Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zorgen in Kamer om optreden tegen 'gedoogde' stikstofuitstoters

Zorgen in Kamer om optreden tegen 'gedoogde' stikstofuitstoters

DEN HAAG (ANP) - Er zijn grote zorgen in de Tweede Kamer over de positie van bepaalde bedrijven die geen stikstofvergunning hebben, maar wel beperkt stikstof uitstoten. Het kabinet wil deze 'melders' legaliseren. Tot die tijd worden ze gedoogd, maar de provincie Overijssel zegt zich toch gedwongen te voelen tegen enkele bedrijven op te treden na een uitspraak van de rechter. Partijen vrezen voor de toekomst van deze melders.

Het gaat om bedrijven die PAS-melders genoemd worden, naar het onrechtmatig verklaarde Programma Aanpak Stikstof. Onder dat beleid werden deze bedrijven met een beperkte stikstofuitstoot toegestaan zonder vergunning, zolang ze maar melding maakten van hun uitstoot. Maar de Raad van State zette in 2019 een streep door PAS. Het kabinet besloot als onderdeel van de nieuwe aanpak melders te legaliseren, maar daarvoor moet eerst elders minder stikstof worden uitgestoten. En dat kost tijd.

Volgens Overijssel wil de rechtbank dat de provincie handhavend optreedt, en dus een vergunning eist van enkele melders. Het gaat om vier biomassa-installaties. De provincie is het bevoegd gezag dat moet handhaven op het al dan niet hebben van een milieuvergunning. Wat het precies betekent als de provincies handhavend optreden, is nog niet duidelijk.

Rechtszekerheid

Naast de centrales zijn er in Overijssel nog honderden, en in heel het land enkele duizenden bedrijven die zonder vergunning werken. In de Kamer zijn er zorgen over wat dit betekent voor andere melders, veelal veehouders. Volgens CDA'er Boswijk is het een kwestie van rechtszekerheid. "Binnenkort komen er soortgelijke zaken voor", vreest hij. Dat denkt ook GroenLinks-Kamerlid Laura Bromet. "Je kunt er op wachten dat ze ook individuele boeren gaan handhaven", voorspelt zij. De politica vindt het zorgelijk "dat de overheid iets zegt waar je als individu niet kan vertrouwen".

PvdA'er Joris Thijssen noemt het "heel, heel erg schrijnend dat er een medeoverheid is die al jarenlang trouw het beleid van de rijksoverheid uitvoert, maar nu zegt: we kunnen niet meer, anders zijn we zelf niet rechtmatig aan het handelen". Het beleid van het kabinet moet veel verplichtender zijn, zegt hij.

"Het moet toch voelen alsof de grond onder je wegzakt", zegt VVD'er Thom van Campen over de situatie voor de bedrijven. PAS-melders zijn volgens ChristenUnie-Kamerlid Pieter Grinwis "naast de natuur de echte slachtoffers van het overheidsbeleid". Hij spreekt van "onrecht dat al drie jaar duurt" en vraagt minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) te garanderen dat geld voor oplossingen uit het voorgenomen stikstoffonds komt, "zodat provincies vandaag al aan de slag kunnen met legaliseren".

Meer uit Binnenland

Suri-Change: 20.000 euro voor tip die leidt naar daders explosies

ROTTERDAM (ANP) - Suri-Change, het geldwisselkantoor dat de laatste tijd slachtoffer is van explosies bij filialen, looft 20.000 euro uit voor de tip die leidt naar de "mogelijke daders van de explosies". In een persbericht stelt het bedrijf dat "beschuldigingen aan haar adres ongegrond zijn" en belooft ze "volledige medewerking aan de betrokken instanties".

15 minuten geleden
Boni roept Kip cordon bleu terug, zit kipsaté in verpakking

DEN HAAG (ANP) - Supermarktketen Boni roept per direct het product Kip cordon bleu 2 stuks met houdbaarheidsdatum 09-06-2023 terug. In de verpakking zit namelijk niet kip cordon bleu, maar kipsaté schnitzel.

1 uur geleden
Zuid-Europa populair in zomervakantie, ook actieve reizen in trek

DEN HAAG (ANP) - Zon, zee en strand blijven voor veel Nederlanders populaire ingrediënten voor hun aanstaande zomervakantie. Uit een rondgang langs grote reisorganisaties blijkt dat Zuid-Europa dit jaar in trek is als vakantiebestemming. Tegelijkertijd zitten actieve vakanties naar noordelijker landen in de lift, ziet een aantal bedrijven uit de reisbranche.

2 uur geleden
Brand op vrachtschip in Dordrecht geblust

DORDRECHT (ANP) - De brand die vrijdagavond uitbrak op een aangemeerd vrachtschip in Dordrecht is geblust. Rond 01.00 uur werd het sein brand meester gegeven, nadat eerder nog werd verwacht dat het leeghalen en blussen van de scheepslading enkele uren in beslag zou gaan nemen.

3 uur geleden
Morrende VVD-leden willen Rutte aan zijn asielbelofte houden

APELDOORN (ANP) - Voor de VVD belooft het zaterdag weer een roerige dag te worden. De achterban van de grootste regeringspartij kan op het congres in Apeldoorn zijn hart luchten over de vele kwesties die nu spelen binnen de coalitie. De pijlen worden naar verwachting vooral gericht op de perikelen met asiel en migratie. Ontevreden leden geven aan dat ze hun leider en premier Mark Rutte kritisch gaan bestoken met vragen over zijn eerdere belofte dat de instroom van asielzoekers zou worden beperkt.

5 uur geleden
Actiedag voor een nationaal heksenmonument

DEN HAAG (ANP) - Op bijna twintig plekken in Nederland voert de Stichting Nationaal Heksenmonument zaterdagmiddag actie. De missie van de net opgerichte stichting is een nationaal monument voor de slachtoffers van de grootschalige verbrandingen als heks van voornamelijk vrouwen, die in Europa plaatsvonden tussen 1450 en 1750. In onder meer Amsterdam, Nijmegen, Delft en Maastricht worden witte bloemen gelegd en namen van slachtoffers voorgelezen.

5 uur geleden
Brand op vrachtschip in Dordrecht

DORDRECHT (ANP) - Op een aangemeerd vrachtschip in Dordrecht is vrijdagavond brand uitgebroken. De brand is ontstaan tijdens het laden van schroot, en woedt zowel op de kade als op het schip, aldus een woordvoerder van de veiligheidsregio.

10 uur geleden