Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zorgen om economie drukken op Europese beurzen

Zorgen om economie drukken op Europese beurzen

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen blijven woensdag in de buurt van de slotstanden van een dag eerder. Beleggers maken zich zorgen om de groei van de economie na tegenvallende cijfers over de industriële bedrijvigheid in veel Europese landen. Ook een flinke daling van de Duitse winkelverkopen leidde tot zorgen.

Beleggers zaten al met de hoger dan verwachte inflatie in de eurozone in hun achterhoofd die dinsdag bekend was gemaakt. Die inflatie zorgde er onder meer voor dat Duitse winkels in april ruim 5 procent minder verkochten, terwijl op een min van 0,5 procent was gerekend. Tegelijkertijd groeit de bedrijvigheid in de industrie minder hard en staat er ook een rem op nieuwe orders.

De AEX-index in Amsterdam daalde rond het middaguur door de economische zorgen 0,3 procent tot 710,56 punten. De MidKap ging 0,2 procent omhoog tot 1014,68 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs speelden wat van hun eerdere winst kwijt en stonden tot 0,2 procent in de plus. De FTSE in Londen stond 0,1 procent in het rood.

Winkelvastgoedverhuurder

Bij de grote bedrijven steeg winkelvastgoedverhuurder Unibail-Rodamco-Westfield 1,5 procent. Dataleverancier Wolters Kluwer was met een min van 1,7 procent de grootste daler in de AEX. AkzoNobel steeg 0,7 procent. Het verfbedrijf neemt de Afrikaanse activiteiten van de Japanse branchegenoot Kansai Paint over en breidt daardoor zijn aanwezigheid in zuidelijk en oostelijk Afrika uit.

ABN AMRO steeg 0,1 procent bij de middelgrote bedrijven. De bank gaat klanten die alleen een spaarrekening hebben daar geld voor rekenen, net als branchegenoten SNS en Regiobank.

Navigatiedienstverlener

Navigatiedienstverlener TomTom (plus 1,7 procent) ontslaat vijfhonderd mensen bij het onderdeel dat navigatiekaarten maakt. Dat komt neer op ongeveer een tiende van al het personeel van het bedrijf. De afgelopen tijd heeft TomTom flink geïnvesteerd in een nieuwe manier van kaarten maken op een meer geautomatiseerde wijze.

In het buitenland staat Deutsche Bank (plus 0,7 procent) in de belangstelling. Topman Asoka Wöhrmann van vermogensbeheertak DWS is opgestapt nadat de Duitse justitie dinsdag een inval had gedaan. DWS wordt beschuldigd van 'greenwashing', waarbij investeringen groener of duurzamer worden voorgedaan dan ze daadwerkelijk zijn.

De euro was 1,0725 dollar waard, tegen 1,0733 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 1,7 procent duurder op 116,57 dollar. Brentolie steeg 1,7 procent in prijs naar 117,55 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Aandeelhouders ExxonMobil wijzen massaal klimaatpetities af

HOUSTON (ANP/RTR) - Aandeelhouders van ExxonMobil hebben met een grote meerderheid voorstellen afgewezen om het Amerikaanse olieconcern te dwingen meer te doen aan de klimaataanpak. Geen van de initiatiefvoorstellen, ingediend door het activistische beleggerscollectief Follow This, kreeg meer dan 36 procent van de stemmen.

2 uur geleden
Damrak kleurt rood in aanloop naar stemming schuldendeal VS

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op Beursplein 5 heeft de handelsdag woensdag met een verlies afgesloten. De algehele stemming op de Europese beursvloeren bleef terughoudend. Beleggers zijn vooral benieuwd of het Amerikaanse Congres de pas gesloten deal over de verhoging van het schuldenplafond zal goedkeuren. Vooral binnen de Amerikaanse Republikeinse partij lijkt het verzet toe te nemen tegen de deal, die naar verwachting vannacht in stemming wordt gebracht.

4 uur geleden
VS en EU ijveren voor gedragscode AI-bedrijven

LULEA (ANP/RTR/AFP) - De Verenigde Staten en Europese Unie moeten er bij techbedrijven op aandringen dat ze een gedragscode over kunstmatige intelligentie (AI) gaan volgen, zei Eurocommissaris Margrethe Vestager. De EU werkt weliswaar aan wetgeving die de risico's van baanbrekende technologie moet beperken. Maar de ontwikkelingen gaan zo snel dat bedrijven als OpenAI, Google en Microsoft zichzelf al zouden moeten reguleren om schadelijke maatschappelijke gevolgen van AI tegen te gaan.

4 uur geleden
Nederland dient als eerste EU-land plan voor minimumbelasting in

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet heeft het wetsvoorstel voor een minimumwinstbelasting naar de Tweede Kamer gestuurd. Het voorstel is een uitwerking van internationale afspraken met bijna 140 landen, en Nederland is het eerste EU-land waarin het wetsvoorstel bij het parlement is ingediend.

5 uur geleden
Staatsagent: KLM schond afspraken, gezag overheid geschaad

DEN HAAG (ANP) - Het gezag van de overheid heeft schade opgelopen doordat KLM, tot dusver ongestraft, de voorwaarden voor staatssteun tijdens de coronacrisis schond. Dat schrijft staatsagent Jeroen Kremers, door het kabinet aangewezen om mee te kijken bij KLM zolang het bedrijf overheidssteun genoot, in zijn vijfde en laatste rapport.

5 uur geleden
Wall Street daalt in afwachting stemming over schuldendeal

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York gingen woensdag omlaag. Beleggers namen weinig risico voorafgaand aan de stemming in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden over de onlangs gesloten deal over de verhoging van het schuldenplafond van de overheid. Vooral binnen de Republikeinse partij lijkt het verzet tegen de deal toe te nemen.

6 uur geleden
Duitse spoorvakbond denkt na over nieuwe stakingen

BERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse vakbond voor spoorpersoneel EVG denkt na over nieuwe stakingen vanwege een slepend arbeidsconflict met Deutsche Bahn. EVG wees dinsdagavond een nieuw cao-voorstel van Deutsche Bahn af. Het staatsspoorbedrijf heeft vervolgens op zijn beurt een uitnodiging van de bond voor verdere onderhandelingen afgewezen.

7 uur geleden