Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zuid-Afrikaanse experts: klachten Omikron voornamelijk mild

Zuid-Afrikaanse experts: klachten Omikron voornamelijk mild

PRETORIA (ANP/BLOOMBERG) - De klachten van mensen die besmet zijn met de Omikron-variant van het coronavirus zijn voornamelijk mild van aard. Tot die conclusie komen zowel Covid-adviseurs van de Zuid-Afrikaanse overheid als de arts in de stad Pretoria die als eerste aan de bel trok over de nieuwe variant.

"De besmettingen die zich tot nu toe hebben voorgedaan, waren allemaal milde gevallen, milde tot matige gevallen. En dat is een goed teken", zegt viroloog Barry Schoub bij de BBC. Hij is hoofdadviseur van het vaccinatieprogramma in Zuid-Afrika.

Ook stelt Schoub dat de Omikron-variant door zijn mutaties mogelijk minder "fit" is dan de Delta-variant. De viroloog hoopt dan ook dat die de Delta-variant niet gaat vervangen, omdat "we weten dat Delta heel goed reageert op de vaccins".

'Extreem milde' klachten

De Zuid-Afrikaanse arts Angelique Coetzee noemt in de Britse krant The Telegraph de symptomen van de Omikron-variant "anders en zo mild" in vergelijking met andere varianten. Zij was een van de eersten die in haar praktijk in Pretoria met de nieuwe variant te maken kreeg.

Coetzee zegt dat meerdere gezonde jonge mannen bij haar langskwamen die zich heel vermoeid voelden. Geen van hen had volgens haar smaak- of reukverlies en ongeveer de helft was gevaccineerd, aldus de arts. "Wat we klinisch zien in Zuid-Afrika - en onthoud: ik zit in het epicentrum, dat is waar ik werk - is extreem mild."

Zij zegt dat ze nog niemand met klachten van de Omikron-variant heeft laten opnemen in het ziekenhuis. "Ik sprak met collega's van mij: hetzelfde beeld", aldus Coetzee. Zij vindt de internationale reactie vooralsnog paniekerig, maar laat tevens weten dat over een aantal weken de situatie mogelijk anders is.

8 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

mscom1 1 maand geleden
@Geel Hesje. Goed plan! De tijd zal het leren.
Geel Hesje 1 maand geleden
@mscom1: Van die kant kun je het ook bekijken ja. Zullen we eens kijken wie er gelijk gaat krijgen?
mscom1 1 maand geleden
@ Geel Hesje Als deze variant veel milder is dan de D variant en corona daarmee niet veel meer dan een griepje gaat worden dan zijn denk ik de enigen die daar niet blij mee zullen zijn de Thierry Baudets en Willem Engels van deze wereld zijn: Moeten ze weer op zoek naar nieuwe complottheorieën om hun schaapjes volgzaam te houden. Want dat is het enige echte complot: zoveel mogelijk onrust stoken dat je er zelf beter van wordt (meer macht, meer geld, etc.)! Natuurlijk zullen de grote farmaceutische bedrijven het wel even gaan merken in de portemonnee, maar die vinden snel genoeg weer andere manieren om geld te verdienen. Nog virussen en ander ziektes genoeg en de ervaring die ze nu met corona medicijnen en vaccins hebben opgedaan komt daarbij ook weer van pas. Voor wat politici and anderen betreft, ik denk dat die maar al te blij zullen zijn als eindelijk weer eens even van al die bedreigingen door viruswaanzin idioten verlost zijn en zich weer op andere zaken kunnen richten (met alle kritiek die daarbij natuurlijk dan weer hoort)
Geel Hesje 1 maand geleden
Als deze variant veel milder is dan de D variant en corona daarmee niet veel meer dan een griepje gaat worden dan gaan ze daar in Den Haag niet erg blij mee zijn want dan is er geen reden en draagvlak meer voor dingen als de appartheids ausweis en andere verdere beperkende maatregelen. Maar het is inderdaad wel heel erg (veel te) "toevallig" dat er juist nu de mensen niet zo bang meer voor corona zijn er ineens een variant opduikt waar "het vaccin" mogelijk geen invloed meer op heeft. Hm. Dat hebben we eerder gezien toen de Taliban bij niemand meer een spier deed verrekken en daarna ineens uit het niets IS was geboren die volgens de media veel erger was dan de Taliban. Bij dat soort "toevalligheden" altijd even extra opletten he.
ZHB 1 maand geleden
Nee hoor verhelst deze man is 1 van de weinige wakkeren, dat jij het nog steeds niet inziet na twee jaar dan heb ik het erg met je te doen
pwverhelst 1 maand geleden
Je bent Compleet de weg kwijt
W.Melger 1 maand geleden
De omicron “variant” media hysterie is pure fictie. Het is niets anders dan een 1984-stijl Orwelliaanse psychologische terreuroperatie die in elkaar is gezet om de bevolkingen van de wereld slaafs en gehoorzaam te houden terwijl terroristische regeringen hun wereldwijde depopulatie / genocide programma’s uitvoeren, schrijft Mike Adams. Het kwaadaardige genie van dit narratief is dat het geen enkel bewijs vereist. Aangezien niemand daadwerkelijk een “variant” kan zien – en aangezien er nergens ter wereld geïsoleerde omicron virusmonsters bestaan voor bevestiging in laboratoriumtests – implanteert een gecoördineerde massahysteriecampagne in de media eenvoudigweg het menselijk bewustzijn met de illusie van omicron, vergezeld van extreme angst. Tot op heden is er in Amerika nog niemand gediagnosticeerd met de variant, en is er nog nergens op de planeet iemand aan gestorven. Maar dankzij het nieuws-terrorisme van de mainstream media, is de halve wereld nu in paniek over iets dat waarschijnlijk helemaal niet bestaat. “Omicron” is bijna zeker een gecoördineerd verzinsel. Maar uit het niets is de media erin geslaagd om de bevolking te programmeren om gek te worden bij het woord “mutaties”. Hoewel willekeurige mutaties in genetisch materiaal letterlijk miljoenen keren per dag plaatsvinden in het eigen lichaam van ieder mens, zijn “mutaties” plotseling het engst denkbare, volgens de hyperventilerende media. (Daarom noem ik omicron een “schrikvariant”, niet een variant.) In de afgelopen twee jaar hebben de globalisten bevestigd dat ANGST, niet “wetenschap”, hun ultieme mechanisme is om de mensheid te beheersen!
Johan__ 1 maand geleden
oke, TGA, en door, doei BS,

