Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zorgminister Kuipers stopt om nieuwe baan in het buitenland

Zorgminister Kuipers stopt om nieuwe baan in het buitenland

DEN HAAG (ANP) - Demissionair zorgminister Ernst Kuipers heeft ontslag genomen. Dat meldt hij in een brief. Hij verlaat voortijdig het kabinet omdat "ik een functie in het buitenland ga vervullen waaraan een bepaalde ingangstermijn is gekoppeld. Daarover kan ik helaas later pas meer duidelijkheid geven", aldus de bewindsman.

Voorlopig neemt minister voor Langdurige Zorg Conny Helder (VVD) zijn taken over.

Kuipers is de derde D66-bewindspersoon die in korte tijd het kabinet verlaat. Eind vorig jaar kondigde Sigrid Kaag haar vertrek aan als minister van Financiën omdat ze voor de Verenigde Naties de wederopbouw van Gaza gaat coördineren. Eerder stopte Gunay Uslu als staatssecretaris voor Cultuur en Media om de reisorganisatie Corendon te leiden.

Reactie Rutte

"Ik dank hem voor de fijne samenwerking en voor zijn grote inzet voor de zorgsector in de afgelopen jaren en ik wens hem alle succes voor de toekomst", zegt Mark Rutte op het sociale medium X over het vertrek van Kuipers.

De demissionair premier bevestigt ook de eerder uitgelekte berichten dat Steven van Weyenberg stopt als staatssecretaris voor Cultuur en Media om minister van Financiën te worden en dat Fleur Gräper (beiden D66) in zijn plaats komt.

Partijgenoot Jetten

"Mede door jouw ambitieuze agenda zijn stappen gezet naar betere patiëntenzorg en gaan professionals weer met meer plezier naar hun werk", twittert D66-leider Rob Jetten na het bericht dat zijn partijgenoot ermee stopt.

Toen Kuipers op de dag af twee jaar geleden begon als minister was hij voor veel mensen al een bekend gezicht. Tijdens de coronapandemie verscheen hij namelijk regelmatig in de media omdat hij vanuit het Erasmus Medisch Centrum coördineerde dat patiënten werden overgeplaatst, om te voorkomen dat ziekenhuizen overvol raakten. Voor het eerst in jaren stond het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport weer onder leiding van een arts.

Kinderhartcentra

Een hoofdpijndossier waar Kuipers veel uren in heeft gestoken is de sluiting van kinderhartcentra. De minister wil de afdelingen Amsterdam-Leiden en Utrecht sluiten en de zorg concentreren in Rotterdam en Groningen. Dit stuitte op veel weerstand bij ziekenhuizen en ouders. De kinderhartcentra die dreigen te worden opgegeven, zijn naar ondertussen naar de rechter gestapt en wachten op een uitspraak.

De vertrekkend minister zegt trots te zijn op het Integraal Zorgakkoord (IZA) dat hij heeft afgesloten met onder meer ziekenhuizen. Dit akkoord moet de zorg goed, toegankelijk en betaalbaar houden.

Meer uit Gezond

Inspectie ontkent verbod op PowNed-docu over afslankmiddel

DEN HAAG (ANP) - De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) ontkent PowNed te hebben verboden om woensdagavond een documentaire over een populair afslankmiddel uit te zenden op NPO 3, zoals de omroep beweert. Tussen PowNed en de inspectie is wel een gesprek geweest over PowNed of View: De Prikpen. Maar het bericht dat de omroep een dwangsom van minimaal 150.000 euro is opgelegd als de docu toch wordt uitgezonden, is volgens de IGJ niet waar. Dat spreekt PowNed-baas Dominique Weesie weer tegen.

1 uur geleden
Verpleegkundigen sluiten zich aan bij stil protest geweld

UTRECHT (ANP) - De beroepsvereniging van verzorgenden en verpleegkundigen, V&VN, sluit zich aan bij de protestactie van zorgverleners tegen geweld. Zij willen donderdag om 14.00 uur twee minuten lang het werk stilleggen. Aanleiding is de dodelijke steekpartij onlangs in een ggz-instelling in Heerlen. Beroepsvereniging NU'91 had opgeroepen tot de werkonderbreking.

4 uur geleden
Nieuwe zorgaanbieders moeten van IGJ beter omgaan met medicatie

DEN HAAG (ANP) - Een groot deel van de zorgverleners die net zijn begonnen in de gehandicaptenzorg, heeft volgens de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) "nog niet alles op orde om goede en veilige zorg te verlenen". Vooral de omgang met medicijnen van cliënten moet volgens de toezichthouder beter: driekwart van de zzp'ers en instellingen die vorig jaar begonnen doet dat nog niet zoals het zou moeten. "Terwijl fouten daarbij over het algemeen snel en eenvoudig zijn te voorkomen door de regels over medicatieveiligheid te volgen."

8 uur geleden
Bouw ziekenhuis Almelo duurt twintig jaar

ALMELO (ANP) - Almelo krijgt een nieuw ziekenhuis op de plek waar het huidige ziekenhuis staat. De nieuwbouw gebeurt in fases, zodat de zorg gewoon kan doorgaan. Het hele project duurt daardoor twintig jaar.

1 dag geleden
NU'91 wil dat zorgmedewerkers werk stilleggen na geweld

NIEUWEGEIN (ANP) - NU'91, een beroepsorganisatie voor mensen die in de zorg werken, roept haar achterban op om donderdag om 14.00 uur het werk twee minuten lang neer te leggen. Aanleiding is een dodelijke steekpartij eerder deze maand bij een instelling voor geestelijke gezondheidszorg in Heerlen.

1 dag geleden
Te weinig doses blauwtongvaccin tot eind mei, meldt LTO

DEN HAAG (ANP) - De doses vaccin tegen het blauwtongvirus voor schapen en runderen die in mei komen, zijn niet genoeg voor alle dieren, meldt LTO zaterdag. Begin mei komen de eerste miljoen doses in Nederland en twee weken later nog een miljoen, maakte demissionair landbouwminister Piet Adema vrijdag bekend. Dit betekent volgens de Land- en Tuinbouworganisatie dat niet alle schapen en runderen meteen ingeënt kunnen worden en dat er tot eind mei schaarste is.

3 dagen geleden
WSJ: regering VS ziet voorlopig af van verbod mentholsigaretten

WASHINGTON (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Amerikaanse regering ziet voorlopig af van een plan om een verbod op te leggen op mentholsigaretten. Dat meldt The Wall Street Journal op basis van bronnen. Naar verluidt wil de regering van president Joe Biden in dit verkiezingsjaar voorkomen dat met dat verbod woede wordt opgewekt bij met name zwarte kiezers. Mentholsigaretten zijn namelijk erg populair bij de zwarte bevolking in de Verenigde Staten.

4 dagen geleden