Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zorgen Kamer over gevolgen Gaza voor Nederlandse missie in Irak

Zorgen Kamer over gevolgen Gaza voor Nederlandse missie in Irak

DEN HAAG (ANP) - De oorlog tussen Israël en Hamas levert ook risico's op voor de NAVO-missie in Irak. Daar maakt de Tweede Kamer zich zorgen over, bleek donderdag tijdens een debat. Het demissionaire kabinet wil volgend jaar ongeveer driehonderd militairen en drie transporthelikopters naar Irak sturen. Een meerderheid lijkt de uitzending te gaan steunen.

"De context is danig gewijzigd", zei Sjoerd Sjoerdsma (D66) over de inzet. De afgelopen week raakten volgens hem 24 Amerikaanse militairen in Irak gewond bij aanvallen. Daar zitten door Iran gesteunde milities achter. De Iraanse regering steunt de strijd van Hamas en heeft veel invloed in het buurland.

Ongedeerd

Partijen vrezen een escalatie. "De hele regio staat onder druk door Gaza", meent Jasper van Dijk (SP). Wat zullen de gevolgen zijn als Israël een grondoorlog in Gaza begint, wilde Ruben Brekelmans (VVD) weten. En is Defensie daarop voorbereid, voegde Don Ceder (ChristenUnie) eraan toe.

De veiligheidssituatie in Irak is de afgelopen weken verslechterd, erkende minister Kajsa Ollongren (Defensie). Het dreigingsniveau daar is van matig naar significant gegaan. De afgelopen week zijn tien locaties met westerse militairen met onder meer drones aangevallen, zei ze. Nederlandse militairen daar bleven ongedeerd.

'Ballistische raketten'

Wel zijn er extra maatregelen genomen. Dat betekent volgens Ollongren bijvoorbeeld dat Nederlandse militairen in Irak nu scherfvesten moeten dragen als ze naar buiten gaan. Er is voldoende bescherming voor de militairen daar aanwezig, bezwoer de bewindsvrouw.

De dreiging van milities wordt serieus genomen. Na anderhalf jaar relatief rustig te zijn geweest, hebben ze de strijd in Irak geïntensiveerd. De minister wees erop dat de door Iran gesteunde strijdgroepen over zwaar materieel beschikken. Het gaat om zaken als drones, artillerie en "mogelijk ballistische raketten".

Verkiezingsreces

Als de zaak escaleert zal de NAVO-missie worden afgebouwd. Daar zijn afspraken over gemaakt tussen de deelnemende landen en de NAVO. Ook liggen evacuatieplannen klaar, aldus Ollongren. Het gaat niet om een vechtmissie. De NAVO-missie helpt bij het versterken van de Iraakse veiligheidssector.

Het kabinet lijkt op voldoende steun te kunnen rekenen. D66 is positief, net als de SGP. De VVD zei de inzet "zeer waarschijnlijk" ook te steunen. Donderdag wordt over de uitzending gestemd. Daarna gaat de Kamer op verkiezingsreces. De nieuwe Kamer komt voor het eerst op 6 december bijeen.

Meer uit Politiek

Formerende partijen aan de slag met doorrekening CPB van plannen

DEN HAAG (ANP) - PVV, VVD, NSC en BBB hebben vrijdag van het Centraal Planbureau (CPB) de doorrekening ontvangen van de plannen die ze op tafel hebben gelegd tijdens hun onderhandelingen, meldt een woordvoerster van de kabinetsformatie. Nu de financieel-economische gevolgen van de beoogde maatregelen zijn berekend, zullen de formerende partijen knopen moeten gaan doorhakken, zo kondigden de twee informateurs Elbert Dijkgraaf en Richard van Zwol onlangs aan.

5 uur geleden
VVD en BBB niet bezorgd over beknotting persvrijheid

DEN HAAG (ANP) - VVD, NSC en BBB maken zich geen zorgen over beknotting van de persvrijheid, ook niet als PVV in een nieuw kabinet komt. "We hebben voldoende vertrouwen in de democratie en de rechtstaat dat het niet zo ver komt", zegt BBB-Kamerlid Henk Vermeer. De VVD zegt zich altijd te hebben ingezet voor de vrijheid en veiligheid van de pers "en dat zullen we blijven doen, in welke politieke constellatie dan ook", zegt VVD-Kamerlid Claire Martens.

10 uur geleden
Jezus Leeft in beroep tegen uitsluiting Europese verkiezingen

DEN HAAG (ANP) - De partij Jezus Leeft stapt naar de Raad van State, omdat ze niet mag meedoen aan de Europese verkiezingen op 6 juni. De Raad van State, de hoogste bestuursrechter, behandelt de zaak komende maandag om 11.00 uur. Uiterlijk volgende week vrijdag moet de raad uitspraak doen.

11 uur geleden
Slob benoemd tot 'bestuurlijk kopstuk' bij kanaaldrama Overijssel

ZWOLLE (ANP) - Oud-minister van Onderwijs Arie Slob (ChristenUnie) is benoemd tot 'bestuurlijk kopstuk' voor het zogeheten drama rond het Kanaal Almelo-De Haandrik in Overijssel. In die rol moet Slob beslissen over gevallen waarbij de provincie en bewoners het onderling niet eens zijn geworden over een vergoeding voor schade die het gevolg is van werkzaamheden aan het kanaal.

2 dagen geleden
Kamer boos over mogelijk versoepelde stikstofregels Schiphol

DEN HAAG (ANP) - Partijen in de Tweede Kamer reageren boos op mogelijk versoepelde stikstofregels voor Schiphol. Minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) heeft volgens NRC de regels zo afgezwakt dat de luchthaven vorig jaar makkelijker een natuurvergunning kon krijgen, waardoor het aantal vluchten niet omlaag hoefde.

3 dagen geleden
Belastingambtenaren hebben 'ruime gelegenheid' om te lekken

DEN HAAG (ANP) - Bij de Belastingdienst bestaat een "ruime gelegenheid" om vertrouwelijke informatie door te spelen aan criminelen. Dat staat in een onderzoek dat demissionair staatssecretaris Marnix van Rij van Financiën vorige week met de Tweede Kamer heeft gedeeld. Het zicht op corruptie is "minimaal", onder meer omdat weinig wordt bijgehouden wie wat deelt.

4 dagen geleden
Twintig partijen doen mee aan Europese verkiezingen

DEN HAAG (ANP) - Twintig partijen mogen meedoen aan de Nederlandse verkiezingen voor het Europees Parlement op 6 juni. Hun aanmeldingen zijn maandag goedgekeurd door de Kiesraad.

4 dagen geleden