Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zorgautoriteit wil einde aan wildgroei zorgpolissen

Zorgautoriteit wil einde aan wildgroei zorgpolissen

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) vindt dat zorgverzekeraars paal en perk moeten stellen aan het aantal zorgpolissen dat ze aanbieden, en die in de praktijk weinig van elkaar verschillen. De toename van het aantal polissen vindt zij "geen goede ontwikkeling" omdat het niet leidt tot meer keuze voor de consument. Een ander bezwaar van de NZa is dat het niet bijdraagt aan de overzichtelijkheid van het polisaanbod.

Dat schrijf de NZa in haar rapport Zorgverzekeringswet 2021, dat minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Het is een herhaalde oproep. In oktober gaf de NZa in haar Monitor Zorgverzekeringen eenzelfde signaal af.

Veel polissen verschillen nauwelijks van elkaar, ziet de NZa nog steeds. Het belangrijkste verschil tussen polissen van een verzekeraar zit in de vergoeding van zorg bij een zorgverlener waarmee de verzekeraar geen contract heeft. In de ene polis is de vergoeding iets hoger dan in de andere.

Ongewenst

De NZa vindt het ongewenst dat verzekeraars uit "concurrentiedruk" nieuwe polissen op de markt brengen die inhoudelijk vrijwel hetzelfde zijn. Ze wil dat "het polisaanbod meer onderscheidend wordt, zodat er voor verzekerden daadwerkelijk iets te kiezen valt."

En "forse toename" ziet de NZa van het aantal polissen met beperkende voorwaarden. Dat zijn vaak relatief goedkope polissen waarmee de zorgverzekeraar vooral jonge en gezonde verzekerden aan zich wil binden. Een zorgelijke ontwikkeling, vindt de NZa. "Er wordt hier sterk gestuurd op een gezonde of gunstige verzekerdenportefeuille."

Focus

Deze "prikkel" moet weg, vindt de zorgautoriteit. De focus van de verzekeraars moet daarnaast verschuiven naar zorginkoop en goede dienstverlening voor alle verzekerden.

Ook minister Kuipers vindt dat het polisaanbod overzichtelijk en onderscheidend moet zijn. Dat schreef hij dit voorjaar aan de Kamer, waarin hij de zorgverzekeraars opriep hun polisaanbod kritisch tegen het licht te houden. Zij moeten zich de vraag stellen of bepaalde polissen echt iets toevoegen of dat het "eigenlijk hetzelfde product is in een ‘iets ander jasje’?", zo schreef Kuipers.

Meer uit Gezond

Bijna 10.000 coronagevallen in een week tijd

BILTHOVEN (ANP) - Het aantal nieuwe coronagevallen loopt weer iets op. In de afgelopen zeven dagen heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 9889 positieve tests geregistreerd. Dat is het hoogste weektotaal sinds 20 augustus, iets meer dan een maand geleden.

1 dag geleden
Afgelopen week slechts zes mensen positief getest op apenpokken

BILTHOVEN (ANP) - Zes mensen zijn in de afgelopen week positief getest op het apenpokkenvirus. Dat is het laagste aantal sinds het virus in Nederland opdook. Voor de negende week op rij daalt het aantal nieuwe gevallen bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

2 dagen geleden
Volgende groep kan afspraak herhaalprik maken: 1946 en eerder

UTRECHT (ANP) - Mensen die in 1946 of eerder zijn geboren, kunnen nu een afspraak maken voor een herhaalprik tegen het coronavirus. Dat meldt de overkoepelende organisatie GGD GHOR Nederland. Dit zijn mensen die dit jaar hun 76e verjaardag vieren en mensen die ouder zijn.

2 dagen geleden
Wereldwijd 14,3 miljard euro toegezegd voor bestrijding ziekten

NEW YORK (ANP) - Voor de bestrijding van malaria, tuberculose en aids heeft een groep landen een recordbedrag van 14,3 miljard euro toegezegd op de driejaarlijkse donorconferentie van het Global Fund in New York. Het zijn wereldwijd de ziektes waar de meeste mensen aan sterven. Ook de Nederlandse overheid heeft meer geld toegekend - in totaal 180 miljoen euro verspreid over drie jaar - dan bij de vorige conferentie.

2 dagen geleden
Aantal nieuwe coronagevallen loopt opnieuw iets op

BILTHOVEN (ANP) - Voor de derde week op rij stijgt het aantal positieve coronatests. In de afgelopen week heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 8820 bevestigde besmettingen geregistreerd. Dat is bijna 6 procent meer dan de week ervoor.

4 dagen geleden
Totale zorguitgaven volgend jaar voor eerst boven 100 miljard euro

DEN HAAG (ANP) - In 2023 wordt naar verwachting in totaal 103 miljard euro uitgegeven aan de gezondheidszorg. Dat is 6 miljard euro meer dan dit jaar, staat in de begroting van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport die op Prinsjesdag is gepresenteerd. Het zorggeld wordt voor een groot deel opgehoest door (in-)directe premies van burgers. De kosten stijgen omdat er meer mensen een beroep doen op zorg en omdat de lonen en prijzen stijgen.

4 dagen geleden
Europese Commissie wil uitbreiding kankeronderzoek EU-bevolking

BRUSSEL (ANP) - Het bevolkingsonderzoek naar kanker moet in Nederland en de andere EU-landen worden opgevoerd en uitgebreid naar prostaat-, long- en maagkanker. De Europese Commissie beveelt dit aan omdat het zo vroeg mogelijk opsporen van kanker volgens haar levens kan redden en de levenskwaliteit verbetert van patiënten. Ze stelt ook bijna 100 miljoen euro beschikbaar om landen te helpen de extra kosten hiervan te dekken.

4 dagen geleden