Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zorgen om Chinese industrie drukken Aziatische beurzen omlaag

Zorgen om Chinese industrie drukken Aziatische beurzen omlaag

TOKIO (ANP) - De belangrijkste aandelenbeurzen in Azië zijn woensdag gezakt. Uit China kwamen cijfers die wijzen op een krimp van de omvangrijke industrie van het land. Dat voedt zorgen over een lagere economische groei van de grootmacht. Daarnaast zijn de spanningen rond Taiwan opnieuw opgelopen nadat het Taiwanese leger waarschuwingsschoten had gelost om een Chinese drone te verdrijven.

Chinese fabrieken hadden in augustus te maken met coronalockdowns in bepaalde gebieden en verplichte energiebesparing vanwege de hoge temperaturen, waardoor de sector volgens een officiële inkoopmanagersindex in augustus licht is gekrompen. De bedrijvigheid in andere sectoren nam wel toe. Uit Japan kwamen juist verrassend goede cijfers over de industrie.

De Nikkei-index in Tokio noteerde tussentijds een min van 0,4 procent. De Hang Seng-index in Hongkong verloor ook 0,4 procent en de beurs in Shanghai zakte 1,2 procent. De All Ordinaries in Sydney verloor 0,1 procent. De Kospi in Seoul hield het hoofd boven water en klom 0,5 procent

In Hongkong was BYD een opvallende daler nadat bekend was geworden dat het investeringsvehikel van de bekende Amerikaanse belegger Warren Buffett zijn belang in het bedrijf sterk had afgebouwd. De fabrikant van elektrische auto's, bussen, accu's en ander groot materieel verloor daarop 9,5 procent aan beurswaarde.

Luchtvaartmaatschappij Korean Air won 2,5 procent in Seoul na het nieuws dat de Zuid-Koreaanse overheid de verplichte coronatest voor buitenlandse reizigers schrapt. Branchegenoot Asiana Air steeg ruim 3 procent en ook aandelen van hotelketens en touroperators wonnen aan waarde.

Meer uit Financieel

Drukke beursweek met rentebesluiten Fed en ECB

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers maken zich op voor een drukke beursweek met rentebesluiten van de Amerikaanse Federal Reserve en de Europese Centrale Bank (ECB). De twee banken houden naar verwachting de rente opnieuw onveranderd. Op de financiële markten wordt gespeculeerd dat de rente in de Verenigde Staten en de eurozone komend voorjaar verlaagd zal worden nu de inflatie sterk aan het afzwakken is.

10 uur geleden
Duitse winkelbranche: kerstverkopen vallen nog tegen

BERLIJN (ANP/DPA) - De kerstverkopen bij Duitse winkelketens vallen tot dusver tegen. Dat stelt de Duitse winkelbrancheorganisatie HDE na onderzoek onder meer dan 350 winkelbedrijven. Volgens HDE gaf bijna 60 procent aan teleurgesteld te zijn over de verkopen van afgelopen week.

13 uur geleden
Nieuwe gaspijplijn maakt Servië minder afhankelijk van Rusland

BELGRADO (ANP/RTR/AFP/BLOOMBERG) - Een nieuwe gaspijplijn die zondag is geopend maakt Servië minder afhankelijk van Russisch aardgas. De pijplijn van 170 kilometer loopt van de Servische stad Niš naar de rand van de Bulgaarse hoofdstad Sofia en heeft een jaarlijkse capaciteit van 1,8 miljard kubieke meter. Dat is goed voor 60 procent van de Servische gasbehoefte.

14 uur geleden
IEA: toezeggingen klimaattop over energie-uitstoot onvoldoende

DUBAI (ANP/AFP) - De toezeggingen die tot dusver zijn gedaan op de klimaattop COP28 in Dubai zijn nog onvoldoende om de energie-gerelateerde uitstoot in 2030 voldoende te verlagen om zo de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graad. Dat zegt het Internationaal Energie Agentschap (IEA).

16 uur geleden
Topman chipbedrijf Arm: bezorgd over menselijke controle AI

CAMBRIDGE (ANP) - De topman van het grote Britse chipconcern Arm Holdings maakt zich er zorgen over dat de menselijke controle over kunstmatige intelligentie verloren kan gaan. Dat heeft Rene Haas gezegd in een interview met persbureau Bloomberg. Hij stelt dan ook dat er manieren moeten zijn om AI-systemen uit te kunnen zetten.

17 uur geleden
China wil akkoord over fossiel dat aanvaardbaar is voor iedereen

DUBAI (ANP/AFP/RTR) - China wil dat er op de klimaattop in Dubai een akkoord over fossiele brandstoffen komt dat "aanvaardbaar" is voor iedereen. "We willen allemaal samenwerken om een taal te vinden die de juiste richting geeft voor verdere inspanningen, die zoveel mogelijk inclusiviteit weerspiegelt en die ook aanvaardbaar is voor alle partijen", zei de Chinese klimaatgezant Xie Zhenhua zaterdag.

1 dag geleden
Noors staatsfonds: Tesla moet arbeidsrechten respecteren

OSLO (ANP/RTR) - De Amerikaanse autofabrikant Tesla moet fundamentele arbeidsrechten respecteren, waaronder collectieve onderhandelingen. Dat stelt het Norges Bank Investment Management, 's werelds grootste aandelenbelegger uit Noorwegen met een belang in Tesla.

1 dag geleden