
Zorgen in Eurogroep over nationale steunpakketten energiecrisis
LUXEMBURG (ANP) - De steun waarmee de EU-landen hun burgers en bedrijven te hulp schieten om de energienota's te kunnen betalen moet tijdelijk en doelgericht zijn, kostenefficiënt en gericht op de kwetsbaren en op verduurzaming. Dat heeft minister Sigrid Kaag (Financiën) haar collega's van de eurolanden voorgehouden tijdens een vergadering van de Eurogroep in Luxemburg.
De ministers gaven daar tekst en uitleg over hun nationale steunpakketten. Het enorme steunpakket van 200 miljard euro dat Duitsland bekend heeft gemaakt valt niet overal in de EU even goed.
Doordat rijke landen, zoals Duitsland en Nederland, financieel veel aankunnen maar andere niet, bestaat het risico dat de energiecrisis een wig drijft tussen de EU-lidstaten, zei onder anderen de Franse minister Bruno Le Maire. Le Maire pleit ervoor om 20 miljard euro aan EU-subsidies te gebruiken om die zwakkere landen te steunen. Hij vindt bovendien dat de energiecrisis om een wereldwijd antwoord vraagt.
Inflatie
Volgens Eurogroepvoorzitter Paschal Donohoe groeit het besef wel bij de ministers van Financiën van de eurozone (de Eurogroep) hoe belangrijk coördinatie van de steunmaatregelen is, om bijvoorbeeld te voorkomen dat er oneerlijke concurrentie ontstaat tussen bedrijven in de verschillende landen. In een gezamenlijke verklaring zeggen ze ook geen beleid te zullen voeren dat de inflatie nog verder omhoog kan stuwen. Die bedroeg vorige maand in de eurozone al gemiddeld 10 procent.
Kaag wees erop dat de regeringen "op een dun koord balanceren". Door hun burgers en bedrijven zoveel mogelijk te steunen, bestaat het risico dat de schulden verder oplopen. Ze waarschuwt dat de schuldhoudbaarheid in het oog moet worden gehouden.
Meer uit Financieel
LONDEN (ANP) - International Airlines Group (IAG) bevestigt voor miljarden dollars aan vliegtuigen te kopen van de Amerikaanse fabrikant Boeing. Daarnaast bestelt het moederbedrijf van British Airways nieuwe Airbus-vliegtuigen. Donderdag meldde de Amerikaanse minister van Handel Howard Lutnick al dat een Brits bedrijf voor 10 miljard dollar aan Amerikaanse vliegtuigen zou kopen.
21 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - Brunel behoorde vrijdag tot de verliezers op het Damrak. De detacheerder zag de omzet en winst dalen in het eerste kwartaal. Topman Peter de Laat sprak van een "uitdagend kwartaal". De toenemende geopolitieke onzekerheid en de verslechterende economische omstandigheden zorgden volgens hem voor vertragingen bij de start van nieuwe projecten door klanten. Die stelden daardoor voor het eerst in twee jaar aanwervingen uit. Het aandeel werd bijna 10 procent lager gezet.
23 minuten geledenDUBAI (ANP) - De Amerikaanse cryptobeurs Coinbase koopt voor 2,9 miljard dollar (2,6 miljard euro) Deribit, een in Nederland opgericht handelsplatform voor derivaten van cryptomunten. Coinbase verwacht dat de handel in bijvoorbeeld opties en termijncontracten voor bitcoins en andere digitale munten de komende jaren flink zal groeien. Door Deribit te kopen vergroten de Amerikanen hun positie op die markt buiten de VS.
1 uur geledenROERMOND (ANP) - Het Nederlandse funderingsbedrijf Sif houdt vast aan zijn winstverwachting voor dit jaar, ondanks dat een groot offshorewindproject in de Verenigde Staten is gepauzeerd. Sif maakt de funderingen voor de windmolens op zee van het project Empire Wind, voor de kust van de staat New York. Vorige maand legde de regering-Trump het project stil.
1 uur geledenBEIJING (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De export van China is in april opnieuw flink gestegen. Vooral naar andere Aziatische landen en Europa nam de Chinese uitvoer toe. De Chinese export naar de Verenigde Staten nam echter fors af door de hoge importheffingen op Chinese goederen van de Amerikaanse president Donald Trump.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Nederlandse industrie heeft in maart opnieuw meer geproduceerd. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) lag de industriële productie 1,3 procent hoger dan in maart 2024. Het is de derde opeenvolgende productiestijging van de industrie, na anderhalf jaar van dalingen.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Nederland is opnieuw op de vierde plaats geëindigd op de Europese lijst van bruto binnenlands product (bbp) per inwoner, een maatstaf voor de materiële welvaart in een land. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) was het bbp per inwoner vorig jaar 63.000 euro. Dat is ruim anderhalf keer zo veel als het gemiddelde in de Europese Unie.
3 uur geleden