Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zorgen in Kamer om optreden tegen 'gedoogde' stikstofuitstoters

Zorgen in Kamer om optreden tegen 'gedoogde' stikstofuitstoters

DEN HAAG (ANP) - Er zijn grote zorgen in de Tweede Kamer over de positie van bepaalde bedrijven die geen stikstofvergunning hebben, maar wel beperkt stikstof uitstoten. Het kabinet wil deze 'melders' legaliseren. Tot die tijd worden ze gedoogd, maar de provincie Overijssel zegt zich toch gedwongen te voelen tegen enkele bedrijven op te treden na een uitspraak van de rechter. Partijen vrezen voor de toekomst van deze melders.

Het gaat om bedrijven die PAS-melders genoemd worden, naar het onrechtmatig verklaarde Programma Aanpak Stikstof. Onder dat beleid werden deze bedrijven met een beperkte stikstofuitstoot toegestaan zonder vergunning, zolang ze maar melding maakten van hun uitstoot. Maar de Raad van State zette in 2019 een streep door PAS. Het kabinet besloot als onderdeel van de nieuwe aanpak melders te legaliseren, maar daarvoor moet eerst elders minder stikstof worden uitgestoten. En dat kost tijd.

Volgens Overijssel wil de rechtbank dat de provincie handhavend optreedt, en dus een vergunning eist van enkele melders. Het gaat om vier biomassa-installaties. De provincie is het bevoegd gezag dat moet handhaven op het al dan niet hebben van een milieuvergunning. Wat het precies betekent als de provincies handhavend optreden, is nog niet duidelijk.

Rechtszekerheid

Naast de centrales zijn er in Overijssel nog honderden, en in heel het land enkele duizenden bedrijven die zonder vergunning werken. In de Kamer zijn er zorgen over wat dit betekent voor andere melders, veelal veehouders. Volgens CDA'er Boswijk is het een kwestie van rechtszekerheid. "Binnenkort komen er soortgelijke zaken voor", vreest hij. Dat denkt ook GroenLinks-Kamerlid Laura Bromet. "Je kunt er op wachten dat ze ook individuele boeren gaan handhaven", voorspelt zij. De politica vindt het zorgelijk "dat de overheid iets zegt waar je als individu niet kan vertrouwen".

PvdA'er Joris Thijssen noemt het "heel, heel erg schrijnend dat er een medeoverheid is die al jarenlang trouw het beleid van de rijksoverheid uitvoert, maar nu zegt: we kunnen niet meer, anders zijn we zelf niet rechtmatig aan het handelen". Het beleid van het kabinet moet veel verplichtender zijn, zegt hij.

"Het moet toch voelen alsof de grond onder je wegzakt", zegt VVD'er Thom van Campen over de situatie voor de bedrijven. PAS-melders zijn volgens ChristenUnie-Kamerlid Pieter Grinwis "naast de natuur de echte slachtoffers van het overheidsbeleid". Hij spreekt van "onrecht dat al drie jaar duurt" en vraagt minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) te garanderen dat geld voor oplossingen uit het voorgenomen stikstoffonds komt, "zodat provincies vandaag al aan de slag kunnen met legaliseren".

Meer uit Binnenland

Te veel runderen vervoerd direct voor of na het kalven

UTRECHT (ANP) - De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaat "maximaal inzetten" op het voorkomen van vervoer van runderen die binnenkort moeten bevallen of nog maar pas een kalf hebben gekregen. In 2023 werden volgens de autoriteit "te vaak" dieren in een dergelijke toestand getransporteerd, hetgeen geldt als een zware overtreding.

1 uur geleden
Ondernemers in 'wolvengebied' Leusden zien gasten wegblijven

LEUSDEN (ANP) - Ondernemers in de gemeente Leusden hebben sinds de afsluiting van landgoed Den Treek te maken met annuleringen en een fors teruglopend aantal bezoekers. Een deel van het omvangrijke natuurgebied is sinds donderdag dicht, na twee recente incidenten met een wolf. "We missen nu de passanten; wandelaars en fietsers die spontaan op het terras aanschuiven", zegt Kees Haalboom, eigenaar van pannenkoekenhuis Bergzicht. Hij heeft al bij de gemeente en de provincie Utrecht aangeklopt voor mogelijke compensatie voor gemiste inkomsten.

1 uur geleden
Nog geen aanhoudingen voor dodelijke mishandeling Den Haag

DEN HAAG (ANP) - Er zijn nog geen verdachten opgepakt voor de dodelijke mishandeling van een 23-jarige man uit Somaliƫ in het centrum van Den Haag afgelopen weekend. Dit zegt een woordvoerder van de politie woensdagochtend. Eerder liet de politie weten op zoek te zijn naar acht verdachten. Het zou gaan om mannen tussen de 18 en 35 jaar oud.

2 uur geleden
Zwanen in aanraking met olie door lekkage in Rotterdamse Botlek

ROTTERDAM (ANP) - Meerdere zwanen zijn in aanraking gekomen met olie bij de Torontostraat in de Rotterdamse Botlek, meldt de veiligheidsregio. Zo'n 200 liter olie is door een lekkage in het water terechtgekomen waar de zwanen zwemmen.

2 uur geleden
A4 ten zuiden van Rotterdam ruim een week dicht

DEN HAA(ANP) - De A4 is vanaf vrijdag 22.00 uur ruim een week dicht in de richting van Rotterdam tussen de knooppunten Zoomland en Sabina in Noord-Brabant. De weg gaat dicht tot maandag 5 augustus 05.00 uur. De werkzaamheden aan de A4 zijn tegelijk met de zomerafsluiting van de Heinenoordtunnel in de A29. De verwachte vertraging kan oplopen tot een uur, waarschuwt Rijkswaterstaat.

2 uur geleden
Varkens in Nood doet aangifte tegen twee varkenstransporteurs

AMSTERDAM (ANP) - Varkens in Nood heeft aangifte gedaan van dierenmishandeling door twee transportbedrijven. Het gaat om het toedienen van stroomstoten aan varkens tijdens het inladen van de dieren in vrachtwagens. De dierenorganisatie zegt dat ze dit op verschillende plaatsen heeft gefilmd.

2 uur geleden
Zwaargewonden door ongeval bij Den Bosch, 2 betrokkenen gevlucht

DEN BOSCH (ANP) - Drie mensen zijn dinsdagavond zwaargewond geraakt door een ongeval op een afrit van de A59 bij Den Bosch. De politie bevestigt berichtgeving hierover van regionale media. Twee betrokkenen zijn op de vlucht geslagen. De politie is nog naar hen op zoek.

4 uur geleden