
Zuid-Amerikaanse leiders spreken op Amazone-top in Brazilië
BELÉM (ANP/RTR) - Zuid-Amerikaanse leiders komen dinsdag en woensdag bij elkaar om de toekomst van het Amazoneregenwoud te bespreken. Sinds vrijdag wordt in het Braziliaanse Belém een Amazone-top gehouden. Hierbij gaat het onder meer over oplossingen om het grootste regenwoud op aarde te redden.
Het is de eerste Amazone-top sinds 2009. Als gastheer probeert de Braziliaanse president Luiz Inácio Lula da Silva volgens persbureau Reuters te laten zien dat het land terug is "als regionaal leider op het gebied van klimaat". Ontbossing in het Amazonegebied bereikte onder de voorgaande president Jaïr Bolsonaro recordhoogten.
Het regenwoud wordt ook wel de "longen van de aarde" genoemd. De honderden miljarden bomen slaan ongeveer een kwart van alle CO2 op aarde op. Ze zijn daarom belangrijk om de opwarming van de aarde tegen te gaan.
In de eerste zes maanden van dit jaar is ruim een derde minder gebied ontbost van het Amazonewoud dan in dezelfde periode in 2022. Lula is sinds januari 2023 aangetreden als president van Brazilië. Hij had gezworen om het beleid van Bolsonaro terug te draaien. In 2030 wil hij geen ontbossing meer in het Braziliaanse deel van de Amazone. Hij had ook al aangekondigd nauw samen te willen werken met de andere Amazonelanden.
Naar verwachting wordt de top woensdag afgesloten met een gezamenlijke verklaring, waarin landen uiteenzetten hoe ze ontbossing en georganiseerde misdaad in het Amazonegebied willen bestrijden. De ontbossing wordt voor een belangrijk deel veroorzaakt door veeteelt. Brazilië is de grootste exporteur van rundvlees en soja. Verder wordt ontbossing ook aangewakkerd door corruptie en illegale handel in hout, drugs, goud en wapens.
Het Wereld Natuur Fonds (WWF) is optimistisch over de top. "We moeten ervoor zorgen dat 80 procent van de Amazone behouden blijft", zegt een van de experts Merijn van Leeuwen van het WWF, die de Amazone een "groen schild" noemt tegen de gevolgen van klimaatverandering. "De eerste geluiden voorafgaand aan de top stemmen mij hoopvol dat er stevige afspraken worden gemaakt."
Meer uit Buitenland
DEN HAAG (ANP/RTR) - Israël heeft rechters van het Internationaal Strafhof (ICC) gevraagd om de arrestatiebevelen tegen premier Benjamin Netanyahu en oud-minister van Defensie Yoav Gallant in te trekken. Die bevelen werden in november uitgevaardigd in een onderzoek naar de oorlog in de Gazastrook.
49 minuten geledenBONN (ANP) - De internationale voedselwaakhond IPC waarschuwt voor een "kritiek risico" op hongersnood in de Gazastrook. Voedsel en andere humanitaire hulp komen al twee maanden het gebied niet meer binnen, waardoor de voorraden de komende weken op dreigen te raken.
1 uur geledenKYIV (ANP) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft de nieuwe paus uitgenodigd voor een bezoek aan Oekraïne. Dat deed hij in hun eerste gesprek, dat over de oorlog in Oekraïne ging.
2 uur geledenKYIV (ANP/RTR) - De Oekraïense autoriteiten zeggen dat de Russische aanvallen op het land doorgaan na een oproep tot een staakt-het-vuren. Oekraïne en bondgenoten hadden een bestand van minstens dertig dagen vanaf maandag voorgesteld, maar Rusland stemde niet in.
3 uur geledenLONDEN (ANP) - De Britse premier Keir Starmer heeft beloofd dat de migratie tijdens zijn regeerperiode gaat afnemen. Er komen strengere taaleisen voor migranten, strengere handhaving en het gaat langer duren om een permanente verblijfsstatus te krijgen.
4 uur geledenGAZA-STAD (ANP/RTR/AFP) - Hamas laat de Amerikaans-Israëlische gijzelaar Edan Alexander deze maandag vrij. Dat maakte een woordvoerder van de gewapende tak van Hamas bekend.
4 uur geledenANKARA (ANP/RTR/AFP) - De Turkse regeringspartij AK verwelkomt het besluit van de Koerdische groepering PKK om te ontbinden. Een woordvoerder spreekt van een belangrijke stap richting een "terreurvrij Turkije".
4 uur geleden