Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zuid-Afrika geeft AstraZeneca-vaccins aan Afrikaanse Unie

Zuid-Afrika geeft AstraZeneca-vaccins aan Afrikaanse Unie

PRETORIA (ANP/AFP) - Zuid-Afrika geeft zijn voorraad AstraZeneca-vaccins aan de Afrikaanse Unie. Het land gebruikt het middel zelf niet omdat het niet goed zou werken tegen een Zuid-Afrikaanse coronamutatie.

De vaccinatiecampagne werd opgeschort nadat bleek dat het vaccin van het Brits-Zweedse AstraZeneca nauwelijks bescherming biedt tegen de Zuid-Afrikaanse virusvariant. De hoop is nu gevestigd op het vaccin van farmaceut Johnson & Johnson, waarvan de eerste levering van 80.000 dosis deze week wordt verwacht.

Dat middel, waarvan 9 miljoen doses zijn besteld, moet nog wel worden goedgekeurd voor gebruik. Later volgen 20 miljoen doses van het Pfizer-vaccin. Doel is nog altijd dit jaar 40 miljoen mensen - twee derde van de bevolking - in te enten.

Het hard door het virus getroffen land geeft zijn 1 miljoen doses van AstraZeneca aan andere landen in Afrika. Er zit ook nog een bestelling van een half miljoen doses in de pijplijn

Zuid-Afrika heeft de piek van de tweede infectiegolf achter zich. Maandag werden iets meer dan 1000 nieuwe besmettingen gemeld, waar dat er begin januari nog 20.000 per dag waren. Meer dan 48.000 mensen in het land zijn overleden aan Covid-19.

Meer uit Buitenland

VN op klimaattop: stop met tactische blokkades

DUBAI (ANP) - Stop met de "tactische blokkades" tijdens de onderhandelingen op de klimaattop in Dubai. Dat is de oproep van Simon Stiell, baas van VN-klimaatorganisatie UNFCCC. "Elke strategisch geplaatste landmijn" kan volgens hem een goede uitkomst opblazen.

41 minuten geleden
Israël bombardeert Zuid-Gaza na waarschuwing over gijzelaars

KHAN YOUNIS (ANP/AFP) - Israël heeft maandag de stad Khan Younis in het zuiden van Gaza gebombardeerd nadat Hamas had gewaarschuwd dat geen enkele Israëlische gijzelaar het gebied levend zou verlaten, tenzij gevangenen werden vrijgelaten.

2 uur geleden
Zelensky: openhartig gesprek met Hongaarse president Orban

BUENOS AIRES (ANP) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft maandag gezegd dat hij een "openhartig" gesprek heeft gehad met de Hongaarse president Viktor Orban. Dat gesprek vond plaats tijdens de beëdiging van de Argentijnse president Javier Milei die zondag plaatsvond.

4 uur geleden
Australië: instroom migranten halveren door strakkere visumregels

SYDNEY (ANP) - Australië heeft maandag bekendgemaakt dat het de visumregels voor internationale studenten en laagopgeleide werknemers wil aanscherpen. De instroom van migranten zou daardoor de komende twee jaar kunnen halveren. De regering wil een naar eigen zeggen "kapot" migratiesysteem herzien.

4 uur geleden
Netanyahu aan Hamasstrijders: geef jullie over, einde nadert

TEL AVIV (ANP/AFP) - De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft Hamasstrijders opgeroepen hun wapens neer te leggen en de strijd te staken. "Ik zeg tegen de terroristen van Hamas: het is afgelopen", zei Netanyahu. "Sterf niet voor Sinwar. Geef je nu over." Met Sinwar verwijst hij naar Yahya Sinwar, de leider van Hamas in de Gazastrook.

11 uur geleden
Zelensky ziet strijdmakker in nieuwe Argentijnse president

BUENOS AIRES (ANP/AFP) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky hoopt dat hij met de Argentijnse ultraliberale president Javier Milei een nieuwe bondgenoot heeft in de strijd tegen Rusland. Tijdens zijn bezoek aan Buenos Aires omhelsde Zelensky Milei en zei hij "overtuigd te zijn dat de samenwerking tussen Oekraïne en Argentinië zal toenemen".

12 uur geleden
Hamas: Israël krijgt geen gijzelaars terug zonder onderhandelen

CAÏRO (ANP/RTR/AFP) - De gewapende vleugel van Hamas heeft gezegd dat Israël geen van zijn gijzelaars zal kunnen terughalen, tenzij het gesprekken aanknoopt over het ruilen van gijzelaars tegen Palestijnse gevangenen in Israël. Anders zal geen van de gegijzelden levend de Gazastrook verlaten, aldus de Al Qassam-brigades.

14 uur geleden