Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zuid-Afrikaans ANC dreigt na 30 jaar meerderheid te verliezen

Zuid-Afrikaans ANC dreigt na 30 jaar meerderheid te verliezen

KAAPSTAD (ANP) - Bijna 28 miljoen Zuid-Afrikanen kunnen woensdag een nationaal en provinciaal parlement kiezen. Volgens opiniepeilers is de kans groot dat de partij die het land sinds het einde van het apartheidsbewind in 1994 heeft gedomineerd, het Afrikaans Nationaal Congres (ANC), de meerderheid in de nationale volksvertegenwoordiging verliest. Een machtsmonopolie van dertig jaar is dan verleden tijd.

Hoge werkloosheid, het uitvallen van openbare diensten, water- en stroomtekorten en grote economische ongelijkheid hebben veel kiezers ontevreden gemaakt. Het ANC zou nog wel de steun van rond de 43 procent van de kiezers kunnen krijgen, maar de 57,5 procent uit de vorige stembusgang lijkt volgens peilingen onhaalbaar.

Het ANC wordt aangevoerd door president Cyril Ramaphosa. Die hoopt in het zadel te kunnen blijven, desnoods met een coalitieregering. In het parlement van vierhonderd zetels zijn momenteel veertien overwegend kleine partijen vertegenwoordigd.

Een van de grootste problemen voor Ramaphosa is zijn voorganger als president, Jacob Zuma. Deze voormalige ANC-leider heeft zich weer in de politiek gestort. Hij mag zelf niet meedoen door een veroordeling, maar lijkt via zijn nieuwe 'Speer van de Natie-partij' (uMkhonto we Sizwe), afgekort de MK, wraak te willen nemen op het ANC. Die partij zette de ex-leider op een zijspoor na een corruptieschandaal.

Zuma zou veel ontevreden kiezers kunnen trekken, mogelijk meer dan 14 procent van de stemmen. De links-radicale MK zou dan de derde partij van het land zijn. De extreemlinkse 'Economische Vrijheidsstrijders' (EFF) zouden dan naar de vierde plaats verdreven worden met circa 10 procent.

De tweede partij van het land is en blijft volgens peilingen de oppositiepartij Democratische Alliantie (DA) van John Steenhuisen. Deze overwegend witte oppositiepartij heeft veel aanhang in de Westelijke Kaapprovincie en wordt elders argwanend bekeken. Maar de DA is er toch in geslaagd in het parlement een politieke alliantie te smeden met kleinere oppositiepartijen. De DA zelf zou 18,5 procent van de stemmen kunnen krijgen, volgens de peilers.

Meer uit Buitenland

Tienjarig meisje omgekomen bij explosie Antwerpen

ANTWERPEN (ANP) - Na de explosie in een appartementengebouw in Antwerpen is een derde dodelijk slachtoffer onder het puin vandaan gehaald. Het gaat volgens Belgische media om een tienjarig meisje.

1 uur geleden
Veiligheidsraad eist eind belegering Soedanese provinciehoofdstad

NEW YORK (ANP/AFP) - De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft zich, op initiatief van Groot-Brittannië, in grote meerderheid uitgesproken voor een resolutie die een onmiddellijk einde eist aan de belegering van de Soedanese deelstaatshoofdstad Al Fasher, ongeveer 800 kilometer ten westen van Khartoem. Alle leden stemden voor en Rusland onthield zich van stemming. De stad wordt belegerd door de Rapid Support Forces (RSF), een voormalige elite-eenheid van het regime van dictator Omar Hassan al Bashir, die van 1989 tot 2019 aan de macht was.

2 uur geleden
Rechter handhaaft straffen handlangers aanslagpleger Nice

PARIJS (ANP/AFP) - In Frankrijk heeft de rechter besloten dat de straf van twee mannen die betrokken waren bij de aanslag in Nice in 2016 gehandhaafd blijft. Het tweetal werd in 2022 veroordeeld tot 18 jaar cel, maar ging in hoger beroep.

2 uur geleden
Franse linkse partijen vormen front voor parlementsverkiezingen

PARIJS (ANP/RTR/BLOOMBERG) - In Frankrijk bundelen de linkse politieke partijen hun krachten voor de aankomende parlementsverkiezingen. In een gezamenlijke verklaring spreken de partijen over "een nieuwe pagina in de geschiedenis van Frankrijk".

3 uur geleden
Zuid-Afrikaanse ANC zegt met eenheidsregering verder te kunnnen

KAAPSTAD (ANP/AFP) - Het Afrikaans Nationaal Congres (ANC) heeft in Zuid-Afrika de vorming van een regering van nationale eenheid aangekondigd. De linkse partij verloor in de verkiezingen eind mei na ongeveer dertig jaar de meerderheid in het parlement, maar blijft de grootste in het land. Partijchef Fikile Mbalula zei dat de nieuwe coalitie "naar het centrum zal opschuiven".

3 uur geleden
VS en Oekraïne tekenen veiligheidsdeal voor tien jaar

FASANO (ANP/RTR/DPA) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky en zijn Amerikaanse ambtgenoot Joe Biden hebben een veiligheidsovereenkomst getekend met een looptijd van tien jaar. Volgens de tekst is de overeenkomst bedoeld als een stap in de richting van een Oekraïens NAVO-lidmaatschap. De overeenkomst werd getekend in de marge van de G7-top in Italië.

4 uur geleden
Scholz begroet plan voor miljardenleningen aan Oekraïne

BARI (ANP/DPA) - Bondskanselier Olaf Scholz heeft een initiatief van de G7 om Oekraïne aan tientallen miljarden te helpen begroet als "een duidelijk teken aan het adres van president Vladimir Poetin". Volgens Scholz is diens plan de oorlog voort te zetten net zo lang tot de bondgenoten van Oekraïne de hulp aan Oekraïne stoppen. Dat plan is nu mislukt volgens Scholz met de toezegging van circa 46 miljard euro. Hij sprak tijdens de topconferentie van de G7 in Zuid-Italië.

5 uur geleden