Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zuid-Afrika scherpt maatregelen tegen corona aan

Zuid-Afrika scherpt maatregelen tegen corona aan

JOHANNESBURG (ANP/RTR/AFP) - Zuid-Afrika scherpt maatregelen tegen corona aan om de opmars van de zeer besmettelijke Delta-variant een halt toe te roepen. Alle bijeenkomsten, of ze nu binnen of in de buitenlucht plaatsvinden, worden verboden. De verkoop van alcohol gaat ook in de ban. Restaurants mogen alleen meeneemmaaltijden serveren en bestellingen afleveren.

Dat heeft president Cyril Ramaphosa zondag gezegd in een televisietoespraak. Hij noemde de verspreiding van de Delta-variant "zeer serieus". Zaterdag registreerde Zuid-Afrika 18.000 nieuwe besmettingen, bijna evenveel als tijdens de piek van de tweede golf besmettingen in januari. Het land is met het aantal besmettingen en doden het zwaarst getroffen op het Afrikaanse continent.

Vanaf woensdag gaan scholen dicht. Stranden en parken blijven open. Er komt een avondklok van 21.00 tot 04.00 uur. De strenge maatregelen gelden voor twee weken, daarna bekijkt de regering of ze verlengd worden of dat er ruimte is voor versoepelingen.

Met vaccinatie schiet het nog niet erg op in Zuid-Afrika. Er zijn nog maar 2,7 miljoen prikken gezet op een totale bevolking van 60 miljoen. Het land heeft onlangs via het internationale programma Covax 1,4 miljoen doses van het Pfizervaccin ontvangen. De regering wil het aantal vaccinaties per dag meer dan verdubbelen.

Meer uit Buitenland

Oekraïense president Zelensky annuleert bezoek aan Spanje

MADRID (ANP/AFP) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft zijn bezoek aan Spanje en Portugal geannuleerd. Volgens Spaanse en Portugese media is het Russische offensief in het oosten van Oekraïne de reden van de afzegging, al wordt dat door de autoriteiten niet bevestigd.

12 minuten geleden
Doden en honderden gewonden na rellen in Nieuw-Caledonië

NOUMÉA (ANP/RTR/AFP/BLOOMBERG) - Het dodental door de rellen in het Franse overzeese gebied Nieuw-Caledonië is opgelopen naar drie. Ook raakten volgens de autoriteiten honderden mensen gewond.

1 uur geleden
Rellen Nieuw-Caledonië houden aan: dode en veel arrestaties

NOUMÉA (ANP/RTR/AFP) - In het Franse overzeese gebied Nieuw-Caledonië is een dode gevallen bij onrust over een omstreden hervorming. In de hoofdstad Nouméa klonken woensdag schoten en scholen bleven dicht.

2 uur geleden
Poetin prijst 'oprechte wens' China voor vrede in Oekraïne

MOSKOU (ANP/AFP) - De Russische president Vladimir Poetin heeft de "oprechte wens" van China om de crisis in Oekraïne te helpen oplossen geprezen. Dat deed hij in een interview met Chinese staatsmedia voorafgaand aan een tweedaags bezoek aan het land.

3 uur geleden
Studie: hittegolven leiden wereldwijd tot 150.000 doden per jaar

SYDNEY (ANP/DPA) - Hittegolven tijdens de warmste maanden van het jaar leiden elk jaar tot meer dan 150.000 doden wereldwijd. Dat blijkt uit onderzoek van de Monash University in Australië.

3 uur geleden
Containerschip had tweemaal panne voor botsing brug Baltimore

BALTIMORE (ANP) - Het containerschip dat eind maart de Francis Scott Key Bridge in Baltimore deed instorten, kampte kort voor de botsing tweemaal met elektrische problemen. Dat melden de Amerikaanse autoriteiten in een voorlopig rapport.

4 uur geleden
Evacuaties in Canadese oliestad om dreiging van grote bosbrand

FORT MCMURRAY (ANP) - Een grote bosbrand nadert gestaag de Canadese stad Fort McMurray in de provincie Alberta, die in een gebied ligt waar veel olie wordt gewonnen. Ongeveer 6000 mensen in vier buitenwijken van de stad hebben te horen gekregen dat zij moeten evacueren, meldden lokale autoriteiten.

4 uur geleden