Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zuid-Afrika: Britse verbod op vluchten is 'gehaast'

Zuid-Afrika: Britse verbod op vluchten is 'gehaast'

JOHANNESBURG (ANP/RTR) - Het Zuid-Afrikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken vindt het besluit van het Verenigd Koninkrijk om de grenzen te sluiten voor vluchten uit verschillende Afrikaanse landen vanwege een nieuwe coronavariant "gehaast". Zuid-Afrika zegt bezorgd te zijn over de schade aan het toerisme en bedrijfsleven en wil in gesprek met de Britse autoriteiten over het besluit.

Het Verenigd Koninkrijk heeft zes Afrikaanse landen toegevoegd aan de rode lijst uit angst voor de nieuwe corona-mutatie B.1.1.529, die in veel opzichten afwijkt van de Delta-variant. Vluchten uit onder meer Zuid-Afrika, Botswana, Zimbabwe en Namibië worden met ingang van vrijdagmiddag geweerd.

De Britse transportminister Grant Shapps zegt dat snel moet worden opgetreden tegen de nieuwe coronavariant voordat het te laat is. Volgens hem moet worden vastgesteld of vaccins effectief zijn tegen de variant. Shapps stelt dat die nieuwe variant tot dusver de meest significante is die is aangetroffen door wetenschappers.

Andere landen

Ook Israël legt reisbeperkingen op voor die Afrikaanse landen, net als Singapore. Australië en Japan overwegen eveneens reisbeperkingen in te stellen om de nieuwe coronavariant buiten de deur te houden. Duitsland kan vrijdag met stappen gaan komen, aldus het Duitse ministerie van Volksgezondheid.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) doet de komende tijd onderzoek naar de nieuwe variant. Wetenschappers vinden het nog te vroeg om iets te zeggen over de effectiviteit van de bestaande vaccins.

Meer uit Buitenland

Leraren Tennessee mogen voortaan vuurwapens dragen op school

NASHVILLE (ANP) - Leraren en schoolpersoneel in de Amerikaanse staat Tennessee mogen voortaan bewapend zijn. Het door Republikeinen gedomineerde parlement van de staat nam dinsdag een wet aan waardoor pistolen en revolvers onzichtbaar gedragen mogen worden op school. De hoop is dat het afschrikt en dus de veiligheid vergroot.

2 uur geleden
Hezbollah meldt grote raketaanval op noorden Israël

BEIROET (ANP/AFP) - De door Iran gesteunde Hezbollah-groep in Libanon meldt tientallen raketten te hebben afgevuurd op het noorden van Israël. Het zou een reactie zijn op de dood van meerdere burgers bij een aanval in het zuiden van Libanon.

3 uur geleden
EU-buitenlandchef spreekt steun uit voor UNRWA na rapport

BRUSSEL (ANP) - EU-buitenlandchef Josep Borrell heeft de internationale gemeenschap opgeroepen de VN-organisatie UNRWA te steunen. Hij zegt dat de organisatie voor hulpverlening aan Palestijnse vluchtelingen over voldoende financiering moet beschikken om haar missie uit te voeren.

6 uur geleden
Israël zegt niet verantwoordelijk te zijn voor massagraven Gaza

TEL AVIV (ANP/RTR/AFP) - Israël ontkent verantwoordelijk te zijn voor massagraven bij het Nasser-ziekenhuis in Gaza. De Israëlische strijdkrachten zeggen daar alleen lichamen te hebben opgegraven en herbegraven in het kader van een zoektocht naar gijzelaars.

10 uur geleden
Kyiv waarschuwt dienstplichtigen in buitenland

KYIV (ANP/RTR) - Oekraïense mannen die naar het buitenland zijn vertrokken in plaats van mee te helpen in de strijd tegen Rusland, hoeven daar niet te rekenen op hulp van de Oekraïense staat. Deze groep krijgt geen consulaire bijstand meer, meldde de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmytro Koeleba op X. Hij lijkt daarmee ook te doelen op een groep van duizenden Oekraïners in Nederland.

13 uur geleden
Britse Rwanda-wet baart mensenrechtenman Raad van Europa zorgen

STRAATSBURG (ANP) - De mensenrechtenman van de Raad van Europa, die over de rechtsstaat in Europa waakt, maakt zich "ernstige zorgen" over de Britse plannen om asielzoekers naar Rwanda over te brengen. De Britse regering moet de maandag goedgekeurde Rwanda-wet niet uitvoeren, vindt mensenrechtencommissaris Michael O'Flaherty.

14 uur geleden
Britse minister: doe alles om tragedies op Kanaal te voorkomen

LONDEN (ANP/RTR) - De Britse minister van Binnenlandse Zaken James Cleverly zegt dat de dood van zeker vijf mensen op het Kanaal laat zien dat er ingegrepen moest worden. Daar is de regering ook mee bezig, benadrukt hij. Een belangrijk onderdeel van het beleid is de omstreden Rwandawet, die enkele uren eerder was aangenomen.

14 uur geleden