Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zorgen over Omikron-variant houden beurshandel in de greep

Zorgen over Omikron-variant houden beurshandel in de greep

AMSTERDAM (ANP) - De beurshandel op het Damrak blijft dinsdag in de greep van de zorgen over de nieuwe coronavariant Omikron. Na het voorzichtige herstel van een dag eerder lijken beleggers hun aandelen weer van de hand te doen door de vrees dat de bestaande vaccins minder goed werken tegen de Omikron-variant.

De negatieve stemming volgt op uitlatingen van topman Stéphane Bancel van de Amerikaanse farmaceut en vaccinmaker Moderna. Bancel zei tegen de Britse zakenkrant Financial Times dat hij verwacht dat de huidige vaccins minder effectief zijn tegen de nieuwe coronavariant. Ook verklaarde hij dat het mogelijk maanden kan duren om een nieuw vaccin, die wel goed werkt tegen de variant, te ontwikkelen en te produceren.

De AEX-index op Beursplein 5 lijkt op basis van de openingsindicatoren ruim 1 procent lager te beginnen aan de laatste dag van november. Ook elders in Europa zullen de beurzen naar verwachting met flinke verliezen openen. De futures voor de beurzen in New York wijzen momenteel ook op stevige openingsverliezen voor Wall Street.

SBM Offschore

In de Aziatische regio gingen de belangrijkste aandelenmarkten dinsdag overwegend omlaag. In Tokio sloot de Nikkei opnieuw 1,6 procent lager en de Hang Seng-index in Hongkong noteerde tussentijds dik 2 procent in de min. De beursgraadmeter in Shanghai hield het verlies beperkt tot 0,1 procent, mede dankzij een onverwachte groei van de bedrijvigheid in de Chinese industrie in november na een krimp in oktober.

Bij de bedrijven meldde SBM Offshore een definitief contract te hebben getekend met Braziliaanse Petrobras voor het gebruik van het opslag- en productieschip Alexandre de Gusmão. In augustus werd al een intentieverklaring gesloten. Het contract heeft een looptijd van 22,5 jaar. Het schip zal door Petrobras worden ingezet op het Mero-olieveld in het Santos Basin, ongeveer 160 kilometer voor de kust van Arraial do Cabo in de staat Rio de Janeiro.

Fastned

Fastned liet weten zijn eerste vier snellaadstations voor elektrische auto's in Frankrijk te hebben geopend. Daarmee voegt het snellaadbedrijf een zesde land toe aan zijn Europese netwerk. De komende weken opent Fastned nog eens vijf extra laadstations in Frankrijk.

De euro was 1,1323 dollar waard, tegen 1,1262 dollar een dag eerder. De olieprijzen gingen opnieuw omlaag na de opleving op maandag. Een vat Amerikaanse olie werd 3,3 procent goedkoper op 67,74 dollar. Een vat Brentolie zakte 3,6 procent in prijs tot 70,83 dollar.

Meer uit Financieel

Griekenland eindelijk van financieel strafbankje

ATHENE/BRUSSEL (ANP) - Griekenland is na twaalf jaar eindelijk af van het strenge toezicht van de eurozone op zijn financiën. Het is volgens de eurolanden voldoende opgekrabbeld van de financiële crisis om weer zelf over de schatkist te waken.

3 uur geleden
Oliebedrijf Occidental hoger op rood Wall Street

NEW YORK (ANP) - Oliebedrijf Occidental Petroleum is vrijdag bijna 10 procent meer waard geworden op een negatief gestemd Wall Street. Dat gebeurde nadat investeerder Berkshire Hathaway van 'superbelegger' Warren Buffett toestemming had gekregen van Amerikaanse toezichthouders om maximaal de helft van de aandelen in Occidental te kopen. Berkshire Hathaway investeert al enkele jaren in het oliebedrijf en heeft nu ruim een vijfde van het bedrijf in handen.

9 uur geleden
Reuters: Musk wil concurrent start-up hersenimplantaten overnemen

SAN FRANCISCO (ANP) - Miljardair Elon Musk heeft een concurrent van zijn eigen start-up Neuralink benaderd om die over te nemen. Dat meldt persbureau Reuters op basis van ingewijden. Synchron houdt zich net als Neuralink bezig met hersenimplantaten waarmee mensen computers kunnen aansturen. Dat bedrijf zou echter dichter bij een goedkeuring van de Amerikaanse medische toezichthouder FDA zijn om zijn producten echt bij patiëntern te kunnen laten implanteren.

9 uur geleden
Veel vraag naar Lamborghini's, nu bestelde bolide komt begin 2024

SANT'AGATA BOLOGNESE (ANP/BLOOMBERG) - Sportwagenmerk Lamborghini is zo populair dat de hele productiecapaciteit voor volgend jaar al besteld is. Dat betekent dat iemand die nu bijvoorbeeld een sportwagen van het type Aventador of Huracán of een Urus-SUV bestelt, die bolide pas op zijn vroegst begin 2024 krijgt.

11 uur geleden
Gazprom stopt gastoevoer Nord Stream opnieuw vanwege onderhoud

SINT-PETERSBURG (ANP/AFP) - Gazprom legt eind deze maand de gastoevoer via de Nord Stream-pijplijn opnieuw voor drie dagen stil. Het Russische staatsgasbedrijf geeft onderhoud van de pijplijn als reden aan. De sluiting staat van 31 augustus tot en met 2 september gepland. De stap zal opnieuw tot zorgen leiden of Gazprom na het onderhoud weer gas gaat leveren.

12 uur geleden
Forse stijging moederbedrijf Thuisbezorgd helpt AEX niet aan plus

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX-index is vrijdag met een verliesbeurt de week uitgegaan. Alle aandacht op het Damrak ging uit naar maaltijdbezorger Just Eat Takeaway, dat na de verkoop van zijn belang in de Braziliaanse branchegenoot iFood ruim een kwart aan waarde won. Het moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl ontvangt tot 1,8 miljard euro van techinvesteerder Prosus. Dat bedrijf, dat 1,3 procent daalde, had de rest van iFood al in handen en wordt dus de enige eigenaar.

13 uur geleden
Brancheorganisaties goede doelen teleurgesteld over stap ING

AMSTERDAM (ANP) - Brancheorganisaties voor goede doelen zijn "zeer teleurgesteld" over de aankondiging van ING om tot het einde van dit jaar geen stichtingen en verenigingen meer te accepteren die een rekening willen openen. De Samenwerkende Brancheorganisaties Filantropie (SBF) benadrukt de belangrijke rol die goede doelen hebben en roept ING dan ook op "zo spoedig mogelijk op dit besluit terug te komen".

14 uur geleden