Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zorgvuldigheid niet voorop bij wegwerken achterstand asielketen

Zorgvuldigheid niet voorop bij wegwerken achterstand asielketen

DEN HAAG (ANP) - Bij het wegwerken van achterstallige asielaanvragen bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) stond snelheid voorop, niet zorgvuldigheid. Daardoor zijn er mogelijk asielaanvragen onterecht ingewilligd of afgewezen. Dat concludeert de Inspectie Justitie en Veiligheid, die onderzoek deed naar het werk van de zogenoemde Taskforce IND.

Of er daadwerkelijk "onjuiste beslissingen zijn genomen kan door de Inspectie niet worden vastgesteld". Dat is volgens de Inspectie aan een rechter om te bepalen.

Bij de IND waren er begin 2020 ruim 15.000 asielaanvragen die niet binnen de wettelijke termijn waren behandeld. Dit leidde tot tientallen miljoenen aan dwangsommen die de staat moest betalen. Om de achterstand weg te werken werden nieuwe mensen aangenomen.

Gebrek aan ervaring

Het gebrek aan ervaring bij deze mensen brak de taskforce op, zo beschrijft de Inspectie in haar brief aan demissionair staatssecretaris Ankie Broekers-Knol. De ongeveer 250 uitzendkrachten die voor de klus waren aangetrokken hebben zelf aangegeven dat ze zich "niet voldoende opgeleid en toegerust voelden" voor het werk. Ervaren medewerkers van de IND uitten deze zorg ook richting de Inspectie.

Van tevoren was afgesproken dat alleen ervaren IND-medewerkers een definitieve beslissing over een asielaanvraag mochten nemen. Maar tijdelijke medewerkers met weinig ervaring namen in de praktijk ook deze beslissingen.

Doel

Het doel was om de achterstand in 2020 weg te werken. Dat werd niet gehaald. In het voorjaar van 2021 werd daarom besloten zo min mogelijk aanvullende verhoren en onderzoeken te houden in asielzaken. Daardoor werd vaker dan gebruikelijk een aanvraag goedgekeurd op basis van "het voordeel van de twijfel", aldus de Inspectie.

De Tweede Kamer werd niet "steeds op open wijze geïnformeerd" over problemen in de operatie. "In de rapportages aan de Kamer zijn de knelpunten die zich in de praktijk voordeden om de kwaliteit voldoende te waarborgen, naar het oordeel van de Inspectie niet met gepaste openheid benoemd."

Noodgreep

De Inspectie haalt zelfs een conclusie aan van de commissie die het schandaal met de kinderopvangtoeslag onderzocht. "Verbetering van de informatievoorziening is essentieel voor het functioneren van het parlement, van de media en van de rechtsbescherming."

Volgens de Inspectie is de Taskforce bovendien "een noodgreep" en zijn er juist "structurele maatregelen" nodig om de problemen in de asielketen op te lossen.

Meer uit Binnenland

Explosie bij woning in Leiden, geen gewonden

LEIDEN (ANP) - De voordeur van een woning in Leiden is in de nacht van zondag op maandag beschadigd geraakt door een ontploffing. De explosie gebeurde rond 00.50 uur op de Leliestraat in de wijk Roodenburgerdistrict. Er zijn geen gewonden gevallen.

24 minuten geleden
Aantal mensen dat overlijdt door ongelukkige val loopt snel op

DEN HAAG (ANP) - Het aantal mensen dat overlijdt door een ongelukkige val op straat of in huis loopt hard op. Vorig jaar stierven 6228 mensen op die manier, oftewel zeventien mensen per dag. Dat is twee keer zo veel als tien jaar geleden.

2 uur geleden
Vier man aangehouden voor dreigende situatie in trein

UTRECHT (ANP) - De politie heeft zondagmiddag bij het Utrechtse station Vaartsche Rijn vier mensen uit een trein gehaald. Ze hadden een dreigende situatie gecreëerd in de trein en verschillende reizigers voelden zich volgens een politiewoordvoerder zo angstig dat ze melding deden bij de politie. De trein werd daarop stilgezet.

9 uur geleden
A12-blokkade na ruim 5 uur beëindigd, ruim 400 aanhoudingen

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft zondagmiddag meer dan vierhonderd actievoerders aangehouden vanwege het blokkeren van de A12 in Den Haag. Klimaatactivisten van Extinction Rebellion en de Duitse beweging Letzte Generation liepen rond het middaguur de snelweg op ter hoogte van het Malieveld. Rond 17.30 uur meldde de gemeente Den Haag dat de blokkade is beëindigd. Vanwege schade aan het wegdek kan het stuk weg nog niet worden vrijgegeven: eerst moet het worden schoongemaakt en hersteld.

9 uur geleden
XR stopt blokkade A12 om 'onveilige situatie met tegendemonstranten'

DEN HAAG (ANP) - Extinction Rebellion heeft demonstranten die zondagmiddag de A12 blokkeren gevraagd de actie voortijdig te beëindigen. Volgens de activisten was het niet meer veilig door de aanwezigheid van een groep die was afgekomen op een oproep om tegen de blokkade te demonstreren. "We hebben een dringende oproep gedaan om zelf te vertrekken", zei een woordvoerder van XR.

13 uur geleden
Brand in woning Gouda met dode en gewonden onder controle

GOUDA (ANP) - De brand in een woning aan de Westerkade in Gouda, waarbij iemand overleed en drie mensen gewond raakten, is onder controle, meldt Veiligheidsregio Hollands Midden. Er wordt nog nageblust, waarna het pand wordt overgedragen aan de politie voor onderzoek, aldus de veiligheidsregio.

14 uur geleden
Ruim 380 kilo cocaïne onderschept in haven Vlissingen

VLISSINGEN (ANP) - Ruim 380 kilo cocaïne is zaterdag dankzij twee vondsten onderschept in de haven van Vlissingen, meldt het Openbaar Ministerie. De drugs met een straatwaarde van 28,5 miljoen euro zaten in tassen die vastgemaakt waren aan twee boeien en in een loods met bananen.

15 uur geleden