Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zorgdirecteur met dood bedreigd na vonnis kerstmoord Hengelo

Zorgdirecteur met dood bedreigd na vonnis kerstmoord Hengelo

ALMELO (ANP) - De directeur van zorginstelling De Zorgstal in Radewijk (Overijssel) wordt met de dood bedreigd sinds bekend is dat de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) onderzoek doet naar de instelling. Het onderzoek is er volgens een woordvoerder van de IGJ naar aanleiding van de veroordeling vorige maand van Willem V. voor de moord op een jonge vrouw in de kerstnacht van 2019. Echter, V. was volgens zorgdirecteur Matthijs Betgen helemaal geen cliënt van de instelling.

"De gemeente Hengelo heeft in november 2019 besloten dat V. geen zorg mocht inkopen bij De Zorgstal omdat de instelling geen contract had met de gemeente Hengelo", laat Jaap-Willem Roozemond, de advocaat van de zorgdirecteur, weten. V. deed zijn aanvraag ongeveer 2,5 maand daarvoor. "Het besluit van de gemeente is niet alleen laat genomen, ook concludeerde de gemeente na een gesprek met V. dat er geen bijzonderheden waren omtrent de veiligheid van anderen of V. zelf. Gezien de moord die nadien is gepleegd, lijkt het erop dat die conclusie te voorbarig is getrokken."

V. woonde inmiddels wel in een van de woonunits van De Zorgstal, maar ontving daar volgens de instelling geen zorg en betaalde ook zijn huur niet. "Dat De Zorgstal V. niet op straat heeft gezet vanuit menselijk oogpunt, wordt haar nu aangerekend. Dat de zorgverleners weleens een praatje met V. maakten als zij een gecontracteerde zorgvrager bezochten die in hetzelfde complex woonde, is niet meer dan menselijk", aldus de advocaat. "V. is gewezen op andere zorgaanbieders waar hij zorg kon afnemen."

Onderzoek naar instelling als geheel

De Inspectie heeft laten weten op aanwijzing van het Openbaar Ministerie onderzoek te doen naar de zorginstelling "als geheel". "De aanleiding is de moord, maar het onderzoek richt zich op de instelling. Of de dader daar wel of geen cliënt was, maakt voor het onderzoek niet uit", aldus een woordvoerder. Bestuurder Betgen noemt dat vreemd. Een inspecteur van de IGJ zou aan hem hebben laten weten dat het onderzoek niet met de moord te maken heeft.

Betgen vindt het verschrikkelijk wat de ouders en nabestaanden van Chantal de Vries en haarzelf is overkomen. "Een nachtmerrie dat je je kind verliest, is voor hen werkelijkheid geworden. Zij is verschrikkelijk aan haar einde gekomen." De directeur heeft zich naar eigen zeggen bewust afzijdig gehouden van de zaak. Dat hij nu toch van zich laat horen, heeft te maken met de tientallen doodsbedreigingen die hij en zijn gezin hebben gehad. Het OM is daarover door zijn advocaat ingelicht.

De 28-jarige V. werd vorige maand door de rechtbank in Almelo veroordeeld tot 18 jaar cel en tbs voor de gruwelijke moord in Hengelo in de nacht van 24 op 25 december 2019. Op camerabeelden was te zien hoe V. het slachtoffer zo'n zeven minuten lang heeft gevolgd toen zij tegen 02.00 uur van haar werk in een grand café naar haar auto op een parkeerplaats liep. Ze werd met zeven messteken in hals en borst gedood. Nog geen half uur later werd V. op straat gearresteerd, zijn kleding zat onder het bloed. V. en het slachtoffer kenden elkaar niet.

Meer uit Binnenland

Jeugdautoriteit: financiële problemen in jeugdhulp steeds erger

DEN HAAG (ANP) - Instellingen in de jeugdhulp komen in steeds grotere financiële problemen. Daarvoor waarschuwt de Jeugdautoriteit, die voor de overheid de sector in de gaten moet houden. De organisaties kampen met hoog ziekteverzuim en hoge energielasten. Daarnaast zijn ze meer geld kwijt door een afgesproken loonsverhoging voor medewerkers. In de coronajaren kregen ze financiële steun, maar die is weggevallen.

57 minuten geleden
Steeds meer 65-plussers op de motor

DEN HAAG (ANP) - Steeds meer 65-plussers hebben een motorfiets, heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) becijferd. Inmiddels behoort ruwweg een op de zeven motorbezitters tot die leeftijdsgroep.

1 uur geleden
Ruim een kwart meer asielzoekers dan vorig jaar

DEN HAAG (ANP) - Bijna 9000 mensen hebben in januari, februari en maart asiel aangevraagd in Nederland. Dat is 29 procent meer dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder.

1 uur geleden
Q-koorts aangetroffen op Gelders melkschapenbedrijf

DEN HAAG (ANP) - Op een melkschapenbedrijf in het Gelderse Brakel is Q-koorts aangetroffen, meldt demissionair minister Piet Adema van Landbouw. De risico's voor de volksgezondheid voor de omgeving worden door het RIVM als laag ingeschat.

3 uur geleden
Sterfdag Anton de Kom voor het eerst officieel herdacht in Loenen

LOENEN (ANP) - Op het Nationaal Ereveld Loenen in de gemeente Apeldoorn is woensdagavond stilgestaan bij de 79e sterfdag van Anton de Kom. Het is voor het eerst dat de sterfdag van de Surinaamse verzetsstrijder en schrijver officieel is herdacht op de erebegraafplaats waar hij begraven ligt.

3 uur geleden
Overijssel trekt 16 miljoen euro uit voor leefbaarheid platteland

ZWOLLE (ANP) - De provincie Overijssel trekt opnieuw miljoenen uit om de leefbaarheid op het platteland te verbeteren. Een ruime meerderheid van Provinciale Staten (39-7) stemde woensdag in met een investering van 16 miljoen euro. In de vorige Statenperiode (2020-2023) had Overijssel al bijna 4 miljoen euro beschikbaar gemaakt voor een stimuleringsregeling.

5 uur geleden
Alternatieve kunstmest mogelijk eind dit jaar toegestaan

DEN HAAG (ANP) - "Als alles meezit" worden Europese regels eind dit jaar aangepast om kunstmest dat is gemaakt van dierlijke mest toe te staan. Dat schrijft demissionair landbouwminister Piet Adema woensdag in een brief aan de Tweede Kamer. Op dit zogeheten Renure is veel hoop gevestigd om mestoverschotten op te vangen, maar de Europese Commissie heeft het gebruik ervan nog niet toegelaten.

5 uur geleden