Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zorgvereniging: vraag naar ouderenzorg is niet bij te benen

Zorgvereniging: vraag naar ouderenzorg is niet bij te benen

UTRECHT (ANP) - Het aantal mensen dat wacht op een plek in een verpleeghuis stijgt sneller dan het aantal beschikbare plekken in verpleeghuizen. De wachtlijst groeit en Nederland is daar niet goed op voorbereid, zegt ActiZ, de branchevereniging van organisaties in onder meer verpleeghuiszorg en thuiszorg.

ActiZ reageert op een onderzoek dat Nieuwsuur donderdag naar buiten bracht. De redactie van het programma analyseerde de gegevens van het Zorginstituut Nederland. In januari stonden 2762 mensen op een wachtlijst voor een acute opname in een verpleeghuis, in november was dit gestegen naar 4737. Dat is een toename van 71,5 procent binnen een jaar.

"De groeiende wachtlijst voor verpleeghuiszorg verbergt veel onzichtbaar leed en laat zien dat we als samenleving onvoldoende zijn voorbereid op de nieuwe realiteit", zegt de voorzitter van ActiZ, Anneke Westerlaken, in een verklaring. Nederlanders worden ouder, de samenleving vergrijst snel. Westerlaken: "De groeiende vraag naar zorg is praktisch niet bij te benen. Niet of nauwelijks in de thuiszorg en al helemaal niet in het verpleeghuis."

ActiZ wil dat de politiek maatregelen neemt, waardoor mensen zo veel mogelijk thuis blijven wonen, zodat verpleeghuizen beschikbaar zijn "voor de mensen die deze zorg het meest nodig hebben".

Meer uit Gezond

Leidse biotechnoloog krijgt in VS goedkeuring voor tweede medicijn

LEIDEN (ANP) - De Leidse biotechnoloog Pharming heeft in de Verenigde Staten toestemming gekregen om zijn tweede medicijn op de markt te brengen. Voor de onderneming gaat het om een grote stap. Met het middel Joenja, dat werkt tegen een zeer zeldzame aandoening van het immuunsysteem, hoopt Pharming zijn omzet op termijn te kunnen verdubbelen.

1 dag geleden
Internist Maasstad uit beroep gezet om betasten coassistenten

AMSTERDAM (ANP) - Een internist die werkte voor het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam raakt de registratie voor zijn beroep kwijt, omdat hij zich seksueel grensoverschrijdend heeft gedragen tijdens een les aan drie vrouwelijke coassistenten. Dat melden het Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg en het ziekenhuis. Hij mag zijn beroep niet meer uitoefenen.

1 dag geleden
Bestrijding tuberculose in Europa laat te wensen over

STOCKHOLM (ANP) - De bestrijding van tuberculose in Europa verloopt niet zoals zou moeten, ook al hebben we er eigenlijk wel de middelen voor. Dat zeggen het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) en het Regionaal Bureau voor Europa van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). We zijn nu nog "ver verwijderd" van de gewenste vermindering vóór 2030 van het aantal gevallen met 80 procent en het aantal sterfgevallen met 90 procent.

1 dag geleden
Wachttijd ggz daalt niet, nog steeds wachten tienduizenden te lang

DEN HAAG (ANP) - De wachttijden in de geestelijke gezondheidszorg dalen niet, ondanks inzet van regionale partijen. Uit de recentste cijfers blijkt dat bijna 84.000 mensen wachten op een aanmeldgesprek of behandeling, ruim de helft daarvan wacht langer dan de afgesproken norm van maximaal veertien weken. Dit melden de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

2 dagen geleden
Kosten diabetesmedicijnen vorig jaar met 19 procent omhoog

DEN HAAG (ANP) - Nederlandse apotheken deelden vorig jaar aan bijna 910.000 mensen diabetesmedicatie uit, bijna 40.000 meer dan in 2021. De kosten namen zelfs met bijna 48 miljoen euro toe tot bijna 300 miljoen. Dat is dus dik 19 procent meer, meldt de Stichting Farmaceutische Kengetallen (SFK) in het Pharmaceutisch Weekblad.

2 dagen geleden
GGD-medewerkers krijgen 'nare berichten' over Lentekriebelweek

UTRECHT (ANP) - GGD-medewerkers krijgen deze week "nare berichten" over de Week van de Lentekriebels, laat een woordvoerster van de koepelorganisatie GGD GHOR Nederland weten. Of er ook medewerkers bedreigd worden kan ze niet direct zeggen.

2 dagen geleden
Coronazalen van ziekenhuizen lopen snel leeg

ZEIST (ANP) - Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen daalt steeds sneller. In de afgelopen dag zijn netto 92 bedden vrijgekomen. Dat is de grootste daling sinds 11 januari. In totaal behandelen de ziekenhuizen nu 714 mensen die positief getest zijn op het coronavirus. Dat is het laagste aantal sinds 27 februari, bijna een maand geleden.

2 dagen geleden