Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zorgen om economie China en VS drukken op Europese beurzen

Zorgen om economie China en VS drukken op Europese beurzen

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen zijn maandag met een verliesbeurt aan de handelsweek begonnen. Beleggers maakten zich zorgen om een minder snelle groei van de Chinese economie. Ook waren er zorgen om de Verenigde Staten, waar de industriële productie vorige maand flink tegenviel als gevolg van toeleveringsproblemen van onder meer chips. Philips was op het Damrak een van de sterkste dalers nadat het bedrijf een winstwaarschuwing had gegeven.

Philips had in de afgelopen periode last van problemen in de toeleveringsketen waardoor het zorgtechnologiebedrijf er langer over doet om orders te vervullen. Topman Frans van Houten verwacht dat die problemen ook in het lopende kwartaal aan zullen houden en daarom verlaagde het bedrijf de verwachtingen voor het hele jaar. Het aandeel daalde 3,1 procent.

De AEX-index leverde 0,5 procent in tot 796,74 punten. De MidKap ging 0,4 procent omlaag en kwam op een stand van 1068,39 punten uit. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs daalden tot 0,8 procent.

IMCD

Chemicaliëndistributeur IMCD was met een plus van 0,8 procent de grootste stijger in de AEX. Ook chipbedrijven Besi en ASMI eindigden in het groen met plussen van 0,7 en 0,3 procent. Chipmachineproducent ASML, die later deze week de boeken opent, daalde juist 0,2 procent. Winkelvastgoedfonds Unibail-Rodamco-Westfield verloor 4,5 procent en was daarmee de grootste daler.

Bij de kleinere bedrijven won Vivoryon 1,1 procent. Het biotechbedrijf waarschuwde dat het nog maar tot midden 2022 voldoende geld heeft om de activiteiten voort te kunnen zetten en kondigde aan de eerste documenten te hebben ingediend voor een beursnotering aan de Amerikaanse Nasdaq. Dat moet meer geld opleveren. Andere in Amsterdam genoteerde biotechbedrijven als Galapagos (min 3,8 procent) en Pharming (min 4 procent) daalden stevig.

Chinese economie

De Franse luxegoederenconcerns LVMH, Kering en Hermès verloren tot 2,4 procent. De koersdalingen volgden op berichten dat Beijing middels hogere belastingen de welvaartsverschillen in het land wil aanpakken. Ook viel de groei van de Chinese economie in het derde kwartaal tegen wat bij beleggers zorgen opriep omdat de luxeconcerns een groot deel van hun omzet in China behalen.

De euro was 1,1606 dollar waard, tegen 1,1599 dollar op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,2 procent meer op 82,45 dollar. Brentolie werd 0,2 procent goedkoper op 84,67 dollar per vat.

Meer uit Financieel

CPB komt met koopkrachtprognose, ook aandacht voor gasprijzen

DEN HAAG (ANP) - Het Centraal Planbureau (CPB) komt dinsdag met zijn decemberraming waarin het vooruitkijkt naar de ontwikkeling van de Nederlandse economie in de rest van dit jaar en volgend jaar. Vanwege de onzekerheid over energiekosten zijn ook scenario’s uitgewerkt voor verschillende gasprijzen.

1 uur geleden
ABN AMRO: baan in horeca minder populair bij jongeren

AMSTERDAM (ANP) - De horeca was altijd een aantrekkelijke werkgever voor jongeren die een bijbaantje zochten, maar dat lijkt veranderd. Dat meldt ABN AMRO in een rapport over de sector. Horecaondernemers hebben volgens de bank nu moeite om jongeren te vinden, die bij hen willen werken.

4 uur geleden
ABN AMRO: baan in horeca minder populair bij jongeren

AMSTERDAM (ANP) - De horeca was altijd een aantrekkelijke werkgever voor jongeren die een bijbaantje zochten, maar dat lijkt veranderd. Dat meldt ABN AMRO in een rapport over de sector. Horecaondernemers hebben volgens de bank nu moeite om jongeren te vinden, die bij hen willen werken.

4 uur geleden
Tesla flink onderuit op roodgekleurd Wall Street

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn maandag met flinke koersverliezen de handelsdag uitgegaan. Tesla stond bij de grootste dalers na berichten dat de fabrikant van elektrische auto's de productie in zijn grote fabriek nabij de Chinese stad Shanghai gaat verlagen. Ook ging de aandacht van beleggers op Wall Street uit naar nieuwe cijfers over de bedrijvigheid in de Amerikaanse dienstensector die beter uitvielen dan verwacht.

6 uur geleden
Reuters: regering Biden praat met oliesector over hulp Oekraïne

WASHINGTON (ANP) - De regering van de Amerikaanse president Joe Biden gaat op donderdag praten met bestuurders uit de olie- en gassector over hoe Oekraïne kan worden geholpen met zijn energie-infrastructuur door de Verenigde Staten. Dat meldde persbureau Reuters op basis van een brief die is verstuurd naar de bestuurders van olie- en gasbedrijven.

6 uur geleden
VN: ruim een vijfde werkers heeft te maken gehad met intimidatie

GENÈVE (ANP/AFP) - Meer dan een vijfde van de werkende mensen in de wereld heeft te maken gehad met intimidatie of geweld op de werkvloer. Dat meldt de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) die deel uitmaakt van de Verenigde Naties op basis van groot onderzoek. De ILO spreekt van een wijdverbreid fenomeen in de wereld.

7 uur geleden
Ierse minister Donohoe formeel herkozen als Eurogroepvoorzitter

BRUSSEL (ANP) - De EU-ministers van de eurolanden (Eurogroep) hebben formeel de Ier Paschal Donohoe voor een tweede termijn als hun voorzitter aangesteld. Hoewel Donohoe binnenkort een andere functie binnen de Ierse regering krijgt, kan hij nog 2,5 jaar aanblijven.

9 uur geleden