Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zorgen om economie China en VS drukken op Europese beurzen

Zorgen om economie China en VS drukken op Europese beurzen

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen zijn maandag met een verliesbeurt aan de handelsweek begonnen. Beleggers maakten zich zorgen om een minder snelle groei van de Chinese economie. Ook waren er zorgen om de Verenigde Staten, waar de industriële productie vorige maand flink tegenviel als gevolg van toeleveringsproblemen van onder meer chips. Philips was op het Damrak een van de sterkste dalers nadat het bedrijf een winstwaarschuwing had gegeven.

Philips had in de afgelopen periode last van problemen in de toeleveringsketen waardoor het zorgtechnologiebedrijf er langer over doet om orders te vervullen. Topman Frans van Houten verwacht dat die problemen ook in het lopende kwartaal aan zullen houden en daarom verlaagde het bedrijf de verwachtingen voor het hele jaar. Het aandeel daalde 3,1 procent.

De AEX-index leverde 0,5 procent in tot 796,74 punten. De MidKap ging 0,4 procent omlaag en kwam op een stand van 1068,39 punten uit. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs daalden tot 0,8 procent.

IMCD

Chemicaliëndistributeur IMCD was met een plus van 0,8 procent de grootste stijger in de AEX. Ook chipbedrijven Besi en ASMI eindigden in het groen met plussen van 0,7 en 0,3 procent. Chipmachineproducent ASML, die later deze week de boeken opent, daalde juist 0,2 procent. Winkelvastgoedfonds Unibail-Rodamco-Westfield verloor 4,5 procent en was daarmee de grootste daler.

Bij de kleinere bedrijven won Vivoryon 1,1 procent. Het biotechbedrijf waarschuwde dat het nog maar tot midden 2022 voldoende geld heeft om de activiteiten voort te kunnen zetten en kondigde aan de eerste documenten te hebben ingediend voor een beursnotering aan de Amerikaanse Nasdaq. Dat moet meer geld opleveren. Andere in Amsterdam genoteerde biotechbedrijven als Galapagos (min 3,8 procent) en Pharming (min 4 procent) daalden stevig.

Chinese economie

De Franse luxegoederenconcerns LVMH, Kering en Hermès verloren tot 2,4 procent. De koersdalingen volgden op berichten dat Beijing middels hogere belastingen de welvaartsverschillen in het land wil aanpakken. Ook viel de groei van de Chinese economie in het derde kwartaal tegen wat bij beleggers zorgen opriep omdat de luxeconcerns een groot deel van hun omzet in China behalen.

De euro was 1,1606 dollar waard, tegen 1,1599 dollar op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,2 procent meer op 82,45 dollar. Brentolie werd 0,2 procent goedkoper op 84,67 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Herstel ASML blijft uit op Damrak na koersval

AMSTERDAM (ANP) - ASML leek donderdag te herstellen op de Amsterdamse beurs, maar het aandeel zag een kleine openingswinst weer snel verdampen en zakte 1,1 procent. De chipmachinefabrikant verloor een dag eerder zo'n 11 procent aan beurswaarde. Ook andere chipbedrijven lieten woensdag forse verliezen zien door de vrees voor strengere Amerikaanse regels voor de export naar China.

18 uur geleden
Volvo verkocht meer auto's, vooral elektrisch en in Europa

STOCKHOLM (ANP) - Volvo Cars heeft in het vorige kwartaal flink meer auto's verkocht dan in dezelfde periode een jaar eerder. Vooral in thuismarkt Europa wist de Zweedse fabrikant te profiteren, met een toename van 40 procent in het aantal verkochte wagens. Deze stijging is grotendeels toe te schrijven aan elektrische Volvo's.

19 uur geleden
Kapitaalinjectie maakt Rotterdams bedrijf grote speler chipmarkt

ROTTERDAM (ANP) - Het Rotterdamse bedrijf Nearfield Instruments heeft 135 miljoen euro opgehaald voor de ontwikkeling van geavanceerde meetsystemen voor de chipindustrie. Het bedrijf heeft het Zuid-Koreaanse techbedrijf Samsung al als klant binnengehaald.

19 uur geleden
Omzet Sligro onder druk door inflatie en slecht weer

VEGHEL (ANP) - Groothandelaar Sligro Food Group heeft in de eerste helft van dit jaar de omzet licht zien dalen en wijst daarbij op de impact van de hoge inflatie en het slechte weer op de consumentenbestedingen. Het bedrijf uit Veghel verwacht ook geen herstel van het consumentenvertrouwen en de bestedingen in de rest van dit jaar.

19 uur geleden
Winstsprong TSMC door sterke vraag naar AI-chips

HSINCHU (AFN/AFP/BLOOMBERG) - Het Taiwanese chipconcern TSMC heeft de winst in het afgelopen kwartaal met 36 procent omhoog zien gaan, boven de verwachtingen van marktkenners. Het concern profiteerde vooral van een sterke vraag naar halfgeleiders die worden gebruikt in toepassingen voor kunstmatige intelligentie (AI).

19 uur geleden
Aandacht voor chipbedrijven en rentebesluit ECB op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht donderdag vooral uit naar de chipsector en het rentebesluit in de eurozone. De chipbedrijven lieten woensdag forse verliezen zien door de vrees voor strengere Amerikaanse regels voor de export naar China. Zo kelderde ASML zo'n 11 procent, waarmee de chipmachinefabrikant bijna 43 miljard euro aan beurswaarde verloor.

19 uur geleden
Meeste 10- tot 12-jarigen zijn helemaal gewend aan digitaal geld

AMSTERDAM (ANP) - De meeste kinderen van boven de tien jaar zijn al helemaal gewend aan digitaal geld. Meer dan de helft van de kinderen tussen 10 en 12 jaar weet bijna altijd hoeveel geld er op hun bankrekening staat, blijkt uit onderzoek in opdracht van ABN AMRO.

20 uur geleden