaar goed zag verkopen. Wat betreft autovakanties voert Denemarken de lijst aan, gevolgd door het Gardameer in Italië.

Bij Sunweb Group, waar behalve Sunweb de merken Eliza was here, GOGO en Primavera onder vallen, zijn onder meer Griekse en Spaanse eilanden en Turkije in trek. Ook Corendon ziet dat het aantal boekingen naar Zuid-Europa goed loopt. Een woordvoerder laat weten dat ook cruises populairder worden, niet alleen in het Middellandse Zeegebied maar ook naar de Noorse fjorden, Engeland en Schotland.

Mainstream zomervakantiebestemming

Volgens de ANWB is de reismarkt in Europa wat dat betreft "in beweging". In april bleek uit een representatieve ledenpeiling van de bond dat bijna een derde van de Nederlandse vakantiegangers dit jaar kiest voor een vakantie in Zuid-Europa. Tegelijkertijd worden de onlinepagina's van de ANWB over Noord-Europa vaker bezocht dan vroeger, zegt een woordvoerder. "Scandinavië is een mainstream zomervakantiebestemming geworden."

Reisbureaus die zijn gespecialiseerd in Noordwest-Europa en Scandinavië zeggen dat de vraag naar vakanties in die regio toeneemt. Zo ziet Buro Scanbrit deze zomer "een mooie groei" in het aantal boekingen, vergeleken met vorig jaar. Vooral rondreizen in Noorwegen en Denemarken zijn in trek. Ook zijn reizen naar Schotland en Ierland een stuk populairder dan een jaar geleden, zegt een woordvoerder.

Jongere doelgroep

Branchegenoot Nordic herkent de toegenomen vraag. En waar eerder vooral families en senioren de rust en ruimte in het noorden opzochten, zijn dat nu ook meer tieners, zegt directeur Hugo van Drie. "We zien een jongere doelgroep die liever een sportieve hike maakt in de bergen dan comadrinkt in een barstreet aan de Spaanse costa’s."

Volgens Nordic lijken meer mensen behoefte te hebben aan een "belevenisvakantie". Dat ziet ook Sunweb Group. "Meer Sunweb-klanten kiezen in de zomer voor de Alpen dan een aantal jaar geleden. Dat gaat gepaard met een stijgende trend en populariteit van actievere vakanties."

Meer uit Binnenland

Provincie Utrecht wil PAS-melders voorrang geven in stikstofbank

UTRECHT (ANP) - Gedeputeerde Staten van de provincie Utrecht willen bij het uitgeven van stikstofruimte voorrang geven aan de zogeheten PAS-melders, boeren en andere ondernemers die in de knel zijn gekomen door het stikstofbeleid van de overheid. De provincie stelt dat ze hiermee PAS-melders kan helpen bij de legalisatie van hun bedrijf.

10 minuten geleden
MIVD ziet toename van Russische cyberoperaties tegen Nederland

DEN HAAG (ANP) - Rusland heeft het afgelopen jaar meer cyberoperaties uitgevoerd tegen Nederland en zijn bondgenoten, schrijft de militaire inlichtingen- en veiligheidsdienst MIVD in haar jaarverslag. De toename heeft te maken met de oorlog in Oekraïne.

13 minuten geleden
Rechter staat gaswinning bij Schiermonnikoog voorlopig niet toe

DEN HAAG (ANP) - De gaswinning op de Noordzee ten noorden van Schiermonnikoog gaat voorlopig niet door. De rechtbank in Den Haag heeft de vergunning voor de aanleg van een boorplatform vernietigd wegens diverse tekortkomingen.

33 minuten geleden
ProRail: ook dit jaar veel hinder voor treinreizigers

UTRECHT (ANP) - Nederlandse treinreizigers moeten ook dit jaar rekening houden met verstoringen op het spoor. Daarvoor waarschuwt spoorbeheerder ProRail bij de presentatie het donderdag gepresenteerde jaarverslag over 2023.

1 uur geleden
Tien jaar cel en tbs voor moord op AH-medewerkster Den Haag

DEN HAAG (ANP) - De rechtbank in Den Haag heeft donderdag de 57-jarige Jamel L. veroordeeld tot tien jaar cel en tbs met dwangverpleging voor het doodsteken van de 36-jarige Antoneta Gjokja, een medewerkster van het filiaal van Albert Heijn aan de Turfmarkt in Den Haag. De rechtbank acht moord bewezen. L. heeft het slachtoffer "op meedogenloze wijze neergestoken", aldus de rechtbank. "Zij had geen enkele kans op overleven."

1 uur geleden
'Asielhotel' Albergen mag van rechter doorgaan

ZWOLLE (ANP) - De vergunning voor het komende asielzoekerscentrum in een voormalig hotel in Albergen blijft in stand. De bestuursrechter in Zwolle wees donderdag bezwaren van omwonenden van de hand.

1 uur geleden
NS laat extra treinen rijden op Koningsdag

UTRECHT (ANP) - Op Koningsdag, 27 april, rijden de treinen van de NS volgens de speciale Oranjedienstregeling. Naar veel steden rijden dan meer treinen dan gebruikelijk, die ook nog langer zijn. Ook is er meer NS-personeel op de been.

3 uur geleden