Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zorgen om uitbraken in verpleeghuizen

Zorgen om uitbraken in verpleeghuizen

ROTTERDAM/AMSTERDAM (ANP) - De coronabesmettingen in tal van verpleeghuizen maken ook Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, bezorgd. Hij zei dat donderdagmiddag in Rotterdam bij de dagelijkse persbijeenkomst over de intensivecarecijfers.

De "plotselinge uitbraken in veel verpleeghuizen" hebben voor individuele verpleeghuizen grote gevolgen, zegt Kuipers. Mensen worden ernstig ziek, met een aanzienlijk overlijdensrisico. "En dat heeft een desastreuze impact in een verpleeghuis."

Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, zei daarop dat zijn beroepsgroep graag beschermingsmiddelen naar de verpleeghuizen wil sturen als daar behoefte aan is. "En de verpleeghuizen daar waar nodig is als collega's ondersteunen."

Buitenveldert

Ook het Joodse zorgcentrum Beth Shalom in de Amsterdamse wijk Buitenveldert is hard getroffen door het coronavirus. Hier stierven vijftien bewoners en nog eens 22 zijn vermoedelijk besmet. Volgens een woordvoerder van Cordaan, waar Beth Shalom onder valt, zijn twee personen aan de beterende hand. Ook een onbekend aantal medewerkers vertoont verschijnselen, aldus de zegsman. Het verzorgingshuis telt 120 plekken.

Over de oorzaak van de uitbraak, die eind maart ontstond, bestaan alleen vermoedens. Mogelijk is het Poerimfeest dat 10 maart plaatsvond, toen het zorgcentrum nog toegankelijk was voor bezoekers, de oorzaak van de uitbraak, zo schrijft Het Parool. De zegsman kan dit niet bevestigen. "We zijn nu echt bezig de boel draaiende te houden, misschien komt er later een onderzoek. We volgen in elk geval stipt de maatregelen van het kabinet en alles wat het RIVM voorschrijft aan voorzorgsmaatregelen."

Meer uit Gezond

Voorzitter Rode Kruis spreekt van ondraaglijk lijden in Gaza

RAFAH (ANP/AFP) - Het lijden van de bevolking van de Gazastrook is ondraaglijk, zegt de voorzitter van het Internationale Comité van het Rode Kruis (ICRC), Mirjana Spoljaric. Spoljaric is in de Gazastrook aangekomen voor een bezoek aan onder meer lokale afdelingen van het Rode Kruis en het Europese Hospitaal in Khan Younis. De plaats wordt gebombardeerd door de Israëli's.

13 uur geleden
Roche mengt zich met miljardenovername op markt afslankmiddelen

BASEL (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Farmacieconcern Roche neemt het Amerikaanse Carmot Therapeutics over, een ontwikkelaar van middelen tegen obesitas. Het Zwitserse concern legt daar 2,7 miljard dollar voor neer, omgerekend bijna 2,5 miljard euro. Met die overname mengt Roche zich op de snel groeiende markt voor afslankmiddelen.

16 uur geleden
Minister Kuipers: klimaatverandering is een gezondheidscrisis

DUBAI (ANP) - Klimaatverandering is ook een gezondheidscrisis. Die boodschap herhalen gezondheidsministers, onder wie demissionair minister Ernst Kuipers, zondag op de klimaattop in Dubai. Hans Kluge van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) hamerde er ook op in zijn speech op de COP28: "Afgelopen jaar alleen al zijn minstens 62.000 mensen overleden door hittegolven in 35 Europese landen."

1 dag geleden
Republikeinse senatoren vragen Biden om reisverbod China en VS

WASHINGTON (ANP/RTR) - Vijf Republikeinse senatoren roepen de regering-Biden op om een reisverbod tussen de Verenigde Staten en China in te stellen. Volgens de groep senatoren onder leiding van Marco Rubio is dat nodig vanwege de uitbraak van een longziekte in China.

3 dagen geleden
Pfizer stopt met afslankpil na bijwerkingen

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse farmaceut Pfizer stopt met de ontwikkeling van een nieuwe afslankpil door de vele bijwerkingen die proefpersonen ondervonden.

3 dagen geleden
UNICEF: nog steeds meer meisjes getroffen door hiv dan jongens

NEW YORK (ANP) - Meisjes van 10 tot 19 jaar hebben nog altijd twee keer zoveel kans om besmet te raken met hiv als jongens van hun leeftijd. Dat schrijft UNICEF in een nieuw rapport op Wereldaidsdag. Het aantal besmettingen met hiv is in die groep tienermeisjes volgens de kinderrechtenorganisatie sinds 2010 bijna gehalveerd, maar afgelopen jaar raakten nog 98.000 van hen besmet.

3 dagen geleden
Ministerie: 'escape' voor LUMC na wegvallen kinderhartchirurgie

UTRECHT (ANP) - Demissionair minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) heeft een "escape" voor het LUMC om de status van academisch ziekenhuis te behouden als de kinderhartchirurgie daar verdwijnt. Het medisch centrum in Leiden krijgt 2,5 jaar de tijd om nieuwe specialistische kinderzorg uit bijvoorbeeld het Erasmus MC op te bouwen. De advocaat van het ministerie heeft dat donderdag gezegd tijdens een bodemprocedure bij de rechtbank in Utrecht.

4 dagen geleden