Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zorgen om economie China en VS drukken op Europese beurzen

Zorgen om economie China en VS drukken op Europese beurzen

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen zijn maandag met een verliesbeurt aan de handelsweek begonnen. Beleggers maakten zich zorgen om een minder snelle groei van de Chinese economie. Ook waren er zorgen om de Verenigde Staten, waar de industriële productie vorige maand flink tegenviel als gevolg van toeleveringsproblemen van onder meer chips. Philips was op het Damrak een van de sterkste dalers nadat het bedrijf een winstwaarschuwing had gegeven.

Philips had in de afgelopen periode last van problemen in de toeleveringsketen waardoor het zorgtechnologiebedrijf er langer over doet om orders te vervullen. Topman Frans van Houten verwacht dat die problemen ook in het lopende kwartaal aan zullen houden en daarom verlaagde het bedrijf de verwachtingen voor het hele jaar. Het aandeel daalde 3,1 procent.

De AEX-index leverde 0,5 procent in tot 796,74 punten. De MidKap ging 0,4 procent omlaag en kwam op een stand van 1068,39 punten uit. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs daalden tot 0,8 procent.

IMCD

Chemicaliëndistributeur IMCD was met een plus van 0,8 procent de grootste stijger in de AEX. Ook chipbedrijven Besi en ASMI eindigden in het groen met plussen van 0,7 en 0,3 procent. Chipmachineproducent ASML, die later deze week de boeken opent, daalde juist 0,2 procent. Winkelvastgoedfonds Unibail-Rodamco-Westfield verloor 4,5 procent en was daarmee de grootste daler.

Bij de kleinere bedrijven won Vivoryon 1,1 procent. Het biotechbedrijf waarschuwde dat het nog maar tot midden 2022 voldoende geld heeft om de activiteiten voort te kunnen zetten en kondigde aan de eerste documenten te hebben ingediend voor een beursnotering aan de Amerikaanse Nasdaq. Dat moet meer geld opleveren. Andere in Amsterdam genoteerde biotechbedrijven als Galapagos (min 3,8 procent) en Pharming (min 4 procent) daalden stevig.

Chinese economie

De Franse luxegoederenconcerns LVMH, Kering en Hermès verloren tot 2,4 procent. De koersdalingen volgden op berichten dat Beijing middels hogere belastingen de welvaartsverschillen in het land wil aanpakken. Ook viel de groei van de Chinese economie in het derde kwartaal tegen wat bij beleggers zorgen opriep omdat de luxeconcerns een groot deel van hun omzet in China behalen.

De euro was 1,1606 dollar waard, tegen 1,1599 dollar op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,2 procent meer op 82,45 dollar. Brentolie werd 0,2 procent goedkoper op 84,67 dollar per vat.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Financieel

Goede economische cijfers zorgen voor herstel op beurzen Azië

TOKIO (ANP) - De Aziatische beurzen zijn december overwegend positief begonnen. Economische cijfers over de bedrijvigheid van de industrie vielen voor de meeste landen positief uit. Bovendien groeide de export in Zuid-Korea harder dan verwacht en lijkt die op weg naar een recordstand. De Kospi in Seoul reageerde daar sterk op met een winst van 2,2 procent.

12 minuten geleden
Chinese fabrieken werden minder actief in november

BEIJING (ANP/DPA/BLOOMBERG) - De bedrijvigheid in de Chinese industrie is in november afgenomen. De inkoopmanagersindex die door het economische tijdschrift Caixin wordt berekend daalde afgelopen maand duidelijk. De index, waar alles onder de 50 op krimp duidt, kwam uit op een stand van 49,9.

43 minuten geleden
Omzet zakelijke dienstverlening boven niveau van voor corona

DEN HAAG (ANP) - De zakelijke dienstverlening is hersteld van de coronacrisis. In het derde kwartaal steeg de omzet met bijna een vijfde ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Daarmee lagen de opbrengsten in de zakelijke dienstverlening weer boven het niveau van voor de pandemie.

7 uur geleden
ABN AMRO: zorgpremie stijgt opnieuw harder dan zorguitgaven

AMSTERDAM (ANP) - De zorgpremie voor volgend jaar gaat sterker omhoog dan de zorguitgaven, stellen economen van ABN AMRO. Dat is niet voor de eerste keer, want sinds 2014 ging de zorgpremie met 37,5 procent omhoog, terwijl de zorguitgaven met 27,5 procent stegen.

7 uur geleden
Meerderheid heeft met internet verbonden huishoudelijke apparaten

DEN HAAG (ANP) - Nederland loopt in Europa voorop in het gebruik van huishoudelijke apparaten die verbonden zijn met het internet. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) had bijna driekwart van de inwoners van 12 jaar of ouder vorig jaar zo'n apparaat in huis, zoals een thermostaat die kan worden bediend met een app. Een deel van de bevolking maakt zich zorgen over de veiligheid en privacy.

7 uur geleden
Oxfam Novib geeft informatie over leningen ontwikkelingsbank FMO

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse ontwikkelingsbank FMO is niet transparant genoeg is over financieringen en investeringen. Daardoor is het onmogelijk om te controleren of investeringen negatieve gevolgen hebben voor mens en milieu, waarmee de ontwikkelingsorganisatie mogelijk in strijd handelt met de eigen doelstellingen. Dat vindt althans Oxfam Novib, die om duidelijkheid te verschaffen een database heeft gemaakt met informatie over leningen van FMO en de particuliere financieringsafdeling IFC van de Wereldbank.

7 uur geleden
Virusvrees en Fed zorgen voor stevige minnen op Wall Street

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn dinsdag met stevige verliezen gesloten. Beleggers zijn nog altijd bezorgd over de impact van de nieuwe Omikron-variant van het coronavirus, vooral omdat de huidige vaccins minder effectief lijken. Het duurt mogelijk maanden om een nieuw vaccin te produceren. Ondertussen kijkt de Federal Reserve vanwege de hoge inflatie naar het eventueel sneller afbouwen van de coronasteun.

9 uur geleden