Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zorgen over toestand van afgezette president Niger

Zorgen over toestand van afgezette president Niger

BRUSSEL (ANP/RTR) - Volker Türk, de Hoge Commissaris van de Verenigde Naties voor de Mensenrechten, en EU-buitenlandchef Josep Borrell hebben vrijdag hun zorgen geuit over de verslechterende omstandigheden waarin de afgezette Nigerese president Mohamed Bazoum met zijn vrouw en zoon verkeren. Borrel en Türk zeiden dat Bazoum en zijn gezin zijn verstoken van elektriciteit en medische zorg.

"Bovendien hebben ze geen water tot hun beschikking, terwijl de temperaturen in Niger hoog zijn", aldus Türk in een verklaring. De VN-functionaris zei dat degenen die verantwoordelijk zijn voor het vasthouden van de president en zijn gezin de mensenrechten van de gevangenen moeten respecteren.

Borrell riep op tot de "onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating" van Bazoum. "President Bazoum heeft zijn leven gewijd aan het verbeteren van het dagelijks leven van de Nigerese bevolking. Er is geen rechtvaardiging voor een dergelijke behandeling", schrijft de EU-buitenlandchef op X, voorheen Twitter.

Dagelijks contact

Zazia Bazoum, dochter van de afgezette president, zei tegen de Britse krant The Guardian dat ze bijna dagelijks contact heeft met haar vader, moeder en broer. Ze zei dat haar familie in het donker zit en het moet doen met rijst en pasta. Zazia Bazoum was in Frankrijk toen haar vader werd afgezet.

Bazoum werd 26 juli afgezet door een militaire junta. Sindsdien zou hij worden vastgehouden in het complex van het presidentieel paleis. Donderdag zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken dat de VS de junta verantwoordelijk houden voor de veiligheid van Bazoum en zijn familie. De president van ECOWAS-lidstaat Ivoorkust Alassane Ouattara noemde de gevangenschap van Bazoum "een terroristische daad".

Het West-Afrikaanse samenwerkingsverband ECOWAS kondigde donderdag aan dat troepen in paraatheid worden gebracht voor een mogelijk ingrijpen in Niger, maar maakte ook duidelijk dat de voorkeur uitgaat naar een dialoog met de junta.

Meer uit Buitenland

Politico: Netanyahu wil Trump zien in VS

WASHINGTON (ANP) - De Israëlische president Benjamin Netanyahu wil tijdens zijn bezoek aan de Verenigde Staten deze week ook de Amerikaanse oud-president Donald Trump spreken. Dat meldt Politico op basis van bronnen, die zeggen dat medewerkers van Netanyahu hierover contact hebben met het team van Trump.

20 minuten geleden
Hoofd Secret Service biedt Trump excuses aan om aanslag

WASHINGTON (ANP) - Het hoofd van de Amerikaanse Secret Service, Kimberly Cheatle, heeft haar excuses aangeboden aan oud-president Donald Trump na de mislukte moordaanslag op hem tijdens een verkiezingsbijeenkomst in Pennsylvania. Dit zei Cheatle tijdens haar ondervraging in het Huis van Afgevaardigden door de commissie die toezicht houdt op de geheime dienst.

1 uur geleden
Macron vindt dat Biden moed toont met terugtrekking

PARIJS (ANP/AFP) - De Franse president Emmanuel Macron vindt dat de Amerikaanse president Joe Biden "moed en plichtsbesef" heeft getoond door uit de verkiezingsrace te stappen. Dat heeft hij geschreven in een brief aan zijn Amerikaanse ambtgenoot. Het Élysée heeft delen van de brief gepubliceerd.

1 uur geleden
Pelosi steunt Harris als nieuwe presidentskandidaat

WASHINGTON (ANP) - De prominente Democraat Nancy Pelosi steunt vicepresident Kamala Harris in haar poging de nieuwe presidentskandidaat te worden. "Ik heb er het volste vertrouwen in dat zij ons in november naar de overwinning zal leiden", aldus de oud-voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden.

2 uur geleden
Volgende EU-buitenlandvergadering in Brussel, niet in Boedapest

BRUSSEL (ANP) - EU-buitenlandchef Josep Borrell plant de volgende vergadering van de EU-ministers van Buitenlandse Zaken in augustus in Brussel. Daarmee haalt hij een streep door een geplande vergadering van Hongarije in Boedapest. Dat heeft Borrell aangekondigd na afloop van de EU-buitenlandvergadering van maandag.

2 uur geleden
Harris prijst Biden in eerste optreden na verkiezingsexit

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse vicepresident Kamala Harris heeft president Joe Biden geroemd om zijn nalatenschap, in haar eerste publieke optreden sinds Biden zondag bekendmaakte niet langer mee te doen aan de verkiezingen. "Zijn nalatenschap van prestaties is ongeëvenaard in de moderne geschiedenis", zei ze.

3 uur geleden
Pence over terugtrekking Biden: juiste beslissing

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse oud-vicepresident Mike Pence zegt dat Joe Biden "de juiste beslissing" voor de Verenigde Staten heeft genomen door zich terug te trekken uit de verkiezingsrace. Daarmee heeft hij de belangen van het land boven die van zichzelf gesteld, aldus de Republikein op X.

4 uur geleden