Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zorgen in Tweede Kamer over handhaving vuurwerkverbod

Zorgen in Tweede Kamer over handhaving vuurwerkverbod

DEN HAAG (ANP) - Meerdere partijen in de Tweede Kamer maken zich zorgen over de handhaving van het vuurwerkverbod, dat voor aankomende jaarwisseling geldt. Aanleiding daarvoor zijn meerdere berichten over illegale vuurwerkhandel, waarbij handelaren soms voorraden van honderden kilo's middenin woonwijken hebben opgeslagen.

CDA'er Chris van Dam wil weten of ondersteuning vanuit bijvoorbeeld de marechaussee mogelijk is, zodat er in de wijk meer controle mogelijk is. "In de eerste plaats om problemen klein te houden en in de tweede plaats om te horen waar dat spul ligt. Want mensen zijn bang daarvoor de politie te bellen, daarvoor moet je aanwezig zijn in de wijken."

Partij voor de Dieren oppert een verbod op bezit. Het verkopen, afsteken en vervoeren van vuurwerk is verboden dit jaar, maar een verbod op bezit is volgens Grapperhaus niet wenselijk. De politie moet dan achter de voordeur gaan controleren. Bezit van meer dan 25 kilo is al wel strafbaar.

'Gaten in handhavingsweb'

Ook GroenLinks maakt zich zorgen, onder meer over aanschaf van vuurwerk over de grens en "gaten in het handhavingsweb". GroenLinks-Kamerlid Niels van den Berge wil van de minister weten hoe hij die gaat dichten.

Volgens Grapperhaus wordt er al sterk ingezet op het onderscheppen van vuurwerk dat over de grens komt. Ook is er steun vanuit de politie voor het vuurwerkverbod, zegt hij. Voor de kerst wil hij de Kamer nog informeren met "de laatste inzichten uit het Veiligheidsberaad", dat bestaat uit de 25 burgemeesters van de veiligheidsregio's, en hoe mogelijke gaten in het 'handhavingsweb' gedicht kunnen worden.

Meer uit Binnenland

Boetes om klokkenluiders te beschermen vertraagd

DEN HAAG (ANP) - Het Huis voor Klokkenluiders mag voorlopig geen boetes uitdelen aan werkgevers die klokkenluiders het leven zuur maken. Een regel waar die mogelijkheid in staat, blijft nog buiten werking omdat die juridisch niet deugt, zei minister Judith Uitermark (Binnenlandse Zaken) dinsdag in een commissiedebat. De minister bereidt een nieuwe wet voor, maar die kan naar haar verwachting pas in 2026 of 2027 van kracht worden.

1 uur geleden
Ambassade in Seoul aan Nederlanders: blijf weg bij demonstraties

DEN HAAG (ANP) - Nederlanders in Zuid-Korea moeten wegblijven van onder meer demonstraties, het parlementsgebouw en de presidentiële woning. Dat adviseert de Nederlandse ambassade in Seoul in een e-mail aan Nederlanders ter plaatse. In het land is de militaire noodtoestand uitgeroepen.

2 uur geleden
Ombudsman Van Zutphen optimistisch over baan bij EU

BRUSSEL (ANP) - De Nederlandse Ombudsman Reinier van Zutphen maakt goede kans om de nieuwe Europese Ombudsman te worden, schat hij zelf in. Dinsdag werd hij door het Europees Parlement onderworpen aan een hoorzitting, waarin hem werd gevraagd naar zijn opvattingen en ideeën over de functie van ombudsman. Na afloop van de hoorzitting zei Van Zutphen dat zijn kans er "in ieder geval niet minder" op is geworden.

3 uur geleden
Veldkamp niet rouwig om Syrisch regime, maar vreest jihadisten

BRUSSEL (ANP) - Dat het regime in Syrië door tegenstanders wordt teruggedrongen, daar kan buitenlandminister Caspar Veldkamp niet rouwig om zijn. Maar dat het juist jihadisten zijn die nu de overhand lijken te hebben, baart hem wel "buitengewoon veel zorgen".

3 uur geleden
BuZa: lijkt geen direct gevaar voor Nederlanders in Zuid-Korea

DEN HAAG (ANP) - Voor Nederlanders die zich momenteel in Zuid-Korea bevinden lijkt er geen direct gevaar te zijn. Dat laat een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken weten, maar met de kanttekening dat nog veel onduidelijk is over wat zich in het land afspeelt. De president heeft er de militaire noodtoestand uitgeroepen.

5 uur geleden
Rechtbank: gang van zaken prestatiebeurs hbo'er oneerlijk

UTRECHT (ANP) - Studenten die na het halen van een hbo-bachelor met een master op universitair niveau beginnen, worden ongelijk behandeld, oordeelt de rechtbank Midden-Nederland. Ze krijgen geen prestatiebeurs (een lening die kan worden omgezet in een gift) terwijl ze die voor een hbo-master wél kunnen krijgen. De onderwijsminister moet dit verschil uit de Wet op de studiefinanciering uitleggen, concludeert de rechtbank.

6 uur geleden
Taakstraffen van 150 uur voor leden harde kern Feyenoord

ROTTERDAM (ANP) - De politierechter van de rechtbank in Rotterdam heeft taakstraffen van 150 uur opgelegd aan twee leden van de harde kern van Feyenoord voor het mishandelen van een 21-jarige scheidsrechter tijdens een supporterstoernooi in De Kuip op 16 juni dit jaar. De rechter noemde het schoppen en slaan van de vrijwilliger "een kwalijke zaak en totaal ongepast".

8 uur geleden