Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zorgen over energiecrisis zetten Heineken lager op beurs

Zorgen over energiecrisis zetten Heineken lager op beurs

AMSTERDAM (ANP) - Heineken was donderdag de grote verliezer bij de hoofdfondsen op de Amsterdamse aandelenbeurs. De aandelen van de bierbrouwer werden 3,3 procent minder waard. Beleggers maken zich zorgen over de invloed van de energiecrisis op brouwers en makers van andere drankjes. Ook Europese branchegenoten als Unibrew, AB InBev, Carlsberg en Britvic verloren tot 3,6 procent.

Heineken zou daarnaast wel voortgang maken bij de overname van het Zuid-Afrikaanse drankenconcern Distell. Volgens de topman van Distell verlopen gesprekken met de Zuid-Afrikaanse overheid voorspoedig.

Techinvesteerder Prosus ging juist flink omhoog. Dat bedrijf profiteerde van een stevige koerswinst van het Chinese internet- en gamesbedrijf Tencent, waarin het een groot belang heeft, en dikte 6,4 procent aan. Uitbater van winkelcentra Unibail-Rodamco-Westfield steeg bijna 4 procent na de verkoop van een winkelcentrum in Californië.

Alfen

Bij de middelgrote bedrijven kreeg Alfen de handen van beleggers op elkaar na de halfjaarresultaten van de laadpalenmaker. Vooral de grote vraag naar laadinfrastructuur voor elektrische auto's leidde tot een veel hogere omzet. Het aandeel werd meer dan 10 procent duurder.

De hoofdindex op Beursplein 5 sloot 0,6 procent hoger op 718,25 punten. De MidKap klom 0,9 procent tot 956,11 punten. De beurs in Londen won 0,2 procent en Parijs daalde 0,1 procent. De DAX in Frankfurt dikte 0,4 procent aan. De Duitse economie liet in het tweede kwartaal toch een bescheiden groei zien. Bij een eerder raming werd nog een stagnatie gemeld.

Shell

Shell steeg 1,2 procent. Het olie- en gasconcern maakte bekend een langjarige overeenkomst te hebben getekend met Energy Transfer voor de afname van vloeibaar gemaakt aardgas van het lng-project Lake Charles in de Verenigde Staten.

De euro naderde gedurende de dag de grens van 1 dollar weer, maar kwam daar net niet aan. De Europese eenheidsmunt noteerde op 0,9963 dollar. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,6 procent minder op 94,31 dollar. Brentolie werd 0,2 procent goedkoper op 100,99 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Drukke beursweek met rentebesluiten Fed en ECB

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers maken zich op voor een drukke beursweek met rentebesluiten van de Amerikaanse Federal Reserve en de Europese Centrale Bank (ECB). De twee banken houden naar verwachting de rente opnieuw onveranderd. Op de financiële markten wordt gespeculeerd dat de rente in de Verenigde Staten en de eurozone komend voorjaar verlaagd zal worden nu de inflatie sterk aan het afzwakken is.

8 uur geleden
Duitse winkelbranche: kerstverkopen vallen nog tegen

BERLIJN (ANP/DPA) - De kerstverkopen bij Duitse winkelketens vallen tot dusver tegen. Dat stelt de Duitse winkelbrancheorganisatie HDE na onderzoek onder meer dan 350 winkelbedrijven. Volgens HDE gaf bijna 60 procent aan teleurgesteld te zijn over de verkopen van afgelopen week.

11 uur geleden
Nieuwe gaspijplijn maakt Servië minder afhankelijk van Rusland

BELGRADO (ANP/RTR/AFP/BLOOMBERG) - Een nieuwe gaspijplijn die zondag is geopend maakt Servië minder afhankelijk van Russisch aardgas. De pijplijn van 170 kilometer loopt van de Servische stad Niš naar de rand van de Bulgaarse hoofdstad Sofia en heeft een jaarlijkse capaciteit van 1,8 miljard kubieke meter. Dat is goed voor 60 procent van de Servische gasbehoefte.

12 uur geleden
IEA: toezeggingen klimaattop over energie-uitstoot onvoldoende

DUBAI (ANP/AFP) - De toezeggingen die tot dusver zijn gedaan op de klimaattop COP28 in Dubai zijn nog onvoldoende om de energie-gerelateerde uitstoot in 2030 voldoende te verlagen om zo de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graad. Dat zegt het Internationaal Energie Agentschap (IEA).

14 uur geleden
Topman chipbedrijf Arm: bezorgd over menselijke controle AI

CAMBRIDGE (ANP) - De topman van het grote Britse chipconcern Arm Holdings maakt zich er zorgen over dat de menselijke controle over kunstmatige intelligentie verloren kan gaan. Dat heeft Rene Haas gezegd in een interview met persbureau Bloomberg. Hij stelt dan ook dat er manieren moeten zijn om AI-systemen uit te kunnen zetten.

15 uur geleden
China wil akkoord over fossiel dat aanvaardbaar is voor iedereen

DUBAI (ANP/AFP/RTR) - China wil dat er op de klimaattop in Dubai een akkoord over fossiele brandstoffen komt dat "aanvaardbaar" is voor iedereen. "We willen allemaal samenwerken om een taal te vinden die de juiste richting geeft voor verdere inspanningen, die zoveel mogelijk inclusiviteit weerspiegelt en die ook aanvaardbaar is voor alle partijen", zei de Chinese klimaatgezant Xie Zhenhua zaterdag.

1 dag geleden
Noors staatsfonds: Tesla moet arbeidsrechten respecteren

OSLO (ANP/RTR) - De Amerikaanse autofabrikant Tesla moet fundamentele arbeidsrechten respecteren, waaronder collectieve onderhandelingen. Dat stelt het Norges Bank Investment Management, 's werelds grootste aandelenbelegger uit Noorwegen met een belang in Tesla.

1 dag geleden