Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zorgminister Kuipers: gat door wegvallen coronawet is 'ongemak'

Zorgminister Kuipers: gat door wegvallen coronawet is 'ongemak'

DEN HAAG (ANP) - Minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid vindt het nu ontstane gat tussen de weggestemde tijdelijke coronawet en de invoering van de herziene Wet publieke gezondheid (Wpg) "echt een ongemak". Het kabinet heeft nu geen wettelijke basis meer om beperkende maatregelen op te leggen als het coronavirus weer oplaait.

De minister zei dit voorafgaand aan de stemming in de Eerste Kamer over de vijfde verlenging van de tijdelijke coronawet. Kuipers deed daarmee nog een laatste, vergeefse, poging om een meerderheid van de senaat alsnog te bewegen voor de vijfde verlenging te stemmen en daarmee geen gat te laten ontstaan.

Alleen de coalitiepartijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie stemden voor. De overige fracties, die samen een meerderheid in de senaat vormen, stemden tegen.

Deskundigen

Die herziene wet dient Kuipers eind augustus in bij de Tweede Kamer. Vanaf begin juni wordt het wetsvoorstel aan deskundigen voorgelegd. Pas eind dit jaar, na instemming door Tweede en Eerste Kamer, wordt de nieuwe wet van kracht. En pas dan heeft het kabinet weer een juridische grondslag om beperkende maatregelen te verplichten zoals een mondkapjesplicht.

Nu het gat is ontstaan, gaat Kuipers bekijken of hij de wet sneller kan indienen, zodat beide Kamers de wetswijziging sneller kunnen behandelen. Dit gaat mogelijk ten koste van de consultatieronde.

Noodverordeningen

"Als de nood aan de man is" en beperkende maatregelen echt nodig zijn, zal Kuipers teruggrijpen naar noodverordeningen zolang er sprake is van het gat, zei de minister.

De PVV wil niet dat de mogelijkheid tot het verplichten van een coronatoegangsbewijs in de herziene Wpg wordt opgenomen. Over een motie die de PVV daartoe indiende, wordt volgende week gestemd.

Meer uit Binnenland

Explosie bij Surinaams geldwisselkantoor in Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Bij een Surinaams geldwisselkantoor aan de West-Kruiskade in Rotterdam is zondag om 05.00 uur een explosie geweest. Eerder in de week gingen bij drie vestigingen van dit bedrijf Suri-Change in Amsterdam eveneens explosieven af.

3 uur geleden
Man ligt vijf maanden dood in flat in Den Bosch

DEN BOSCH (ANP) - De politie heeft zaterdagmorgen een dode man gevonden in zijn flatwoning in Den Bosch. Hij blijkt ruim vijf maanden geleden te zijn overleden aan een natuurlijke dood, meldt de politie op Facebook. "Niemand verdient het om zo lang onopgemerkt te blijven", aldus de politie die mensen oproept zijn of haar buren soms in de gaten te houden. "Sociale controle is belangrijk. Zeker bij oudere mensen of mensen die zich als kluizenaar gedragen."

9 uur geleden
Gewonde door brand in portiekflat in Hilversum

HILVERSUM (ANP) - In een portiekflat in Hilversum heeft zaterdagavond brand gewoed. De brandweer heeft rond 22.30 uur een man uit de woning aan de Admiraal de Ruyterlaan gehaald waarin de brand woedde. Hij is naar het ziekenhuis vervoerd, laat een woordvoerder van de veiligheidsregio weten. Het slachtoffer was volgens hem wel aanspreekbaar.

9 uur geleden
Man probeert mobieltje uit water te halen en verdrinkt

ROERMOND (ANP) - In een plas bij de Maas in Roermond is zaterdagavond een 41-jarige man verdronken. De man dook een in het water gevallen mobieltje achterna en kwam lange tijd niet meer boven water. Nadat de gealarmeerde brandweer hem uit het water had gehaald, werd hij gereanimeerd, maar dat was tevergeefs, zei een woordvoerder van de brandweer.

12 uur geleden
Carice van Houten weer thuis na aanhouding klimaatdemonstratie

DEN HAAG (ANP) - Carice van Houten is weer thuis nadat ze eerder zaterdag werd aangehouden bij de klimaatdemonstratie op de A12 in Den Haag van Extinction Rebellion. Dat meldt haar agent.

14 uur geleden
Van Zanen: demonstratierecht niet zelfde als recht overtreden wet

DEN HAAG (ANP) - Hoewel het Openbaar Ministerie de meeste aangehouden actievoerders bij een blokkade van Extinction Rebellion op de A12 niet zal vervolgen, benadrukt de burgemeester van Den Haag zaterdag wel dat het recht om te demonstreren niet hetzelfde is als het recht om de wet te overtreden.

15 uur geleden
Bijna 1580 klimaatactivisten opgepakt op A12, 40 vervolgd

DEN HAAG (ANP) - Bij de blokkade van Extinction Rebellion zijn 1579 klimaatactivisten aangehouden op de A12, meldt de politie zaterdagavond. De meeste demonstranten zijn weer op vrije voeten en worden niet vervolgd.

15 uur geleden