Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zorgmedewerkers leggen twee minuten werk neer om geweld

Zorgmedewerkers leggen twee minuten werk neer om geweld

DEN HAAG (ANP) - Zorgmedewerkers leggen donderdag om 14.00 uur twee minuten hun werk neer uit protest tegen geweld. Ze zijn dan stil en herdenken een medewerkster van een ggz-instelling in Heerlen, die vorige maand werd doodgestoken tijdens haar werk.

NU'91, een beroepsorganisatie voor mensen die in de zorg werken, had haar achterban opgeroepen tot het stille protest om aandacht te vragen "voor de toenemende agressie richting zorgverleners". Voorzitter Femke Merel van Kooten wil dat er meer maatregelen worden genomen om zorgmedewerkers te beschermen. "Hoeveel slachtoffers moeten er nog vallen?" vraagt ze.

De werkgevers, verenigd in branchevereniging de Nederlandse ggz, steunen het protest. "Geweld in de samenleving neemt toe en dat zien we ook bij instellingen in de geestelijke gezondheidszorg. Wij kunnen en zullen geweld tegen hulpverleners nooit accepteren", meldt de koepel. Ook de beroepsvereniging van verzorgenden en verpleegkundigen, V&VN, sluit zich aan bij het protest.

De doodgestoken vrouw (39) werkte bij de Limburgse ggz-instelling Mondriaan. Ze werd op 15 april neergestoken en overleed op 23 april aan haar verwondingen. Een 29-jarige vrouw is gearresteerd. Het slachtoffer had de verdachte in het verleden behandeld.

Mondriaan zelf doet ook mee aan het protest. "We eren Melanie door op 2 mei om 14.00 uur twee minuten stilte in acht te nemen. En door te blijven streven naar een wereld waarin liefde, zorg en mededogen altijd overwinnen." Ook andere zorginstellingen, zoals Lionarons en Care+ in Limburg en Pro Persona in Gelderland en Utrecht, onderbreken het werk.

Begin vorig jaar werd een 26-jarige begeleidster van een jeugdzorgcentrum in Emmen op haar werk doodgestoken. Een jongere die er werd behandeld, wilde met zijn vrienden de kluis leegroven. Een cliënt van een ggz-instelling in Poortugaal mishandelde vorig jaar drie verpleegkundigen tijdens zijn behandeling.

Meer uit Binnenland

Armoedefonds: organisaties zien stijging hulpvragen

ROSMALEN (ANP) - Veel organisaties die hulp bieden bij armoede krijgen meer hulpvragen, meldt het Armoedefonds op basis van eigen onderzoek. Van de 477 ondervraagde organisaties zag de helft (51 procent) in het afgelopen half jaar een stijging van het aantal hulpverzoeken.

29 minuten geleden
Studentenbond verbijsterd door plannen voor langstudeerboete

UTRECHT (ANP) - Studenten zijn verbijsterd dat in het coalitieakkoord staat dat er vanaf 2026 een langstudeerboete van 3000 euro per jaar komt, zegt Elisa Weehuizen, voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb). De boete geldt voor studenten die meer dan een jaar uitlopen met hun bachelor- of masteropleiding. De studentenbond wil actievoeren.

3 uur geleden
Rechtbank behandelt zaak over rellende Eritreeërs in Den Haag

DEN HAAG (ANP) - Een groep Eritreeërs staat vrijdag terecht voor de rellen rond zalencentrum Opera in Den Haag op 17 februari. De verdachten worden beschuldigd van openlijk geweld en in sommige gevallen ook opruiing.

4 uur geleden
Gebouwen Erasmus Universiteit gaan weer open

ROTTERDAM (ANP) - De gebouwen van de Erasmus Universiteit in Rotterdam gaan vrijdag weer open. Donderdag bleven de gebouwen van de Rotterdamse universiteit dicht door een aangekondigde pro-Palestinademonstratie. De betoging werd op het laatste moment afgelast en verplaatst naar het stationsplein van Rotterdam Centraal.

4 uur geleden
Plasterk biedt Omtzigt excuses aan in open brief

DEN HAAG (ANP) - In een open brief in De Telegraaf biedt de voormalige informateur en beoogd premier Ronald Plasterk NSC-leider Pieter Omtzigt zijn excuses aan over hun eerdere aanvaring in de formatie.

7 uur geleden
Aandeel gelovigen in tien jaar tijd gedaald tot 42 procent

DEN HAAG (ANP) - De groep Nederlanders die een religie aanhangt, is in tien jaar tijd gedaald van 53 naar 42 procent. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), dat al sinds 1849 mensen naar hun religie vraagt, zijn tegenwoordig 75-plussers het vaakst gelovig.

8 uur geleden
Tienduizenden jonge vrouwen in 2023 gestalkt, weinig aangiftes

DEN HAAG (ANP) - Tienduizenden jonge vrouwen waren vorig jaar slachtoffer van stalking. Zij zijn langere tijd lastiggevallen, bespioneerd of bestookt met ongewenste appjes of mailtjes. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), dat dit met een enquête onderzocht, zijn partners of ex-partners vaak de dader. Slechts een klein deel van de vrouwen doet aangifte bij de politie.

8 uur geleden