
Zorgverzekeringen volgend jaar duurder
TILBURG (ANP) - Nederlanders moeten volgend jaar meer geld neertellen voor hun zorgpolissen. De premies van de zorgverzekeraars die tot nu toe bekend zijn, gaan allemaal omhoog.
De maandpremie van de basisverzekering van Menzis stijgt in 2021 met 7 euro naar 130 euro. "Dit is het gevolg van de verder stijgende zorgkosten. Die nemen toe door vergrijzing, meer zorgvraag, hogere lonen en duurdere behandelingen en medicijnen", zegt Menzis-topman Dirk Jan Sloots.
Tegenover extra kosten die worden gemaakt als gevolg van Covid-19, staan kosten die nu niet worden gemaakt door de verminderde en uitgestelde reguliere zorg. "Die twee lijken nu nog in evenwicht", zegt Sloots. Menzis zegt fors uit haar reserves te putten om de premiestijging nog wat te matigen.
Toenemende zorgvraag
Bij CZ bedraagt de premie voor de zorgpolis volgend jaar 129,60 euro per maand, een stijging van 8,65 euro vergeleken met dit jaar. Het gaat dan om de meest gekozen basisverzekering (Zorg-op-Maatpolis). De stijging is ook hier voornamelijk het gevolg van algemeen toenemende zorgkosten. Om de stijging van de premie te beperken, zet CZ een deel van de reserves in.
CZ wijst erop dat zorgkosten jaarlijks stijgen, onder meer door loon- en prijsstijgingen maar ook door een toenemende zorgvraag door de vergrijzing. Ook vanwege het coronavirus zijn er extra kosten gemaakt. Maar daar staat tegenover dat de reguliere zorg tijdelijk stil heeft gelegen.
Concurrentie
Concurrent VGZ maakte bekend dat de nieuwe premie met 4,50 euro stijgt en 124,45 euro per maand wordt. Bij Zilveren Kruis komt de meest gekozen basisverzekering uit op 128,45 per maand, een premiestijging van 3 euro. De maandpremie bij OHRA gaat met 10,25 euro (8,8 procent) omhoog naar 126,75 euro. "De stijging is onder meer het gevolg van de oplopende zorgkosten in Nederland en de impact van het coronavirus op de zorg", aldus de verzekeraar.
De nieuwe zorgpremies moeten uiterlijk op donderdag bekend zijn gemaakt. Verzekeraars wachten hier vaak tot het laatste moment mee zodat ze kunnen zien wat concurrenten doen.
DSW
DSW, die traditioneel de eerste is die de nieuwe premie naar buiten brengt, kondigde in september al aan dat de premie van de basisverzekering omhoog gaat naar 124,50 euro per maand. Dat is een stijging van 6,50 euro.
Het kabinet ging op Prinsjesdag uit van een stijging van de zorgpremie van ruim 5 euro per maand.
Meer uit Gezond
MECHELEN (ANP) - Biotechnoloog Galapagos komt terug op een in januari aangekondigde splitsing van het bedrijf. De aan de Amsterdamse beurs genoteerde onderneming meldt de splitsing te heroverwegen "naar aanleiding van ontwikkelingen in regelgeving en de markt". Om dit proces in goede banen te leiden stelt Galapagos een nieuwe topman aan in de persoon van Henry Gosebruch. Hij volgt Paul Stoffels op, die eerder al had aangekondigd met pensioen te gaan.
21 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Bijna 40 procent van 12- tot en met 16-jarigen die vapen zegt daaraan verslaafd te zijn, aldus onderzoekers van Motivaction in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid. Ongeveer een derde van hen vapet dagelijks. Ook heeft 1 op de 10 van alle 12-jarigen al eens gevaped. Het kabinet start een campagne om ouders bewust te maken van de gevaren van vapen.
1 dag geledenAMSTERDAM (ANP) - De afgelopen dagen hebben ongeveer 850 mensen gratis hun lever laten testen bij de RAI Amsterdam. Daar vond tot en met zaterdag het artsencongres van de European Association for the Study of the Liver (EASL) plaats.
3 dagen geledenUTRECHT (ANP) - Een geneesmiddel dat wordt voorgeschreven aan mensen met kaalheid of prostaatklachten kan leiden tot zelfmoordgedachten. De bijwerking van finasteride is aangetoond en daarom komt er een extra waarschuwingskaart in de verpakkingen. Dat hebben de Europese toezichthouder EMA en het Nederlandse College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) bekendgemaakt.
4 dagen geledenGRONINGEN (ANP) - Vapen veroorzaakt soms zeer ernstige acute longproblemen, waardoor gebruikers op de rand van de dood kunnen belanden. Vijf concrete gevallen waarover RTL Nieuws donderdag berichtte, vormen "het topje van de ijsberg", denkt voorzitter Henk Kramer van de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT).
5 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - 85 procent van de artsen krijgt te maken met patiënten die verkeerd geïnformeerd zijn. Patiënten twijfelen vaker aan het medisch advies van hun arts of negeren het zelfs, meldt artsenfederatie KNMG.
5 dagen geledenWASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse minister van Volksgezondheid Robert F. Kennedy zal de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) vragen nieuwe richtlijnen te ontwikkelen voor de behandeling van mazelen met medicijnen en vitamines. Dit zei een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid, aldus CBS News.
1 week geleden