Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zorgautoriteit wil einde aan wildgroei zorgpolissen

Zorgautoriteit wil einde aan wildgroei zorgpolissen

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) vindt dat zorgverzekeraars paal en perk moeten stellen aan het aantal zorgpolissen dat ze aanbieden, en die in de praktijk weinig van elkaar verschillen. De toename van het aantal polissen vindt zij "geen goede ontwikkeling" omdat het niet leidt tot meer keuze voor de consument. Een ander bezwaar van de NZa is dat het niet bijdraagt aan de overzichtelijkheid van het polisaanbod.

Dat schrijf de NZa in haar rapport Zorgverzekeringswet 2021, dat minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Het is een herhaalde oproep. In oktober gaf de NZa in haar Monitor Zorgverzekeringen eenzelfde signaal af.

Veel polissen verschillen nauwelijks van elkaar, ziet de NZa nog steeds. Het belangrijkste verschil tussen polissen van een verzekeraar zit in de vergoeding van zorg bij een zorgverlener waarmee de verzekeraar geen contract heeft. In de ene polis is de vergoeding iets hoger dan in de andere.

Ongewenst

De NZa vindt het ongewenst dat verzekeraars uit "concurrentiedruk" nieuwe polissen op de markt brengen die inhoudelijk vrijwel hetzelfde zijn. Ze wil dat "het polisaanbod meer onderscheidend wordt, zodat er voor verzekerden daadwerkelijk iets te kiezen valt."

En "forse toename" ziet de NZa van het aantal polissen met beperkende voorwaarden. Dat zijn vaak relatief goedkope polissen waarmee de zorgverzekeraar vooral jonge en gezonde verzekerden aan zich wil binden. Een zorgelijke ontwikkeling, vindt de NZa. "Er wordt hier sterk gestuurd op een gezonde of gunstige verzekerdenportefeuille."

Focus

Deze "prikkel" moet weg, vindt de zorgautoriteit. De focus van de verzekeraars moet daarnaast verschuiven naar zorginkoop en goede dienstverlening voor alle verzekerden.

Ook minister Kuipers vindt dat het polisaanbod overzichtelijk en onderscheidend moet zijn. Dat schreef hij dit voorjaar aan de Kamer, waarin hij de zorgverzekeraars opriep hun polisaanbod kritisch tegen het licht te houden. Zij moeten zich de vraag stellen of bepaalde polissen echt iets toevoegen of dat het "eigenlijk hetzelfde product is in een ‘iets ander jasje’?", zo schreef Kuipers.

Meer uit Gezond

Oud-minister Kuipers haalt uit naar bestuurders kinderhartcentra

DEN HAAG (ANP) - Oud-minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid haalt in een interview in NRC hard uit naar de bestuurders van de kinderhartcentra die zijn besluit om deze specialistische zorg te centraliseren via de rechter hebben kunnen terugdraaien. Volgens hem gaat het ze alleen maar om hun eigen geld en status en niet om de patiënten. Ze moeten "zich schamen tot in hun bilnaad", citeert de krant hem.

2 dagen geleden
Mogelijk stapje in de bestrijding van de symptomen van ALS

AMSTERDAM (ANP) - De Europese medicijnwaakhond EMA geeft zijn fiat aan een middel dat de symptomen van amyotrofische laterale sclerose (ALS) bestrijdt. De gevolgen van de ziekte, die tot verlamming leidt en niet te genezen is, kunnen volgens het EMA in een aantal gevallen worden behandeld met Qalsody van Biogen Nederland B.V.

3 dagen geleden
Chiropractoren zonder vergunning met röntgen in de weer

DEN HAAG (ANP) - Chiropractoren gebruiken nogal eens röntgentoestellen zonder dat ze daar een vergunning voor hebben, constateert de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS). De 'krakers' mogen ze niet (meer) toepassen voordat ze dergelijke toestemming hebben gekregen.

4 dagen geleden
AI spoort 40 procent meer poliepen in darmen op

NIJMEGEN (ANP) - Dankzij Artificial Intelligence (AI) ofwel kunstmatige intelligentie kan er 40 procent meer aan poliepen in de darmen worden opgespoord, zo heeft het Radboudumc in Nijmegen vastgesteld. Poliepen kunnen een voorloper zijn van kanker.

4 dagen geleden
Ernst Kuipers duikt op bij universiteit in Singapore

DEN HAAG (ANP) - Ernst Kuipers, voormalig minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, gaat per 1 mei aan de slag aan de Nanyang Technological University (NTU) in Singapore. Dat heeft die universiteit donderdag bekendgemaakt. Een woordvoerder van D66 bevestigt dat dit zijn nieuwe baan is.

4 dagen geleden
Verzuim door griep bereikt piek in januari

SON (ANP) - Het aantal nieuwe ziekmeldingen heeft in januari het hoogste punt van het griepseizoen tot nu toe bereikt, melden arbodiensten ArboNed en HumanCapitalCare. In de eerste maand van het jaar kwam het aantal ziekmeldingen uit op 85 per 1000 medewerkers. In voorgaande maanden varieerde dit aantal van 55 in september tot 83 in november 2023. De stijging houdt verband met een toename in het aantal griepgevallen, maar volgens de arbodienst lijkt de piek inmiddels bereikt.

4 dagen geleden
Ook Lidl roept koekjes terug

HUIZEN (ANP) - Ook de Lidl roept koekjes terug, omdat er mogelijk metaaldeeltjes in zitten. Het gaat om Sondey Triple chocolate en McEnnedy Nougatelli met de respectievelijke houdbaarheidsdata 12-12-2024 en 10-12-2024.

4 dagen geleden