Zorgen bij oppositie over verlies voortrekkersrol steun Oekraïne
DEN HAAG (ANP) - Nederland nam tot dusver een voortrekkersrol als het gaat om steun aan Oekraïne, maar de oppositie ziet die rol langzaam maar zeker uit het zicht verdwijnen. "We zien wel dat we niet meer een van de koplopers zijn", zei Kati Piri (GroenLinks-PvdA) tijdens een debat in de Tweede Kamer over de NAVO. Minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken) is het niet met haar eens.
Direct na de Russische inval bijna drie jaar geleden in Oekraïne nam Nederland het voortouw in de hulpverlening aan Oekraïne. Uiteindelijk gingen onder meer Nederlandse tanks, Patriot-raketten en F-16-gevechtsvliegtuigen naar Oekraïne. In totaal is al voor meer dan 17 miljard euro toegezegd, waarvan ruim 10 miljard aan militaire steun, aldus Veldkamp.
Maar de Oekraïense strijdkrachten hebben het moeilijk en lijden terreinverlies. In het oosten verovert Rusland langzaam maar zeker steeds meer gebied. En de vrees is dat de nieuwe Amerikaanse president Donald Trump de hulp aan Kyiv flink gaat beperken. "We weten dat Trump vanaf 20 januari in dat Witte Huis zit en dat er dan een andere situatie is", zei Piri.
750 miljoen euro
Het kabinet is van plan in het voorjaar weer te gaan praten over nieuwe bijstand aan Oekraïne. Dat vinden onder meer GroenLinks-PvdA, D66 en het CDA te laat. Ook VVD en NSC staan niet negatief tegenover extra hulp. De grootste regeringspartij, de PVV, was altijd tegen steun aan Oekraïne en ging alleen overstag om het nieuwe kabinet mogelijk te maken.
Minister Veldkamp schaarde zich ook niet achter een voorstel van Piri om 750 miljoen euro aan militaire steun voor Kyiv, die is doorgeschoven naar volgend jaar, dit jaar nog in de Oekraïense wapenindustrie te investeren. Het is geld van Defensie en bovendien zou al een flink deel van het bedrag zijn vastgelegd, zei hij.
Onomkeerbaar pad
Als het gaat om toetreding van Oekraïne tot het Atlantische bondgenootschap ziet de oppositie eveneens weinig geestdrift. Volgens het kabinet is het land op een "onomkeerbaar pad" richting lidmaatschap, maar het wil er niet op vooruitlopen. Veldkamp is er ook geen voorstander van om al een uitnodiging te sturen, omdat enkele lidstaten nog niet zover zijn.
De coalitiepartijen zijn verdeeld over het lidmaatschap. De BBB wil "meerdere opties openhouden", zei Henk Vermeer in het debat. Volgens hem moet dit besproken worden tijdens vredesonderhandelingen tussen Oekraïne en Rusland. De PVV verklaarde eerder dat Oekraïne niet in de NAVO hoort. VVD en NSC zijn wel voorstander.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Etnisch profileren bij de overheid moet volledig verboden worden, vinden D66 en coalitiepartij Nieuw Sociaal Contract (NSC). Ze komen daarom samen met een initiatiefwet.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De ChristenUnie heeft voor het eerst in jaren tegen twee begrotingen gestemd, omdat die ingaan tegen de waarden waar de partij voor zegt te staan. De onderwijsbegroting "rammelde" ook, maar kreeg uiteindelijk wel steun van de kleine christelijke partij, die samen met CDA, SGP en JA21 afspraken wist te maken met de coalitie over verzachting van de daarin aangekondigde bezuinigingen.
4 uur geledenBRUSSEL (ANP) - Behalve Oostenrijk overwegen meer EU-landen om Syrische asielzoekers terug te sturen, zei minister Marjolein Faber (Asiel en Migratie) na afloop van een vergadering met EU-collega's in Brussel. Ze wilde niet zeggen welke landen dat zijn. Voor Nederland is verplichte terugkeer nu niet aan de orde, zei Faber. Daarvoor zijn de ontwikkelingen in het land te onzeker. Daarnaast kan gedwongen terugkeer volgens de minister op dit moment niet omdat Nederland er geen diplomatieke post heeft.
7 uur geledenDEN HAAG (ANP) - CDA, ChristenUnie, SGP en JA21 gedogen een PVV-kabinet door een deal te sluiten over onderwijsbezuinigingen, vinden oppositiepartijen als GL-PvdA, Volt en DENK. "Dit is geen oppositie voeren, dit is gedogen", zei Volt-leider Laurens Dassen in het debat over het woensdag afgesloten akkoord.
8 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het CDA heeft de onderwijsbegroting "minder slecht" gemaakt door een akkoord te sluiten met andere oppositiepartijen en de coalitie, aldus Harmen Krul (CDA) bij het debat hierover. Desondanks is de begroting nog steeds "sterk onvoldoende" volgens het Kamerlid. Oppositiepartijen die niet betrokken waren bij het akkoord vinden het CDA medeverantwoordelijk voor de bezuinigingen die wel blijven staan.
9 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Coalitiepartij NSC is bij het debat over het akkoord over onderwijsbezuinigingen stevig bekritiseerd door de oppositiepartijen GroenLinks-PvdA, D66, Volt, SP en Partij voor de Dieren. De suggestie dat de coalitie geen andere keuze heeft dan te bezuinigen omdat het vorige kabinet op te grote voet heeft geleefd, wezen zij resoluut van de hand.
9 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Oppositiepartijen CDA, ChristenUnie en SGP maken een "historische fout" door samen met JA21 en de coalitiepartijen een akkoord te sluiten over de onderwijsbezuinigingen, vindt GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans. In ruil voor de steun aan de onderwijsbegroting wordt 750 miljoen euro aan bezuinigingen teruggedraaid. Maar 1,2 miljard euro aan bezuinigingen blijft staan, merkt Timmermans op.
9 uur geleden