Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zuid-Afrikaanse ex-president Zuma mag meedoen met verkiezingen

Zuid-Afrikaanse ex-president Zuma mag meedoen met verkiezingen

PRETORIA (ANP/BLOOMBERG/AFP) - Een Zuid-Afrikaanse rechter heeft besloten dat de voormalige president Jacob Zuma voor de partij uMkhonto we Sizwe (MK) mag meedoen aan de parlementsverkiezingen in mei. Daarmee maakt hij een eerder besluit van de verkiezingsautoriteiten ongedaan.

"Het besluit van de electorale commissie wordt hierbij afgewezen" staat in het vonnis, maar er wordt geen nadere uitleg gegeven over hoe de rechtbank tot het oordeel is gekomen.

Zuma werd in 2021 veroordeeld tot vijftien maanden gevangenisstraf wegens minachting van de rechtbank. Daarom kreeg hij een verbod opgelegd om mee te doen met de verkiezingen. Advocaten van de MK-partij vochten het besluit aan met het argument dat Zuma uiteindelijk slechts een paar weken van die straf hoefde uit te zitten.

Schandalen

De 81-jarige Zuma is de voorman van de MK-partij. De verwachting is dat die nieuwe partij veel stemmen kan trekken ten koste van de regerende partij Afrikaans Nationaal Congres (ANC). Het ANC besloot in januari Zuma uit de partij te zetten. Vorige maand verloor het ANC nog een zaak om te voorkomen dat de MK mee zou doen met de verkiezingen.

Zuma werd in februari 2018 gedwongen na negen jaar presidentschap af te treden nadat het ANC in december 2017 Cyril Ramaphosa had verkozen als partijleider. Zijn presidentschap kenmerkte zich door schandalen, waaronder beschuldigingen van corruptie. Hij heeft altijd ontkend schuldig te zijn en is nooit aangeklaagd voor de beschuldigingen.

Meer uit Buitenland

Kremlin boos over weigering van Russische journalisten bij Spelen

MOSKOU (ANP/RTR) - Het Kremlin vindt het "onacceptabel" dat Frankrijk sommige Russische journalisten geen toestemming geeft verslag te doen van de Olympische Spelen in Parijs. Een woordvoerder beschuldigt Frankrijk van het ondermijnen van de persvrijheid.

1 uur geleden
Schietpartij met vijf doden in Kroatisch rusthuis

DARUVAR (ANP) - Een 51-jarige man heeft met een vuurwapen in het Kroatische dorp Daruvar, 95 kilometer ten oosten van Zagreb, geschoten in een bejaardentehuis. Vijf mensen zijn gedood, inclusief zijn moeder, en drie raakten gewond, van wie een ernstig. Over het motief van de dader is nog niets bekend.

1 uur geleden
Israël meldt dood van twee gijzelaars in Gaza

TEL AVIV (ANP/RTR/AFP) - Volgens Israëlische informatie zijn nog twee gijzelaars in de Gazastrook overleden. Het nieuws komt in de week van nieuwe onderhandelingen over een staakt-het-vuren en de vrijlating van de ongeveer 120 resterende gijzelaars.

1 uur geleden
Israëlische topsporters welkom, zegt Franse buitenlandminister

BRUSSEL (ANP/AFP/RTR) - Israëlische topsporters zijn welkom bij de Olympische Spelen in Parijs, benadrukte de Franse minister van Buitenlandse Zaken Stéphane Séjourné maandag. Eerder spoorde een links-radicaal parlementslid sporters uit Israël aan om niet te komen.

2 uur geleden
Meer dan 500 arrestaties na dodelijke protesten in Bangladesh

DHAKA (ANP/AFP/RTR) - Na de golf van politiek geweld in Bangladesh zijn al zeker 532 mensen opgepakt, meldt een woordvoerder van de politie van de Bengalese hoofdstad Dhaka. Onder hen zijn ook leden van de oppositie. Bij de protesten zijn in een week tijd al 163 mensen omgekomen en raakten honderden agenten gewond.

2 uur geleden
'Olympische week' voor Franse president Macron

PARIJS (ANP) - De Franse president Emmanuel Macron brengt maandag samen met onder anderen de voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité, Thomas Bach, een bezoek aan het olympische dorp in Saint-Denis bij Parijs. Er zijn in de aanloop naar de Olympische Spelen die vrijdag beginnen al zeker 4400 sporters neergestreken. Macron bezoekt onder meer de Franse atleten in het dorp. Ook de ministers van Binnenlandse Zaken en van Sport, respectievelijk Gérald Darmanin en Amélie Oudéa-Castéra, nemen deel aan het bezoek.

3 uur geleden
Walvisactivist Paul Watson opgepakt in Groenland

NUUK (AFP/ANP) - De politie in Groenland heeft de Canadese walvisactivist Paul Watson gearresteerd nadat Japan een internationaal aanhoudingsbevel tegen hem had uitgevaardigd. De activist, die bekend staat om zijn acties tegen de walvisvaart, was met zijn schip aangemeerd in Nuuk, de grootste stad van Groenland.

4 uur geleden