Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zuid-Afrikaanse cricketer gaat na discriminatierel toch knielen

Zuid-Afrikaanse cricketer gaat na discriminatierel toch knielen

ABU DHABI (ANP) - De Zuid-Afrikaanse cricketer Quinton de Kock gaat voorafgaand aan de wedstrijden van zijn land op het WK Twenty20 in Abu Dhabi toch knielen, als steunbetuiging aan de Black Lives Matter-beweging. Eerder in het toernooi weigerde de voormalige captain van de ploeg dat te doen, wat hem op stevige kritiek van de Zuid-Afrikaanse bond kwam te staan. De bond eist dat alle spelers voor de wedstrijden knielen, om zo een gezamenlijk statement tegen racisme te maken.

"Ik begrijp het belang hiervan en ik begrijp ook dat wij als spelers de verantwoordelijkheid hebben om een voorbeeld te stellen", schrijft De Kock in een verklaring. "Als ik door te knielen ervoor kan zorgen dat mensen onderwezen worden en dat de levens van anderen hierdoor beter worden, dan doe ik dat graag. Ik heb op geen enkele manier iemand willen beledigen. Het spijt me enorm voor de pijn, verwarring en boosheid die ik heb veroorzaakt."

De Kock trok zich deze week terug voor het WK-duel met West-Indië. Kort daarvoor had de Zuid-Afrikaanse bond naar buiten gebracht dat alle spelers moeten knielen. Bij voorgaande wedstrijden was van een collectieve actie geen sprake. Sommige spelers knielden, anderen bleven staan en staken een gebalde vuist omhoog. Enkele cricketers, onder wie De Kock, deden niets.

De 28-jarige cricketer zegt in zijn verklaring dat hij zelf uit een gemixt gezin komt. "Mijn halfzussen zijn gekleurd, mijn stiefmoeder is zwart. Voor mij doen de levens van zwarte mensen er al toe sinds ik ben geboren. Niet alleen omdat er een internationale beweging is gekomen." De Kock biedt verontschuldigingen aan aan zijn teamgenoten en de Zuid-Afrikaanse cricketfans.

Meer uit Sport

'Chipsgooier' in Tour bracht nacht in cel door

PLATEAU DE BEILLE (ANP/AFP) - De toeschouwer die in de veertiende etappe van de Tour de France met chips gooide naar Tadej Pogacar en Jonas Vingegaard is kort na het incident opgepakt. Hij heeft de nacht in een cel moeten doorbrengen, zo melden Franse media.

7 minuten geleden
Tourpeloton op weg voor zware Pyreneeënrit

LOUDENVIELLE (ANP) - Het Tourpeloton heeft zich in Loudenvielle in gang gezet voor de vijftiende etappe. Op de Franse nationale feestdag (Quatorze Juillet) ligt de aankomst opnieuw aan het einde van de klim. Zaterdag eindigde de eerste Pyreneeënrit op Pla d'Adet, ditmaal is Plateau de Beille de eindbestemming.

10 minuten geleden
Visma-ploegleider Maassen verwacht gevecht in zwaarste Tourrit

LOUDENVIELLE (ANP) - Frans Maassen noemde de vijftiende etappe van de Tour de France kort voor de start wellicht de zwaarste rit van deze editie. "Zeker op papier met zo veel hoogtemeters. Het wordt een lange, warme dag", keek de ploegleider van Visma - Lease a Bike voor de camera van Eurosport vooruit. Zijn kopman Jonas Vingegaard verloor zaterdag tijd op geletruidrager en ritwinnaar Tadej Pogacar. "Ik verwacht weer een mooi gevecht tussen hen. "

36 minuten geleden
Tennissters Siniakova en Townsend winnen dubbelspel Wimbledon

LONDEN (ANP) - Tennissters Katerina Siniakova en Taylor Townsend hebben het dubbelspel bij de vrouwen op Wimbledon gewonnen. De Tsjechische en de Amerikaanse waren in twee tiebreaks te sterk voor de Canadese Gabriela Dabrowski en Erin Routliffe uit Nieuw-Zeeland: 7-6 (5) 7-6 (1).

12 uur geleden
Darter Van Barneveld strandt in eerste ronde World Matchplay

BLACKPOOL (ANP) - Darter Raymond van Barneveld heeft zich niet weten te plaatsen voor de tweede ronde van het World Matchplay in Blackpool. De 57-jarige vijfvoudig wereldkampioen verloor met 10-7 van Jonny Clayton uit Wales.

13 uur geleden
Rennersvakbond onderneemt stappen tegen 'chipsgooier' in Tour

SAINT-LARY-SOULAN (ANP) - De internationale wielrennersvakbond CPA gaat "met plezier juridische stappen ondernemen" tegen de man die tijdens de veertiende etappe van de Tour de France Tadej Pogacar en Jonas Vingegaard lastigviel met een zak chips. "Dit is respectloos en wordt niet getolereerd", verklaarde voorzitter Adam Hansen op X.

15 uur geleden
Evenepoel hoopt podiumplaats in Tour vast te kunnen houden

SAINT-LARY-SOULAN (ANP) - Remco Evenepoel vond zich terug op de derde plaats achter ritwinnaar Tadej Pogacar en de Deen Jonas Vingegaard in de veertiende etappe van de Tour de France. "Ik heb zo lang mogelijk proberen te volgen. Ik heb tijd verloren, maar ook tijd gewonnen op de rest. Dat is positief", zei de Belgische kopman van Soudal Quick-Step.

17 uur geleden