Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zuid-Amerikaanse leiders spreken op Amazone-top in Brazilië

Zuid-Amerikaanse leiders spreken op Amazone-top in Brazilië

BELÉM (ANP/RTR) - Zuid-Amerikaanse leiders komen dinsdag en woensdag bij elkaar om de toekomst van het Amazoneregenwoud te bespreken. Sinds vrijdag wordt in het Braziliaanse Belém een Amazone-top gehouden. Hierbij gaat het onder meer over oplossingen om het grootste regenwoud op aarde te redden.

Het is de eerste Amazone-top sinds 2009. Als gastheer probeert de Braziliaanse president Luiz Inácio Lula da Silva volgens persbureau Reuters te laten zien dat het land terug is "als regionaal leider op het gebied van klimaat". Ontbossing in het Amazonegebied bereikte onder de voorgaande president Jaïr Bolsonaro recordhoogten.

Het regenwoud wordt ook wel de "longen van de aarde" genoemd. De honderden miljarden bomen slaan ongeveer een kwart van alle CO2 op aarde op. Ze zijn daarom belangrijk om de opwarming van de aarde tegen te gaan.

In de eerste zes maanden van dit jaar is ruim een derde minder gebied ontbost van het Amazonewoud dan in dezelfde periode in 2022. Lula is sinds januari 2023 aangetreden als president van Brazilië. Hij had gezworen om het beleid van Bolsonaro terug te draaien. In 2030 wil hij geen ontbossing meer in het Braziliaanse deel van de Amazone. Hij had ook al aangekondigd nauw samen te willen werken met de andere Amazonelanden.

Naar verwachting wordt de top woensdag afgesloten met een gezamenlijke verklaring, waarin landen uiteenzetten hoe ze ontbossing en georganiseerde misdaad in het Amazonegebied willen bestrijden. De ontbossing wordt voor een belangrijk deel veroorzaakt door veeteelt. Brazilië is de grootste exporteur van rundvlees en soja. Verder wordt ontbossing ook aangewakkerd door corruptie en illegale handel in hout, drugs, goud en wapens.

Het Wereld Natuur Fonds (WWF) is optimistisch over de top. "We moeten ervoor zorgen dat 80 procent van de Amazone behouden blijft", zegt een van de experts Merijn van Leeuwen van het WWF, die de Amazone een "groen schild" noemt tegen de gevolgen van klimaatverandering. "De eerste geluiden voorafgaand aan de top stemmen mij hoopvol dat er stevige afspraken worden gemaakt."

Meer uit Buitenland

Zelensky neemt Biden verspreking niet kwalijk

KYIV (ANP/RTR) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky neemt het zijn Amerikaanse ambtgenoot Joe Biden niet kwalijk dat hij hem per ongeluk voorstelde als de Russische president Vladimir Poetin. Deze fout kan als vergeten worden beschouwd gezien alle steun die de Verenigde Staten aan Oekraïne hebben gegeven, aldus Zelensky.

21 minuten geleden
Ministerie Gaza: 71 doden en 289 gewonden door Israëlische aanval

GAZA-STAD (ANP/RTR) - Zeker 71 Palestijnen zijn omgekomen door een Israëlische aanval bij Khan Younis, meldt het lokale ministerie van Gezondheid. Daarnaast zouden nog eens 289 anderen verwondingen hebben opgelopen.

2 uur geleden
Hamas over dodelijke aanval Al Mawasi: ernstige escalatie

GAZA-STAD (ANP/RTR) - Een hoge Hamasfunctionaris omschrijft de aanval op Al Mawasi in de Gazastrook als een "ernstige escalatie" van de oorlog. Volgens hem toont de aanval bovendien aan dat Israël niet geïnteresseerd is in het bereiken van een overeenkomst over een staakt-het-vuren.

2 uur geleden
Prinses Catherine zondag aanwezig bij herenfinale Wimbledon

LONDEN (ANP) - De Britse prinses Catherine woont zondag op Wimbledon de finale van het mannenenkelspel bij, meldt Kensington Palace. Dit wordt haar tweede publieke optreden sinds ze wordt behandeld voor kanker.

3 uur geleden
Palestijnse media: tientallen doden bij aanval op Al Mawasi

GAZA-STAD (ANP/RTR) - Bij een Israëlische aanval op Al Mawasi in de Gazastrook zijn tientallen doden en meer dan honderd gewonden gevallen, melden Palestijnse media. Dit gebied is door Israël aangemerkt als humanitaire zone voor vluchtelingen.

3 uur geleden
Bijna 35 jaar cel voor moord op presidentskandidaat Ecuador

QUITO (ANP/AFP) - In Ecuador zijn celstraffen tot bijna 35 jaar opgelegd voor de moord op presidentskandidaat Fernando Villavicencio. De voormalige journalist werd vorig jaar kort voor de verkiezingen doodgeschoten.

5 uur geleden
SpaceX-raket blijft aan de grond na mislukte lancering

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA heeft vrijdag besloten de Falcon 9-raket van SpaceX aan de grond te houden. Dit nadat een raket van dit type bij een lancering in de ruimte uiteen brak waardoor een lading satellieten voor Starlink in een verkeerde baan om de aarde terechtkwam. Het is de eerste mislukte lancering in zeven jaar van dit type raket van het bedrijf van Elon Musk.

8 uur geleden