Zorgen bij werkgevers over betaalbaarheid loonstijgingen
DEN HAAG (ANP) - Werkgevers maken zich zorgen over de betaalbaarheid van de loonstijgingen. Ze vinden dat het in het cao-overleg met de vakbonden meer moet gaan over een verhoging van de productiviteit, oftewel slimmer en efficiënter werken. Gebeurt dat niet, dan moeten werkgevers de prijzen straks mogelijk extra verhogen en dat kan de inflatie opnieuw opjagen, waarschuwt werkgeversvereniging AWVN.
"Vakbonden willen nog steeds koopkrachtverbetering, maar kijken onvoldoende naar de draagkracht van bedrijven en sectoren", zegt AWVN-voorman Raymond Puts in een tussenevaluatie van het cao-jaar 2024.
De belangrijke arbeidsvoorwaardenadviseur voor werkgevers stelt dat bedrijven de neiging hebben "tot op zekere hoogte mee te gaan in die wens" om de grote krapte op de arbeidsmarkt. Ze vrezen dan onvoldoende aantrekkelijk te worden voor werknemers ten opzichte van andere sectoren en bedrijven.
Meer afspraken
Maar intussen gaat het volgens Puts te weinig over verbetering van de productiviteit. "Daardoor komen winstgevendheid en investeringsvermogen onder druk te staan en wordt op termijn de betaalbaarheid van de lonen een probleem. De enige uitweg is dan het verhogen van de prijzen om meer inkomsten te genereren, maar dat zorgt weer voor oplopende inflatie."
Volgens de AWVN zou het helpen als er in cao's meer afspraken gemaakt worden waarin een bepaalde beloning wordt gekoppeld aan doelstellingen voor het bedrijf. Bijvoorbeeld dat personeel alleen een bepaalde loonsverhoging krijgt als het lukt om de omzet naar een bepaald niveau te tillen. Puts hoopt ook dat het gesprek tussen vakbonden en werkgevers komende tijd veel meer gaat over bijvoorbeeld duurzame inzetbaarheid, arbeidstijden en digitalisering.
Gedifferentieerde loonstijgingen
Het valt de werkgeversvereniging verder op dat nog steeds veel afspraken gemaakt worden voor zogeheten gedifferentieerde loonstijgingen. Dat zijn loonsverhogingen waarbij werknemers in lagere loonschalen er meer bij krijgen dan collega's in hogere loonschalen.
Puts heeft daar zijn bedenkingen bij. "Daardoor komen die loonschalen dichter bij elkaar. Dat kan zo ver gaan dat junioren hetzelfde salaris hebben als senioren, of dat medewerkers bijna evenveel verdienen als hun leidinggevende. Het effect is dat er minder prikkels zijn voor medewerkers om promotie te maken en dat loonverhoudingen uit balans raken."
Meer uit Financieel
PARIJS (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Europese Centrale Bank (ECB) zal volgend jaar verdergaan met het verlagen van de rente. Dat heeft de Franse centralebankpresident François Villeroy de Galhau vrijdag gezegd. Op donderdag verlaagde de ECB de rente in het eurogebied voor de vierde keer dit jaar.
12 minuten geledenBERLIJN (ANP/DPA) - Steeds meer Duitse huishoudens leven onder de armoedegrens vanwege de hoge huurprijzen en gestegen woonlasten. Dat meldt de Duitse liefdadigheidsinstelling Paritätische Gesamtverband. Als de woonkosten worden meegerekend leeft een op de vijf Duitsers in armoede, stelt de organisatie.
47 minuten geledenMOSKOU (ANP/BLOOMBERG/AFP) - Russische bedrijven die goederen exporteren, moeten maar afwachten of ze nog betaald worden. Het geld stapelt zich op in het buitenland omdat de Verenigde Staten hun sancties op het Russische bankwezen hebben verscherpt.
2 uur geledenSAN FRANCISCO (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Amerikaanse toezichthouder SEC heeft Elon Musk een schikkingsvoorstel gedaan in het onderzoek van de beurswaakhond naar Musks aankoop van Twitter-aandelen voordat hij het socialemediaplatform in 2022 overnam. In een bericht op X deelt Musk een brief hierover van zijn advocaat Alex Spiro, gericht aan het hoofd van de toezichthouder, Gary Gensler.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Peter Wennink, de eerder dit jaar opgestapte topman van chipmachinefabrikant ASML, wordt de nieuwe voorzitter van de raad van commissarissen (rvc) bij Heineken. Dat heeft het bierconcern vrijdag bekendgemaakt. Wennink was sinds dit jaar al vicevoorzitter en zal de rol van voorzitter in april overnemen van Jean-Marc Huët, die terugtreedt uit de rvc.
3 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht vrijdag onder meer uit naar NX Filtration. De waterzuiveraar uit Enschede waarschuwde dat de omzet dit jaar lager uitkomt dan eerder gehoopt. Het bedrijf wijst daarbij op de wereldwijde industriële vertraging en langere doorlooptijden in Europa en Noord-Amerika. Sommige orders die NX Filtration dit jaar zou ontvangen en leveren, zijn vertraagd door de betreffende klanten en doorgeschoven naar 2025.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Mensen die keurig hun lege blikjes en flesjes inleveren, moeten daarvoor tijdelijk 5 cent extra statiegeld terugkrijgen. Daarvoor pleiten de Consumentenbond en de Fair Resource Foundation. De extra vergoeding moet van kracht blijven totdat de miljoenen euro's aan niet uitgekeerd statiegeld worden teruggestort.
4 uur geleden