Meer uit Gezond

Meer regio's Europa naar hoogste waarschuwingsniveau coronakaart

SOLNA (ANP) - Het aantal coronagevallen is zo sterk gestegen dat vrijwel heel Europa nu op het hoogste waarschuwingsniveau staat en donkerrood kleurt. Van de 211 regio's staan slechts vijftien nog op rood, een stapje lager op de coronakaart van de Europese gezondheidsdienst ECDC. Niet eerder kleurde Europa zo fel rood.

29 minuten geleden
Oostenrijk versoepelt inreisbeperkingen voor Nederlanders

DEN HAAG (ANP) - Oostenrijk laat vanaf maandag de quarantaineplicht vervallen voor Nederlanders die geen boosterprik hebben gehad tegen het coronavirus. Dat meldt het Oostenrijkse Toeristenbureau, dat die informatie heeft verkregen via de overheid. Wie niet een derde prik heeft laten zetten, moet nu nog tien dagen in quarantaine bij binnenkomst.

34 minuten geleden
Zeven op de tien mensen die al booster mogen, hebben die gehaald

DEN HAAG (ANP) - Van de Nederlanders die in aanmerking komen voor een boosterprik hebben zeven op de tien die inmiddels laten zetten. Jaap van Dissel van het RIVM becijferde in een briefing voor Tweede Kamerleden dat tot en met 16 januari 7,6 miljoen boosters zijn gezet. Dat komt neer op 69 procent van de mensen van 18 jaar en ouder die in aanmerking komen voor een booster.

1 uur geleden
Aannames over omikron waren te pessimistisch, erkent Van Dissel

DEN HAAG (ANP) - Aannames die het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) eerder deed over de omikronvariant van het coronavirus, waren volgens topinfectioloog Jaap van Dissel "te pessimistisch". Dat geldt onder meer voor het risico op ziekenhuisopname. Het instituut schatte twee weken terug nog in modelberekeningen in dat die 40 procent lager is dan bij de deltavariant, maar ook dat lijkt te somber, erkende Van Dissel in de Tweede Kamer.

2 uur geleden
Meer patiënten op wachtlijst voor nieuw orgaan

LEIDEN (ANP) - De coronapandemie heeft vorig jaar een minder negatief effect gehad op het aantal orgaandonaties dan in 2020, meldt de Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS). Het aantal mensen op de wachtlijst voor een orgaan is wel toegenomen.

3 uur geleden
Studies bevestigen: coronavaccins veilig voor zwangere vrouwen

UTRECHT (ANP) - Coronavaccins zijn veilig te gebruiken door zwangere vrouwen. Dat is nog eens duidelijk bevestigd door onderzoeken onder zo'n 65.000 vrouwen die in verwachting zijn, melden het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) en de Nederlandse medicijnautoriteit CBG. "Dit zijn hele mooie en geruststellende uitkomsten", vindt voorzitter Ton de Boer van het CBG.

23 uur geleden
Commerciële testaanbieders helpen vanaf eind januari GGD'en

LEUSDEN (ANP) - Commerciële testaanbieders gaan naar verwachting vanaf eind januari de GGD'en waar nodig helpen bij het testen op corona. Dat laat een woordvoerder van Stichting Open Nederland (SON) weten.

1 dag geleden