Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zuid-Amerikaanse leiders spreken op Amazone-top in Brazilië

Zuid-Amerikaanse leiders spreken op Amazone-top in Brazilië

BELÉM (ANP/RTR) - Zuid-Amerikaanse leiders komen dinsdag en woensdag bij elkaar om de toekomst van het Amazoneregenwoud te bespreken. Sinds vrijdag wordt in het Braziliaanse Belém een Amazone-top gehouden. Hierbij gaat het onder meer over oplossingen om het grootste regenwoud op aarde te redden.

Het is de eerste Amazone-top sinds 2009. Als gastheer probeert de Braziliaanse president Luiz Inácio Lula da Silva volgens persbureau Reuters te laten zien dat het land terug is "als regionaal leider op het gebied van klimaat". Ontbossing in het Amazonegebied bereikte onder de voorgaande president Jaïr Bolsonaro recordhoogten.

Het regenwoud wordt ook wel de "longen van de aarde" genoemd. De honderden miljarden bomen slaan ongeveer een kwart van alle CO2 op aarde op. Ze zijn daarom belangrijk om de opwarming van de aarde tegen te gaan.

In de eerste zes maanden van dit jaar is ruim een derde minder gebied ontbost van het Amazonewoud dan in dezelfde periode in 2022. Lula is sinds januari 2023 aangetreden als president van Brazilië. Hij had gezworen om het beleid van Bolsonaro terug te draaien. In 2030 wil hij geen ontbossing meer in het Braziliaanse deel van de Amazone. Hij had ook al aangekondigd nauw samen te willen werken met de andere Amazonelanden.

Naar verwachting wordt de top woensdag afgesloten met een gezamenlijke verklaring, waarin landen uiteenzetten hoe ze ontbossing en georganiseerde misdaad in het Amazonegebied willen bestrijden. De ontbossing wordt voor een belangrijk deel veroorzaakt door veeteelt. Brazilië is de grootste exporteur van rundvlees en soja. Verder wordt ontbossing ook aangewakkerd door corruptie en illegale handel in hout, drugs, goud en wapens.

Het Wereld Natuur Fonds (WWF) is optimistisch over de top. "We moeten ervoor zorgen dat 80 procent van de Amazone behouden blijft", zegt een van de experts Merijn van Leeuwen van het WWF, die de Amazone een "groen schild" noemt tegen de gevolgen van klimaatverandering. "De eerste geluiden voorafgaand aan de top stemmen mij hoopvol dat er stevige afspraken worden gemaakt."

Meer uit Buitenland

VN-chef in Rusland voor top met onder meer Poetin

KAZAN (ANP/AFP) - VN-chef António Guterres is in de Russische stad Kazan aangekomen om er de top van de groep BRICS bij te wonen. Het is de eerste keer in meer dan twee jaar dat Guterres Rusland bezoekt. Donderdag heeft de secretaris-generaal van de Verenigde Naties een ontmoeting met de Russische president Vladimir Poetin en ze spreken elkaar naar verwachting vooral over de oorlog in Oekraïne.

16 minuten geleden
Giuliani moet na lasterzaak woning en bezittingen afstaan

NEW YORK (ANP) - Oud-burgemeester van New York Rudy Giuliani (80) moet binnen een week zijn appartement in New York en tal van eigendommen overdragen aan twee voormalige verkiezingsmedewerksters, een moeder en dochter. Een Amerikaanse rechter gaf het duo volgens Amerikaanse media ook toestemming de spullen meteen te verkopen.

1 uur geleden
Opsporingsbericht bij Belgische snelwegen na ontvoering baby

BRUSSEL (ANP) - De Belgische autoriteiten roepen via digitale informatieborden bij snelwegen op uit te kijken naar een auto waarmee een baby zou zijn ontvoerd. De pas enkele weken oude Santiago verdween uit een ziekenhuis en heeft volgens Belgische media constante zorg nodig, anders komt zijn leven in gevaar. Het is uitzonderlijk dat de autoriteiten via informatieborden om aandacht vragen. Dat is volgens omroep VRT nog maar twee keer gebeurd.

2 uur geleden
McDonald's in verband gebracht met dodelijke E. coli-uitbraak VS

WASHINGTON (ANP/AFP) - Eén persoon is overleden en tientallen zijn ziek geworden na een ernstige E. coli-uitbraak in de Verenigde Staten gelink aan hamburgers van fastfoodketen McDonald's. Dat meldt de Amerikaanse gezondheidsdienst CDC.

9 uur geleden
Krijgsmacht Israël bevestigt dood Hezbollah-kopstuk Safieddine

JERUZALEM (ANP) - Het Israëlische leger heeft bevestigd dat Hezbollah-kopstuk Hashem Safieddine is gedood bij een luchtaanval. Safieddine werd gezien als een mogelijke opvolger van de gedode Hezbollah-leider Hassan Nasrallah.

12 uur geleden
Blinken in Israël: dood Hamasleider kans om oorlog te stoppen

JERUZALEM (ANP/RTR/AFP) - De Amerikaanse buitenlandminister Antony Blinken heeft de leiding in Israël dinsdag meegedeeld dat de dood van Hamasleider Yahya Sinwar een kans is om de oorlog in Gaza te beëindigen.

12 uur geleden
Trump vrijdag in podcastshow van Joe Rogan, melden media

WASHINGTON (ANP) - De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump schuift vrijdag aan in de populaire podcastshow van Joe Rogan. De opname is in het Texaanse Austin, melden Amerikaanse media.

13 uur geleden