Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zorgen Kamer over gevolgen Gaza voor Nederlandse missie in Irak

Zorgen Kamer over gevolgen Gaza voor Nederlandse missie in Irak

DEN HAAG (ANP) - De oorlog tussen Israël en Hamas levert ook risico's op voor de NAVO-missie in Irak. Daar maakt de Tweede Kamer zich zorgen over, bleek donderdag tijdens een debat. Het demissionaire kabinet wil volgend jaar ongeveer driehonderd militairen en drie transporthelikopters naar Irak sturen. Een meerderheid lijkt de uitzending te gaan steunen.

"De context is danig gewijzigd", zei Sjoerd Sjoerdsma (D66) over de inzet. De afgelopen week raakten volgens hem 24 Amerikaanse militairen in Irak gewond bij aanvallen. Daar zitten door Iran gesteunde milities achter. De Iraanse regering steunt de strijd van Hamas en heeft veel invloed in het buurland.

Ongedeerd

Partijen vrezen een escalatie. "De hele regio staat onder druk door Gaza", meent Jasper van Dijk (SP). Wat zullen de gevolgen zijn als Israël een grondoorlog in Gaza begint, wilde Ruben Brekelmans (VVD) weten. En is Defensie daarop voorbereid, voegde Don Ceder (ChristenUnie) eraan toe.

De veiligheidssituatie in Irak is de afgelopen weken verslechterd, erkende minister Kajsa Ollongren (Defensie). Het dreigingsniveau daar is van matig naar significant gegaan. De afgelopen week zijn tien locaties met westerse militairen met onder meer drones aangevallen, zei ze. Nederlandse militairen daar bleven ongedeerd.

'Ballistische raketten'

Wel zijn er extra maatregelen genomen. Dat betekent volgens Ollongren bijvoorbeeld dat Nederlandse militairen in Irak nu scherfvesten moeten dragen als ze naar buiten gaan. Er is voldoende bescherming voor de militairen daar aanwezig, bezwoer de bewindsvrouw.

De dreiging van milities wordt serieus genomen. Na anderhalf jaar relatief rustig te zijn geweest, hebben ze de strijd in Irak geïntensiveerd. De minister wees erop dat de door Iran gesteunde strijdgroepen over zwaar materieel beschikken. Het gaat om zaken als drones, artillerie en "mogelijk ballistische raketten".

Verkiezingsreces

Als de zaak escaleert zal de NAVO-missie worden afgebouwd. Daar zijn afspraken over gemaakt tussen de deelnemende landen en de NAVO. Ook liggen evacuatieplannen klaar, aldus Ollongren. Het gaat niet om een vechtmissie. De NAVO-missie helpt bij het versterken van de Iraakse veiligheidssector.

Het kabinet lijkt op voldoende steun te kunnen rekenen. D66 is positief, net als de SGP. De VVD zei de inzet "zeer waarschijnlijk" ook te steunen. Donderdag wordt over de uitzending gestemd. Daarna gaat de Kamer op verkiezingsreces. De nieuwe Kamer komt voor het eerst op 6 december bijeen.

Meer uit Politiek

Schoof benadrukt veiligheid voor alle politici na aanslag Trump

DEN HAAG (ANP) - Premier Dick Schoof heeft zondag contact gehad met de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) over de aanslag op Donald Trump. De NCTV en de inlichtingendienst monitoren de situatie in Nederland en als er noodzakelijke maatregelen nodig zijn dan worden die genomen, zei Schoof zondagmiddag tegen verzamelde pers bij het ministerie van Algemene Zaken. "Wij moeten er met elkaar voor zorgen dat politici hun werk vrij, ongestoord en veilig kunnen doen."

13 uur geleden
SP-leider Dijk: politiek geweld is onacceptabel

DEN HAAG (ANP) - In een korte verklaring op X spreekt SP-leider Jimmy Dijk zich uit tegen de aanslag op Donald Trump tijdens een campagnebijeenkomst. "Politiek geweld is onacceptabel", schrijft Dijk. Hij wenst Trump en de anderen die gewond zijn geraakt "een snel herstel" toe.

17 uur geleden
Baudet: godzijdank mislukte laffe aanslag op Trump

DEN HAAG (ANP) - FVD-leider Thierry Baudet is opgelucht dat Donald Trump de aanval op hem tijdens een campagnebijeenkomst heeft overleefd. "Godzijdank mislukte deze laffe aanslag op president Trump." Volgens Baudet is het "de zoveelste daad van geweld richting rechtse, patriottische politici" en gaat "de demonisering alle perken te buiten".

17 uur geleden
Van der Plas: aanval op Trump mag niet gebagatelliseerd worden

DEN HAAG (ANP) - BBB-leider Caroline van der Plas noemt de aanval op Donald Trump "verschrikkelijk". Dat schrijft ze op X. "Fysiek mag hij dan "in orde" zijn, het is en blijft een moordaanslag." De BBB-leider vindt dat "een aanslag op iemands leven nooit mag worden gebagatelliseerd".

17 uur geleden
Bontenbal: aanslag Trump verschrikkelijk

DEN HAAG (ANP) - CDA-leider Henri Bontenbal heeft op X zijn afschuw uitgesproken over de aanval op Donald Trump. "Vreselijk", schrijft Bontenbal. "Geweld heeft geen plaats in een democratie."

17 uur geleden
Brekelmans: aanslag Trump zonder mitsen en maren veroordelen

DEN HAAG (ANP) - Defensieminister Ruben Brekelmans vindt dat men de aanslag op de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump, die de oud-president overleefde, "zonder mitsen en maren, breed en krachtig" moet veroordelen. "De aanslag op Trump herinnert ons aan de zwartste bladzijden uit de Amerikaanse en onze democratie", schrijft hij op X.

18 uur geleden
Ouwehand: afschuwelijke aanslag op Trump en democratie

DEN HAAG (ANP) - Esther Ouwehand, partijleider van Partij voor de Dieren, spreekt op X van een "afschuwelijke aanslag op Donald Trump, en op de Amerikaanse democratie". Trump werd zaterdag beschoten tijdens een campagnebijeenkomst: hij raakte lichtgewond, de schutter en een toeschouwer kwamen om het leven.

18 uur geleden