Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zorgen over bedreiging en intimidatie van Joden in Rotterdam

Zorgen over bedreiging en intimidatie van Joden in Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Meerdere partijen in de Rotterdamse gemeenteraad hebben in een brief aan het college van B en W hun zorgen geuit over de in hun ogen toenemende bedreiging en intimidatie van Joden in de stad. Aanleiding voor de brief is een incident waarbij vorige week een jongen met keppel na bezoek aan de synagoge in Blijdorp op weg naar de supermarkt werd uitgescholden en bespuugd.

"Bij andere incidenten werden joodse jongeren uitgescholden en uitgedaagd te vechten. En ons zijn nog diverse andere voorbeelden ter ore gekomen", aldus de fracties van VVD, Leefbaar Rotterdam en de ChristenUnie. "Slachtoffers, in veel van deze gevallen nog kinderen, zijn geschrokken en vragen zich af of zij nog wel alleen over straat kunnen." De voorzitter van de Joodse Gemeente Rotterdam spreekt over "een geest die uit de fles is".

Het intimideren, bedreigen en fysiek belagen van Joden in Rotterdam heeft volgens de fracties "niets te maken met kritiek op Israël, maar is puur en verwerpelijk antisemitisme". De partijen stellen dat "ferme veroordeling van antisemitisme vaak uitblijft en men zich liever verstopt achter clichés en algemeenheden".

De fracties willen van het stadsbestuur weten of dat hun zorgen deelt en of Rotterdam "permanent in contact staat met vertegenwoordigers van de Joodse gemeenschap over hun veiligheid". Ook willen ze weten wie de daders zijn en of de veiligheidsmaatregelen op dit moment afdoende zijn.

Meer uit Binnenland

Musical over leven prinses Beatrix op komst

BEST (ANP) - Productiehuis MediaDome werkt aan een musical over het leven van prinses Beatrix. Voor het stuk wordt een nieuw theater gebouwd in een bestaande hal in het Brabantse Best.

1 uur geleden
Halsema 'beetje gespannen' voor dodenherdenking op Dam

HILVERSUM (ANP) - De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema is "een beetje gespannen" voor de Nationale Dodenherdenking zaterdag op de Dam, liet ze dinsdagavond weten bij Nieuwsuur. Dit jaar gelden extra veiligheidsmaatregelen om spontane protestacties of verstoringen te voorkomen. Mensen moesten zich aanmelden om bij de herdenking op de Dam te zijn; alle 10.000 plekken zijn inmiddels vergeven.

3 uur geleden
Nederlandse vrouw opgepakt voor moordaanslag Spaanse politicus

MADRID (ANP) - Een Nederlandse vrouw is aangehouden voor betrokkenheid bij de moordaanslag op de Spaanse politicus Alejo-Vidal Quadras. Ze is op basis van een Europees arrestatiebevel in Nederland aangehouden, melden Spaanse media. De vrouw wordt onder meer verdacht van het financieren en voorbereiden van de moordaanslag. Een woordvoerder van de Nederlandse politie laat weten niets te zeggen over de aanhouding en verwijst naar de Spaanse politie.

5 uur geleden
Alle 10.000 plekken Nationale Herdenking op Dam vergeven

AMSTERDAM (ANP) - Alle 10.000 plekken voor de Nationale Herdenking op 4 mei op de Dam in Amsterdam zijn vergeven. Iets voor 19.30 uur was het niet meer mogelijk een plek te reserveren.

5 uur geleden
Nijmeegse asielopvang blijft toch opnieuw langer open

NIJMEGEN (ANP) - De asielopvang op voormalig sportpark Winkelsteeg in Nijmegen hoeft ondanks eerdere waarschuwingen van de gemeente toch niet volledig dicht op 1 mei. Dat maakt de gemeente bekend op de middag voor de locatie dicht moeten gaan. "Dat er nog maximaal tweehonderd personen voor maximaal twee weken blijven, vinden wij acceptabel", aldus burgemeester Hubert Bruls in de aankondiging.

8 uur geleden
OM eist zes jaar cel en tbs voor onlinemisbruik minderjarigen

DEN HAAG (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft dinsdag een celstraf van zes jaar en tbs met dwangverpleging geëist tegen een 37-jarige man uit Noordwijk voor onlinemisbruik van achttien minderjarige slachtoffers.

10 uur geleden
3,5 jaar cel voor verkeersruzie met dodelijke afloop in Lith

DEN BOSCH (ANP) - De rechtbank in Den Bosch heeft dinsdag een 71-jarige vrouw 3,5 jaar cel opgelegd voor een fataal afgelopen verkeersruzie in haar woonplaats Lith, op 13 juli 2022. Het incident kostte een 38-jarige Poolse vrouw het leven.

10 uur geleden