Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zorgen België over toename ziekenhuisopnames baby's met RS-virus

Zorgen België over toename ziekenhuisopnames baby's met RS-virus

BRUSSEL (ANP) - Viroloog Steven Van Gucht van Sciensano, het Belgische RIVM, roept ouders in zijn land op om even geen bezoekjes af te leggen of naar bijeenkomsten te gaan met baby's. Sinds enkele dagen zorgt een "intense circulatie" van het RS-virus in België voor een stijgend aantal baby’s en kinderen dat met acute luchtweginfecties moet worden opgenomen. Verschillende pediatrische ziekenhuizen trokken de voorbije dagen aan de alarmbel.

Volgens Van Gucht zorgen de opnames van de zieke kleintjes in combinatie met een stijgend aantal covid-infecties voor toenemende druk op de zorgsector in België. Sciensano benadrukt dat het RS-virus een jaarlijks terugkerend fenomeen is in de winter. Verwacht wordt dat de komende weken ook het aantal griepinfecties zal toenemen, waardoor de druk op het zorgsysteem opnieuw stijgt.

Ook in Nederland stijgt het aantal laboratoriummeldingen van het RS-virus weer als vanouds, staat op de site van het RIVM. "De mate van stijging is vergelijkbaar met die van aan het begin van het RS-virusseizoen in de jaren vóór de coronapandemie." De laatste gegevens zijn nog niet compleet. Ook ziekenhuisopnames nemen toe, maar ook daarvan zijn de cijfers nog onvolledig.

Goede wintergewoonten

Duitsland heeft momenteel eveneens te maken met een golf aan besmettingen. Kinderziekenhuizen hebben daardoor nog nauwelijks bedden over, aldus Duitse media. Volgens gezondheidsminister Karl Lauterbach is de situatie onder controle, maar zijn er wel maatregelen nodig. Hij wil onder meer dat ziekenhuizen verpleegkundigen overplaatsen naar kinderafdelingen en roept ouders en kinderartsen op niet-dringende controles enkele weken uit te stellen.

Van Gucht raadt een reeks "goede wintergewoonten" aan om infectie zoveel mogelijk te beperken. "Denk aan propere handen, goede verluchting, blijf thuis bij ziekte of draag een masker bij milde klachten, draag een masker in het openbaar vervoer en zorg dat u in orde bent met uw covid-en griepvaccinatie", aldus de viroloog. Het RIVM adviseert pasgeboren baby’s uit de buurt van hoestende en niezende mensen te houden.

Verkoudheid

Het respiratoir syncytieel virus (RS-virus of RSV) is een van de belangrijkste veroorzakers van verkoudheid. Bij zeer jonge kinderen kan de verkoudheid overslaan op de lagere luchtwegen. In landen als België en Nederland veroorzaakt het virus nauwelijks sterfgevallen, maar leidt het wel tot veel opnames in de kinder-intensive care. Wereldwijd is het echter de tweede doodsoorzaak, na malaria, onder zuigelingen en heel jonge kinderen.

Meer uit Buitenland

Aangehouden personen Berlijn niet voortvluchtig RAF-duo

BERLIJN (ANP/DPA/AFP) - Twee personen die zondag zijn aangehouden in Berlijn, zijn niet de voortvluchtige RAF-leden Ernst-Volker Staub en Burkhard Garweg. Dat maakte de politie bekend na een grote operatie in het stadsdeel Friedrichshain.

22 minuten geleden
Aanklager: 170 mensen geëxecuteerd in dorpen Burkina Faso

OUAGADOUGOU (ANP/AFP) - De autoriteiten in Burkina Faso onderzoeken berichten dat zo'n 170 mensen zijn omgekomen bij aanvallen op drie noordelijke dorpen. Een aanklager zegt dat slachtoffers vorige week zijn "geëxecuteerd".

48 minuten geleden
Vier verdachten opgepakt in terreuronderzoek België

BRUSSEL (ANP) - De Belgische autoriteiten hebben vier arrestaties verricht bij een antiterreuroperatie. Het gaat volgens Belgische media om personen die worden verdacht van betrokkenheid bij het voorbereiden van een aanslag.

1 uur geleden
Sharif weer verkozen tot premier van Pakistan

ISLAMABAD (ANP/AFP/DPA) - Shehbaz Sharif wordt voor de tweede keer premier van Pakistan. Hij kreeg na onrustig verlopen verkiezingen zondag meer dan de helft van de parlementariërs achter zich.

1 uur geleden
Aanhoudingen in Berlijn bij zoektocht voortvluchtige RAF-leden

BERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse politie heeft twee aanhoudingen verricht bij de zoektocht naar voortvluchtige leden van terreurorganisatie Rote Armee Fraktion (RAF). Over de identiteit van de arrestanten is nog niets bekendgemaakt.

2 uur geleden
Gesprekken over bestand Gaza verwacht in Caïro

CAÏRO (ANP/RTR/AFP) - In Caïro worden zondag naar verwachting de gesprekken hervat over een bestand in de Gazastrook. Een delegatie van de Hamasbeweging zou inmiddels zijn gearriveerd in de Egyptische hoofdstad.

2 uur geleden
Roep om nieuw onderzoek bij herdenking verdwenen vlucht MH370

KUALA LUMPUR (ANP/AFP) - Nabestaanden van passagiers van een verdwenen vliegtuig van Malaysia Airlines zijn ongeveer tien jaar na de ramp bijeengekomen in Maleisië. Daar klonk de roep om een nieuw onderzoek naar de verdwijning van vlucht MH370.

3 uur geleden