
Zorgen economen bevestigd: arbeidsproductiviteit neemt opnieuw af
DEN HAAG (ANP) - Nederlanders zijn vorig jaar opnieuw minder productief gaan werken. De arbeidsproductiviteit nam volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) licht verder af, na een stevigere daling in 2023. De cijfers bevestigen zorgen die al langer bij economen leven. Dat de productiviteit niet omhooggaat zet een rem op de economische groei.
"We hadden eigenlijk niet op weer een min gehoopt", zegt CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen. Hij legt uit dat een economie kan groeien doordat er meer wordt gewerkt of doordat werkenden per uur meer produceren. Dat laatste wordt arbeidsproductiviteit genoemd. In ontwikkelde economieën is de toename hiervan op de lange termijn de belangrijkste bron van groei.
Maar in Nederland is de toename van de productiviteit al jaren vrij laag. Dat komt volgens Van Mulligen onder andere doordat meer mensen in minder productieve bedrijfstakken, bijvoorbeeld de zorg, zijn gaan werken. Ook het dichtdraaien van de gaskraan in Groningen speelde een rol.
Blijven groeien
In 2023 was zelfs sprake van 1,3 procent krimp van de productiviteit. Vorig jaar nam het cijfer met 0,2 procent verder af. De economie als geheel groeide weliswaar met 1 procent, maar het totaal aan gewerkte uren steeg 1,2 procent. De uren die mensen werken, zijn dus minder geld gaan opleveren.
Deskundigen zeggen al langer dat de productiviteit omhoog moet. De huidige situatie "remt het vermogen van de economie om zich verder te ontwikkelen, bij te dragen aan duurzame welvaart en de economische uitdagingen van deze tijd het hoofd te bieden", stipte president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) onlangs aan. "Willen we kunnen blijven groeien en bijvoorbeeld de stijgende zorgkosten kunnen betalen, hebben we eigenlijk geen keuze dan de productiviteit verbeteren", zegt Van Mulligen, die aangeeft dat productiviteitsgroei ook een manier is om de inflatie binnen de perken te houden.
Technologie en innovatie
Voor oplossingen kijken beleidsmakers vooral naar een vorig jaar opgesteld rapport van oud-ECB-baas en voormalig Italiaans premier Mario Draghi. Volgens hem moet Europa meer investeren in technologie en innovatie. De Amerikaanse productiviteitsgroei ligt structureel hoger dan aan deze zijde van de Atlantische Oceaan doordat dit daar beter geregeld is, concludeerde Draghi. Sommige economen denken ook dat hogere lonen zouden kunnen helpen. Dan zouden bedrijven gedwongen worden om productiever te worden, omdat hun loonkosten anders te veel oplopen.
Meer uit Financieel
CUPERTINO (ANP/AFP/RTR) - Apple gaat in beroep tegen een boete van 500 miljoen euro die de Europese Commissie in april had opgelegd. Het Amerikaanse techconcern kreeg de boete omdat het bedrijf erop aanstuurt apps alleen in de eigen appstore aan te bieden. Volgens de Commissie overtreedt Apple daarmee de wet digitale markten (Digital Markets Act).
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De Nederlandse AI-startup Perry heeft 1,6 miljoen euro opgehaald. Het in maart opgerichte bedrijf ontwikkelt door kunstmatige intelligentie (AI) aangedreven werkinstructies voor technici. Het bedrijf wil daarmee het tekort aan technisch personeel aanpakken.
2 uur geledenBEIJING (ANP/AFP/RTR) - De BRICS-landen waaronder China, Brazilië, Rusland, Zuid-Afrika en India willen geen confrontatie met de Amerikaanse president Donald Trump op handelsgebied. Dat zei een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken na Trumps dreiging een extra importheffing van 10 procent op te leggen voor landen die zich aansluiten bij het "anti-Amerikaanse beleid" van de BRICS.
2 uur geledenWIESBADEN (ANP/BLOOMBERG) - De Duitse industriële productie is in mei onverwacht gestegen, meldt het statistiekbureau Destatis. Duitse fabrikanten lijken hun productie te hebben versneld voordat er mogelijk veel hogere handelstarieven op de export naar de Verenigde Staten worden ingevoerd.
3 uur geledenLONDEN (ANP/BLOOMBERG) - Shell heeft in het tweede kwartaal zwakker gepresteerd bij de handel in olie en gas dan in de eerste drie maanden van dit jaar, mede door de onrust op de oliemarkt over de importheffingen van de Amerikaanse president Donald Trump. Volgens Shell zullen de handelsresultaten over de afgelopen periode aanzienlijk lager uitkomen dan in het eerste kwartaal.
4 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak ging maandag licht omlaag, na de verliesbeurt op vrijdag. Beleggers bleven voorzichtig door het naderen van de deadline voor de invoering van de importheffingen van de Amerikaanse president Donald Trump. Trump bevestigde dat de handelstarieven, die voor het eerst in april werden aangekondigd, op 1 augustus van kracht worden voor landen die nog geen akkoord hebben bereikt.
4 uur geledenDE MEERN (ANP) - De grote steden in Nederland trekken fors meer huizenkopers. Dat merkt het Hypotheken Data Netwerk (HDN) op basis van cijfers over hypotheekaanvragen op zijn platform. Het aantal aanvragen voor de aankoop van een woning nam in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht afgelopen kwartaal met bijna 24 procent toe ten opzichte van een jaar terug.
4 uur geleden