Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zorgen over renteverhogingen blijven Wall Street bezighouden

Zorgen over renteverhogingen blijven Wall Street bezighouden

NEW YORK (ANP) - Wall Street is vrijdag met verliezen het weekend in gegaan. Een minder sterke banenaanwas in december heeft de rentevrees bij Amerikaanse beleggers niet weggenomen. Hun zorgen over een snelle verhoging van de rente door de Amerikaanse Federal Reserve drukten op de laatste dag van de handelsweek opnieuw op het sentiment.

In het banenrapport dat de Amerikaanse overheid naar buiten bracht was niet alleen sprake van zwakkere banengroei. Er stond ook dat de werkloosheid in de Verenigde Staten flink is gedaald. "Amerika is weer aan het werk", concludeerde president Joe Biden in een reactie op de cijfers. Dit zijn juist goede tekenen voor de arbeidsmarkt, en dat maakt het voor de centrale bank gemakkelijker om de rente te gaan verhogen. Dat laatste is iets wat beleggers liever niet zien gebeuren.

De rentevrees bij beleggers werd eerder deze week al aangewakkerd. Uit de notulen van de beleidsvergadering half december bleek woensdag namelijk dat de Fed sneller dan verwacht bereid is de rente te verhogen.

Weekverlies

De Dow-Jonesindex sloot vrijdag een fractie lager op 36.231,66 punten. De brede S&P 500 zakte 0,4 procent tot 4677,03 punten en techgraadmeter Nasdaq leverde 1 procent in op 14.935,90 punten. Voor de Nasdaq was deze week met een weekverlies van 4,5 procent de slechte week sinds februari vorig jaar.

Bij de bedrijven trok Gamestop de aandacht door een koerswinst van meer dan 7 procent. Volgens zakenkrant The Wall Street Journal wil de verkoper van computerspellen een divisie lanceren om samenwerkingen aan te gaan op het gebied van cryptomunten en zogeheten NFT's verkopen. Gamestop kreeg begin vorig jaar bekendheid doordat kleine beleggers de strijd aangingen met grote hedgefondsen om het bedrijf van de ondergang te redden. Ook nu is het nog steeds een beweeglijk aandeel.

Sonos

Sonos eindigde na een sterke opening toch met een verlies van 0,7 procent. De Amerikaanse handelscommissie heeft vastgesteld dat Google inbreuk heeft gemaakt op patenten van de fabrikant van luidsprekers. Google moet daarom de import staken van diverse producten die het bedrijf buiten de Verenigde Staten laat vervaardigen. Google-moederbedrijf Alphabet leverde 0,5 procent in.

De euro was 1,1359 dollar waard, tegen 1,1351 bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,6 procent minder op 78,96 dollar. Brentolie werd 0,2 procent minder waard op 81,81 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Van Rij: aandeleninkopen drogen op als ze worden belast

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Marnix van Rij (Belastingen) denkt niet dat het belasten van aandeleninkopen door beursgenoteerde ondernemingen de staatskas veel zal opleveren. Hij verwacht dat bedrijven andere manieren zullen zoeken om geld terug te geven aan hun aandeelhouders, als het huidige fiscale voordeel op deze vorm komt te vervallen.

25 minuten geleden
FNV: pervers financieel spel over ruggen medewerkers Big Bazar

UTRECHT (ANP) - De eigenaren van Big Bazar en moederbedrijf Mirage Retail Group spelen een pervers financieel spel ten koste van de medewerkers, zegt FNV-bestuurster Linda Vermeulen nadat Big Bazar dinsdag failliet is verklaard. De ongeveer 1300 medewerkers van de koopjesketen zijn daarmee waarschijnlijk hun baan kwijt.

1 uur geleden
Tesla omlaag op Wall Street na nieuws Europese Commissie

NEW YORK (ANP) - Tesla hoorde dinsdag bij de verliezers op de Amerikaanse beurzen. Beleggers verwerkten nieuws dat de Europese Commissie, naast Chinese autofabrikanten, ook wil onderzoeken in hoeverre Tesla en Europese automakers oneerlijke subsidies ontvangen in de elektrische auto-industrie in China.

1 uur geleden
Britse waterbedrijven moeten klanten 114 miljoen pond terugbetalen

LONDEN (ANP/RTR) - Verschillende waterbedrijven in het Verenigd Koninkrijk moeten hun klanten 114 miljoen pond (omgerekend 131 miljoen euro) terugbetalen. De bedrijven uit Engeland en Wales hebben bepaalde doelstellingen niet gehaald, meldt toezichthouder Ofwat dinsdag. De terugbetaling zal met de waterrekeningen van volgend jaar worden verrekend.

3 uur geleden
Touroperator Vacansoleil op rand van faillissement

EINDHOVEN (ANP) - Touroperator Vacansoleil verkeert in grote financiƫle moeilijkheden. De aanbieder van campingvakanties heeft uitstel van betaling aangevraagd, wat vaak een voorbode is van faillissement.

3 uur geleden
Prijsstijgingen landbouwproducten in EU zwakken af

LUXEMBURG (ANP) - De prijzen van landbouwproducten in de Europese Unie zijn in het tweede kwartaal van dit jaar veel minder sterk gestegen. De wereldmarkt komt tot bedaren na de scherpe prijsstijgingen van de afgelopen tijd, maakt het Europese statistiekbureau Eurostat op uit de cijfers.

4 uur geleden
Reuters: Fransen beoordelen update om stralingsprobleem iPhone 12

PARIJS (ANP) - De Franse overheid beoordeelt een software-update voor de iPhone 12 die Apple beschikbaar stelt, meldt persbureau Reuters op basis van een ingewijde. Onlangs stelde een toezichthouder in Frankrijk vast dat de elektromagnetische straling van dit type smartphone te hoog is, waarna een tijdelijk verkoopverbod inging. De update die nu bij het ministerie voor Digitale Zaken voorligt, moet dit probleem verhelpen.

4 uur geleden