Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zorgen in Tweede Kamer over handhaving vuurwerkverbod

Zorgen in Tweede Kamer over handhaving vuurwerkverbod

DEN HAAG (ANP) - Meerdere partijen in de Tweede Kamer maken zich zorgen over de handhaving van het vuurwerkverbod, dat voor aankomende jaarwisseling geldt. Aanleiding daarvoor zijn meerdere berichten over illegale vuurwerkhandel, waarbij handelaren soms voorraden van honderden kilo's middenin woonwijken hebben opgeslagen.

CDA'er Chris van Dam wil weten of ondersteuning vanuit bijvoorbeeld de marechaussee mogelijk is, zodat er in de wijk meer controle mogelijk is. "In de eerste plaats om problemen klein te houden en in de tweede plaats om te horen waar dat spul ligt. Want mensen zijn bang daarvoor de politie te bellen, daarvoor moet je aanwezig zijn in de wijken."

Partij voor de Dieren oppert een verbod op bezit. Het verkopen, afsteken en vervoeren van vuurwerk is verboden dit jaar, maar een verbod op bezit is volgens Grapperhaus niet wenselijk. De politie moet dan achter de voordeur gaan controleren. Bezit van meer dan 25 kilo is al wel strafbaar.

'Gaten in handhavingsweb'

Ook GroenLinks maakt zich zorgen, onder meer over aanschaf van vuurwerk over de grens en "gaten in het handhavingsweb". GroenLinks-Kamerlid Niels van den Berge wil van de minister weten hoe hij die gaat dichten.

Volgens Grapperhaus wordt er al sterk ingezet op het onderscheppen van vuurwerk dat over de grens komt. Ook is er steun vanuit de politie voor het vuurwerkverbod, zegt hij. Voor de kerst wil hij de Kamer nog informeren met "de laatste inzichten uit het Veiligheidsberaad", dat bestaat uit de 25 burgemeesters van de veiligheidsregio's, en hoe mogelijke gaten in het 'handhavingsweb' gedicht kunnen worden.

Meer uit Binnenland

Code oranje in Noord- en Zuid-Holland beëindigd

DEN HAAG (ANP) - Het KNMI heeft code oranje voor Noord- en Zuid-Holland wegens gladheid in de nacht van zaterdag op zondag om 00.28 uur opgeheven. Voor de rest van Nederland geldt nu code geel, aldus het weerinstituut.

1 uur geleden
Rode Kruis ingezet voor opvang asielzoekers in Ter Apel

TER APEL (ANP) - Het Rode Kruis is ingeschakeld om de opvang van asielzoekers in Ter Apel te ondersteunen. De hulporganisatie gaat basisvoorzieningen leveren op het terrein van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND), meldt de IND. Door de enorme drukte bij het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) moeten asielzoekers al bijna twee maanden 's nachts en nu ook overdag in wachtkamers van de IND verblijven, soms op stoelen en op de grond.

4 uur geleden
Almelo kondigt noodbevel af om ongeregeldheden Heracles - Sparta

ALMELO (ANP) - Burgemeester Mirjam van 't Veld van Almelo heeft een noodbevel afgekondigd voor een deel van de stad in verband met onrusten rond de voetbalwedstrijd tussen Heracles en Sparta. Het noodbevel geldt vanaf 19.15 uur zaterdagavond tot 01.00 uur zondag, meldt de gemeente op X.

6 uur geleden
Aboutaleb op klimaattop: stop met eindeloos praten, aan de slag

DUBAI (ANP) - Regeringsleiders zouden wat minder "eindeloos" moeten praten over klimaatverandering, zegt burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam op de klimaattop in Dubai. In plaats daarvan is het tijd om aan de slag te gaan. Hij vindt dat steden daarin een belangrijke rol kunnen spelen.

7 uur geleden
Rijkswaterstaat: ga niet de weg op in Noord- en Zuid-Holland

DEN HAAG (ANP) - Rijkswaterstaat adviseert weggebruikers om zaterdagavond in Noord- en Zuid-Holland alleen de weg op te gaan als het echt niet anders kan. Het KNMI heeft voor de twee provincies code oranje afgegeven om grootschalige gladheid door ijzel. "Omdat de gladheid niet goed zichtbaar is, kan dit voor verraderlijke gladheid en dus gevaarlijke rijomstandigheden zorgen", aldus Rijkswaterstaat.

8 uur geleden
Schaatsen op natuurijs van korte duur, veel ijsbanen weer dicht

DEN HAAG (ANP) - Op meerdere plekken in Nederland kon zaterdag op natuurijs worden geschaatst. In Winterswijk, Doorn en De Lier gingen de ijsbanen al vroeg in de ochtend open. Lang duurde de schaatspret niet, want de banen sloten rond het middaguur door de oplopende temperatuur. De kans dat er zondag geschaatst kan worden, is klein.

9 uur geleden
Keti Koti bijgeschreven op lijst immaterieel erfgoed Nederland

AMSTERDAM (ANP) - Keti Koti, de dag van de herdenking en viering van de afschaffing van de slavernij, is zaterdag officieel bijgeschreven in de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland. Dat gebeurde op voordracht van NiNsee, het Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden en Erfenis. Keti Koti stond al sinds 2020 in de Canon van Nederland, de vijftig vensters met belangrijke historische gebeurtenissen voor Nederland.

11 uur geleden