
Zuid-Afrika voelt zich gestraft voor opsporing Omicron-variant
PRETORIA (ANP/AFP) - De Zuid-Afrikaanse regering voelt zich gestraft door de talrijke reisverboden sinds de ontdekking van de Omicron-variant van het coronavirus. In Nederland en andere EU-landen, de VS en tal van andere landen zijn reizigers uit zuidelijk Afrika voorlopig niet welkom uit vrees dat de variant nog besmettelijker is dan de Delta-variant.
"Deze laatste ronde van reisverboden komt neer op het straffen van Zuid-Afrika voor zijn geavanceerde DNA-onderzoekstechnieken en zijn vermogen om nieuwe varianten sneller te detecteren. Wetenschappelijke excellentie moet worden toegejuicht en niet gestraft", aldus de regering. Die had eerder al zorgen uitgesproken over het negatieve effect op toerisme en bedrijfsleven. Zuid-Afrika wordt nu als zondebok neergezet, terwijl bij eerdere varianten in andere landen minder paniekerig werd gereageerd, klaagde gezondheidsminister Joseph Phaahla vrijdag.
Negatieve hoek
Het virus is inmiddels ook vastgesteld in België, Israël en Hongkong. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is er geen wetenschappelijke basis voor de reisverboden en is meer onderzoek nodig. Wel zijn er volgens de WHO aanwijzingen dat het virus met deze mutaties besmettelijker is.
Critici vrezen dat landen voortaan zwijgen als ze op een variant stuiten. Dat speelde eerder al in India toen de daar ontdekte Delta-variant nog de Indiase variant werd genoemd. De WHO besloot daarop zorgelijke varianten te benoemen met een Griekse letter, om landen niet in een negatieve hoek te drukken.
Gezondheidsfunctionarissen in Afrika suggereren dat het in plaats van reisverboden beter was geweest als de gezondheidsscreening op luchthavens zou zijn opgeschroefd, of reizigers in quarantaine te zetten. "Dit zal verscheidene landen ontmoedigen om informatie te delen die heel belangrijk kan zijn voor de mondiale volksgezondheid", zegt een WHO-manager in Afrika tegen The New York Times.
Meer uit Buitenland
MOSKOU (ANP/DPA/RTR) - Rusland en Oekraïne zijn begonnen met hun grootste gevangenenruil tot nu toe in de oorlog. Inmiddels heeft elke kant 390 mensen vrijgelaten.
1 uur geledenGENÈVE (ANP/AFP) - De bewering van de Amerikaanse president Donald Trump over genocide op witte mensen in Zuid-Afrika is "volstrekt ongepast", verklaart het VN-mensenrechtenkantoor. Trump zei dat land wordt afgepakt van witte boeren en dat zij daarna worden vermoord.
2 uur geledenCAMBRIDGE (ANP/RTR) - Harvard neemt juridische stappen tegen het plotselinge besluit van de Amerikaanse regering dat geen buitenlandse studenten zich meer bij de universiteit mogen inschrijven. De overheid verstrekt geen visa meer aan die studenten en mogelijk 7000 huidige buitenlandse studenten lopen het risico dat ze hun verblijfsstatus als student aan de elitaire universiteit snel verliezen.
2 uur geledenGAZA-STAD (ANP) - De Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) schat dat bijna 610.000 Palestijnen ontheemd zijn geraakt sinds het einde van het bestand in de Gazastrook. Het aantal ontheemden is volgens de organisatie vanaf halverwege mei snel opgelopen.
4 uur geledenKHARTOEM (ANP/AFP/RTR) - Soedan ontkent in de oorlog chemische wapens gebruikt te hebben, zoals de Verenigde Staten beweren. De VS hebben aangekondigd dat begin juni maatregelen worden ingesteld tegen het land, waaronder beperking van de export van Amerikaanse producten naar Soedan en de mogelijkheden om geld te lenen.
4 uur geledenBERLIJN (ANP/RTR) - De Duitse regering vindt dat de hulpgoederen die nu Gaza binnenkomen lang niet toereikend zijn. "Dit is veel te weinig, te laat en te langzaam", aldus een woordvoerder. Duitsland vindt dat er meer vaart gemaakt moet worden.
5 uur geledenWASHINGTON (ANP/AFP) - De Amerikaanse president Donald Trump heeft bekendgemaakt dat Oekraïne en Rusland "net een grote gevangenenruil hebben voltooid" en dat die "binnenkort van kracht zal worden". Het is niet duidelijk wat hij daar precies mee bedoelt. Een bron bij de Oekraïense krijgsmacht zegt dat de uitwisseling bezig is, maar niet voltooid.
5 uur geleden